Alan adlarında yeni dönem başlıyor

Yakında internette .com ya da .net yerine garip alan adı uzantıları görürseniz sakın şaşırmayın!

İnternette "büyük değişim"!

İnternette kayıtlı alan adı sayısı 300 milyonun üzerinde ve bunların büyük kısmının uzantısı .com. Her ne kadar ICANN, .com dışında 20'nin üzerinde farklı alan adı uzantısı sunuyor olsa da henüz .com'un tahtını sallayabilen olmadı. Fakat ICANN tarafından kabul edilen yeni uygulama bu durumu değiştirebilir. Çünkü alan adlarını yöneten kurul artık firmaların kendi istedikleri alan adı uzantılarını oluşturabilmesine imkan tanıyan yeni tasarıyı kabul etti.

Bu yeni uygulamaya göre başvuru yapan ve başvuruları kabul edilen firmaların istedikleri her türlü alan adı uzantısına sahip olmaları mümkün olacak. Böylece örneğin .car, .hotel gibi jenerik alan adı uzantılarının yanı sıra markalar .apple veya .facebook gibi kendilerine özel alan adı uzantılarına sahip olabilecekler.

Fakat bu işlemin bir de maliyeti var. Sadece başvuru formuna sahip olmanın bedeli 5000 dolar. Formu doldurup başvuruyu gerçekleştirmek istediğinizde 180 bin dolar daha ödemeniz gerekiyor. Üstelik almak istediğiniz alan adı uzantısı ICANN tarafından kabul edilmeyebilir.

Bu yeni sistem için başvuruların kabulü 2012'de başlayacak, planlara göre yeni nesil ilk alan adlarını ise 2013'te görmeye başlayacağız...

Okuyucu Yorumları