Alcatel-Lucent, mobil ortamda bu hıza ulaştı

Alcatel-Lucent lightRadio ile Metrocell mimarisinde 100Mb/s'lık mobil hıza ulaşıldı!

Mobil ortamda 100mbps'yi aştı

Alcatel- Lucent Global Mobil Teknolojiler Başkanı Wim Sweldens LTE ve 4. Nesil iletişim teknolojisindeki gelişmelerin ele alındığı ve deneyimlerin paylaşıldığı "LTE Forum 2012"ye, "Mobil Şebekelere Dair 5 Tartışma Konusu" başlıklı sunumu ile katıldı.

Sweldens, günümüzde, özellikle artan video talebinden dolayı çok yüksek miktarda veriyi anında iletecek ve kullanıcı deneyimini arttıracak bir mobil teknolojiye ihtiyaç duyulduğunu, bunu sağlayacak teknolojinin LTE olduğunu söyledi.

LTE ile bugünkü mobil iletişim hızının çok üzerine çıkılarak 100 Mb/s'lik bir hızın mümkün hale geldiğini vurgulayan Sweldens, Alcatel- Lucent'in LTE ile 100Mb/s hızı aşan lightRadio çözümünü tanıttı.

Light Radio'nun bugünkü baz istasyonlarına göre çok küçük hacimde, çok daha az enerji harcayan, dolayısıyla çok daha az emisyon yaratan ve kolaylıkla monte edilebilen bir yapıya sahip olduğuna dikkat çeken Sweldens, LTE teknolojisi ve lightradio ile bugün yaşanan veri transferindeki hız düşüklügü, kesinti, mobil cihazların etkili kullanılamaması gibi sorunların ortadan kalkacağını, şehir içinde yaşanan baz istasyonuna yer bulma probleminin sona ereceğini söyledi.

Sweldens, Metrocell mimarisinde kullanıldığında lightRadio ile bugünkü baz istasyonlarının çok üzerinde bir kapasitenin çok daha az yatırımla, en iyi kapsama alanını sağlayacak şekilde ve çevreye etkiyi minimuma indirerek sağlanacağını ve aynı çözüm ile 2G-3G ve 4G'nin birlikte kullanılabileceğini belirtti.

Konuşmanın ardından medya mensupları ile yapılan deneyde dünyada ilk kez Metrocell mimarisinde lightRadio ile 100Mb/s hızı aşıldı.

Deney sonrası soruları yanıtlayanSweldens, Türkiye'nin 4. Nesil (4G) teknolojisinin avantajlarından vakit geçirmeden yararlanmaya başlaması gerektiğini belirterek; servis sağlayıcıların halihazırdaki şebekelerine paralel olarak yeni nesil 4G teknolojilerini test etmeye başlayabileceklerini ve 4G'ye özel yeni uygulamalar geliştirebileceklerini ifade etti. Sweldens Alcatel- Lucent'in bugünden 4G teknolojisini uygulamaya hazır olduğunu söyledi.

Okuyucu Yorumları