AlphaGo, insan zekasına ilk defa yenildi!

İnsanlık, Google'ın yapay zekası AlphaGo'ya karşı en azından şeref sayısını almayı başardı!

Bu defa "biz" kazandık!

Google'ın yapay zeka birimi DeepMind tarafından üretilen AlphaGo, adeta yapay zeka karşısında insanlık için "oyunun" bittiğini gösterircesine, dünya Go şampiyonu Lee Sedol karşısında ilk üç maçını da kazanarak nihai galibiyetini ilan etmişti. Fakat "organik" zeka en azından bütün insanlık adına AlphaGo'ya bir şeref golü atmayı başardı.

Geçtiğimiz gün yapılan dördüncü maçta AlphaGo'ya karşı ilk defa kazanan Sedol böylece, AlphaGo'nun Ekim ayında Avrupa Go şampiyonuna karşı oynadığı ve 5-0 galip ayrıldığı maçlara göre daha zorlu bir rakip olduğunu da göstermiş oldu. Dördüncü esnasında son derece "parlak" bir hamle yaptığı belirtilen Lee'nin bu başarılı hamlesini AlphaGo'nun bir hatası izledi.

Yorumculara göre, AlphaGo son derece zorlu bir oyuncu olsa da yine de beklenmedik hamleler karşısında performansının düşmesine neden olan bazı zayıflıklara ya da hatalara sahip. Bununla birlikte AlphaGo'nun beyaz yerine siyah taşlarla oynamak zorunda kaldığında ve oyunda ilk hamleyi kendisi yaptığında da biraz affaladığı belirtiliyor.

Lee ve Alpha Go arasındaki beşinci ve nihai karşılaşma Salı günü (yarın) gerçekleştirilecek. AlphaGo ilk üç maçı aldığı için halihazırda galip sayılsa da, son iki karşılaşma artık kaybedecek bir şeyi olmayan Lee'nin AlphaGo'nun insanüstü yeteneklerine rağmen bazı zayıflıkları olduğunu fark etmesi açısından önem taşıyor.

Okuyucu Yorumları