AB Komisyonu, kendi yaptırdığı araştırmayı gizledi...

AB Komisyonu, korsan ürünler hakkında kendi yaptırdığı araştırmanın sonucunu gizlemiş...

AB önce parasını ödedi sonra gizledi...

Korsan ürünlerin telif haklı malzemelerin – kitaplar, oyunlar ve filmler gibi – satışlarını nasıl etkilediği yıllardır tartışılıyor. Uçtan uca dosya paylaşabilme yeteneği, kullanıcıların giderek daha kontrolsüz bir şekilde ürünleri paylaşabilmeleri anlamına geliyor ve film yayıncıları gibi organizasyonların etkisi ile hükümetler, bu tür hizmetleri sunan sitelere karşı yasal müdahalelerde bulunuyorlar.

Bunun sonucu olarak da çeşitli hukuki firma ve organizasyon, korsan ürünler ve satışların düşmesi arasında bir bağlantı üzerine araştırma yapmış durumdalar. Avrupa Komisyonu tarafından 2014 yılında toplamda 360000€ ile desteklenen bu araştırmaların biri ise görünene göre gizlenmiş durumda.

Hollanda merkezli bir ekonomi araştırma firması olan Ecorys, Avrupa Komisyonu tarafından, aylar içerisinde korsanların satışları nasıl etkilediğini araştırmak için tutulmuştu. Firmanın bulguları ise online telif hakkı ihlallerinin satışlar üzerinde belirgin bir etkisi olduğunu desteklemediği yönündeydi. Hatta araştırma, korsanların oyun satışlarını arttırabileceğini ve büyük filmlerin yayımlarının, korsanlığın negatif bir etki olduğu tek durum olduğunu söylüyordu.

304 sayfalık rapor bu ve diğer pek çok bilgiyi içeriyor. Rapor, kısa bir süre önce Avrupa Parlamentosu üyesi Julia Reda'nın bir kopyayı kendi kişisel blog'unda yayınlamasına kadar AB tarafından yayımlanmamıştı.

AB, Avrupa Dijital Haklar organizasyonu tarafından raporun detaylarını özellikle gizliyor ve hilecilik ile suçlanıyor. Gizlilik ve veri koruması gözetimcisi, Avrupa Komisyonu görevlileri tarafından yayınlanan ve araştırmanın sadece filmler ile ilgili kısmını alırken geri kalan bulguların tamamını göz ardı eden bir akademik makaleyi örnek gösterirken, AB'nin korsan sorunu ile ne kadar dürüst bir şekilde mücadele ettiğini sorguluyor.

Okuyucu Yorumları