Microsoft'tan uzmanlar için ücretsiz araçlar

Microsoft'un Sysinternals sitesinde kullanıcılara sunduğu ücretsiz araçları bir araya getirdik.

Ücretsiz Windows araçları

Microsoft, Sysinternals Suite ile çok sayıda Windows aracını ücretsiz olarak sunuyor. Sisteminizi hızlandırmanızı ve izlemenizi sağlayacak bu araçları CHIP Online sizlere tanıtıyor.

Sysinternals'ın web sayfası, bilgisayar uzmanları için yıllardır gizli bir ipucu niteliği taşıyor. Sitede, Windows problemlerini kolayca analiz edebileceğiniz, ve aynı şekilde bilgisayarınızı güvenli bir şekilde çalıştırabileceğiniz birçok ücretsiz araç yer alıyor.

Çok sayıdaki ücretsiz araç, Microsoft'un da dikkatini çekmiş olacak ki, sitenin tamamı Microsoft programcıları tarafından adeta "yutulmuş" durumda.

Sizlere en iyi Sysinternals araçlarını tanıtacağımız yazımıza hoşgeldiniz.

Live Sysinternals

Tüm Sysinternals araçlarını tek tek indirmek yerine, online olarak çalıştırmanız da mümkün. Windows'a İnce Ayar

Komut İstemi'ni (Command Prompt) açın ve \\live.sysinternals.com\tools\ARAÇ İSMİ komutunu girin. Bu şekilde, örneğin \\live.sysinternals.com\ tools\procexp.exe komutu ile Process Explorer'ı başlatmanız mümkün. İnternet bağlantı hızınıza göre, araçların başlaması birkaç saniyeyi bulabilir. Komut İstemi ile, araçlara internet üzerinden erişmeniz oldukça kolay. Bu şekilde çalışabilen tüm araçların listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Zararlılara Karşı: Ücretsiz Güvenlik Araçları

Windows tek başına iken, farklı türde saldırılara karşı oldukça savunmasız kalıyor. Bu pratik araçlarla bilgisayarınızın güvenliğini sağlayabilirsiniz.

RootkitRevealer

Zararlılara Karşı: Ücretsiz Güvenlik AraçlarıRootkit'ler, trojanların acımasız suç ortaklarıdır. Zararlı dosyalar, Rootkit'lerin yardımı ile virüs tarayıcılarının bulamayacağı şekilde gizlenebilirler.

RootkitRevealer, antivirüs aracınıza, Rootkit üzerine yoğunlaşan bir tarayıcı ekliyor. Araç, sistem kayıtları içinde tarama yaparak, sonuçları Windows'un bildirdiği kayıtlarla karşılaştırıyor. İki kayıt arasındaki farklar, potansiyel Rootkit'ler olarak belirleniyor.

Download: RootkitRevealer


Autoruns

Ücretsiz Autoruns aracı, Windows başlangıcında otomatik çalışan yazılım, sürücü ve hizmetleri görüntülüyor.

Zararlılara Karşı: Ücretsiz Güvenlik AraçlarıAraç, zaman içerisinde, kullanıcının onayı ile sisteme yerleşmiş yazılım bileşenlerini listeliyor. İstenmeyen araç çubukları (toolbar), arka planda durmadan sizi izleyen internet tarayıcı bileşenleri, bunların arasında yer alıyor.

Bu davetsiz misafirlerden kurtulmak için, yanlarındaki kutucuğa bir kez tıklamak yeterli. İsteğe bağlı olarak Autoruns, kayıtları elle düzenlemeniz için sizi Windows Kayıt Defteri'ne yönlendirebiliyor.

Bilgisayarınız, Windows açılışında yavaş kalıyorsa, Autoruns bu konuda da size yardımcı olabilir. Çoğu zaman bu durumun sorumlusu, Windows başlangıcında kendini otomatik başlatan programlardır.

Download: Autoruns

Windows'un Derinliklerine Yolculuk

Windows'un renkli arayüzü, arka planda olanlar hakkında kullanıcıya fazla bilgi vermez. Bu araçlar ile Windows'un derinliklerinde küçük bir gezintiye çıkabilir, bu yolla birçok problemi çözebilirsiniz.

Process Explorer

Windows'un Derinliklerine YolculukProcess Explorer ile, çalıştırılan ve erişim sağlanan tüm dosya, kayıt ve işlemleri anlık olarak izleyebilirsiniz.

Çalışmakta olan bir yazılımda problem meydana geldiğinde, Process Explorer bu problemi kolayca algılayabilir. DLL dosyalarında veya kaynak yazılımlarda meydana gelen çakışmalar da aynı şekilde, Process Explorer tarafından algılanabilir ve istendiği takdirde çözümlenebilir.

Windows'un Görev Yöneticisi'ne iyi bir ekleme ve alternatif teşkil eden ücretsiz araç, profesyonel fonksiyonları kolay bir kullanım ile birleştiriyor. Process Explorer ile gereksiz uygulamaları birkaç tıklamayla kapatabilir ve sisteminiz üzerindeki yükü azaltabilirsiniz.

Download: Process Explorer


Process Monitor

Process Monitor, şimdiye kadar birbirinden ayrı olarak yüklenen Filemon ve Regmon araçlarının yerini alıyor.
Windows'un Derinliklerine Yolculuk
Kullanıcılar bu araçla, hangi dosya ve kayıtlara erişim sağlandığını, işlemlerin işlemci üzerindeki yükünü izleyebiliyor. Windows'un derinliklerinde çalışan tüm işlemler, Process Monitor ile izlenebiliyor. Filtreleme özelliği ile, gereksiz detayların görüntülenmesinin önüne geçilebiliyor.

Process Monitor, tüm işlemleri bir kayıt dosyasında saklıyor. Böylece kullanıcılar, diledikleri zaman bu kayıt (log) dosyasını açarak işlemleri inceleyebiliyor. Bu sayede örneğin, uzun zaman önce silinmiş bir programdan geri kalan artık yazılımlar kolayca belirlenebiliyor.

Download: Process Monitor

Her şey yerli yerinde: Sabit Disk İçin Araçlar

Windows sorun çıkardığında, çözüm her zaman Windows'u baştan kurmak değildir. Bu ücretsiz araçlar, sisteminizdeki sorunları çözmede size yardımcı olmayı vaat ediyorlar.

PageDefrag

Her şey yerli yerinde: Sabit Disk İçin AraçlarDisk birleştirme araçlarının çoğu, o an çalışan dosyalara erişim sağlayamaz. Bu dosyalar arasında kayıtlar ve takas dosyası da (page file) vardır. Sistemi önemli ölçüde hızlandırmak için tam da bu dosyaların birleştirilmesi gerekmektedir.

PageDefrag bu görevi üstüne alıyor ve söz konusu dosyaları birleştiriyor. Araç, aynı zamanda Windows 2000 ve XP'de uyku modunda (hibernation) kaydedilen dosyaları da birleştirebiliyor.

Ücretsiz PageDefrag, Windows'un dahili disk birleştiricisine yararlı bir eklenti niteliği taşıyor.

Download: PageDefrag


Her şey yerli yerinde: Sabit Disk İçin AraçlarDiskView

Bu ücretsiz Windows aracı, sabit diskinizdeki dosyaların dağılımını grafiksel olarak görüntülüyor.

Sabit diskte en çok alana hangi programın ihtiyaç duyduğunu bilmek, veya Windows'un hangi dizinlerde sabit diske yeni dosyalar eklediğini görmek istediğinizde DiskView'u başlatmanız yeterli olacaktır.

İlk taramadan sonra bir dosya topluluğuna veya tek bir dosyaya tıkladığınızda, ilgili dosyanın veya bloğun sabit diskinizde ne kadar yer kapladığını ve bunların, diskin hangi bölümünde yer aldığını sorgulayabilirsiniz.

Download: DiskView

Okuyucu Yorumları