Bu özellik, 2029 yılına kadar tüm otomobillerde olmak zorunda

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, otomobil üreticilerine 2029 yılına kadar tüm otomobillerine önemli bir özelliği ekleme zorunluluğunu getirdi.

Bu özellik, 2029 yılına kadar tüm otomobillerde olmak zorunda

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), otomobiller için yeni federal güvenlik standartlarını duyurdu. Bu standartlar, üreticilerin 2029 yılına kadar uyması gereken, tüm yeni otomobiller için gelişmiş otomatik fren sistemlerine yönelik bir talimatı da içeriyor.

Bu yeni talimat, ağırlığı 4,5 tonun altındaki tüm binek otomobiller ve hafif kamyonlar için geçerli olacak. Otomatik acil durum frenleme sistemlerinin, çarpışmayı önlerken saatte 100 km’ye kadar hız yapan bir otomobili tamamen durdurabilmesi gerekiyor. Ayrıca bu sistemlerin hem gündüz hem de gece koşullarında saatte 70 km’ye varan hızlarda karşıdan gelen yayalara da dikkat etmesi gerekecek.

Otomatik acil durum frenleri, çarpışmaları tespit etmek için çok sayıda sensör, lazer ve kamera kullanır. Bir çarpışma yaklaştığında sistem kendi kendine fren yapar veya sürücünün hızlı ve güvenli bir şekilde durmasına yardımcı olmak için fren desteği uygular. Otomobil üreticileri, şu anda üretilen araçların yüzde 90’ı gibi büyük bir kısmına bu özelliği zaten ekliyor, ancak özellik genellikle yeni standartlardaki hız eşiklerini karşılamıyor.

NHTSA, çoğu üreticinin bu gereksinimleri yazılım güncellemeleriyle yapabileceğini söylüyor. Kurum, bu yeni kuralların yılda 360’tan fazla karayolu ölümünü önleyeceğini ve 24.000’den fazla yaralanmanın ciddiyetini azaltacağını tahmin ediyor. Ayrıca ciddi bir maddi hasar maliyetinin de azaltılması bekleniyor.