AlphaGo, koca ülkenin gözünü açtı!

Dünya şampiyonunun Google'ın yapay zekası AlphaGo'ya yenilmesi, koca bir ülkeyi harekete geçirtti!

Güney Kore düğmeye bastı!

Güney Kore, giderek yaklaşan "makine devrimi" konusunda "eğer yenemiyorsanız katıl" yaklaşımına geçiyor. Perşembe günü başkan Park Geun-hye'nin yaptığı açıklamada, ülkenin yapay zeka endüstrisine 860 milyon dolar bütçe ayrılacağı söylendi. Bu kararın, Güney Koreli Dünya Go şampiyonu Lee Sedol'un Google'ın yapay zeka botu AlphaGo'ya yenilmesinin ardından gelmesi son derece ilginç.

Nature'ın belirttiğine göre Park Geun-hye, Kore toplumunun ironik bir şekilde şanslı olduğunu ve "AlphaGo şoku" sayesinde AI'nin önemini geç olmadan öğrendiklerini söylüyor.

Ayrılan bütçenin bir kısmı AI araştırma merkezinin oluşturulması için harcanacak ve bu merkez, LG ve Samsung gibi bazı firmalardan para yardımı da alacak. Söylenenlere göre enstitü zaten yapım aşamasındaydı ancak AlphaGo'nun başarısı, çalışmayı büyük oranda hızlandırmış durumda. Ayrıca ülke, bilim ve teknoloji için ayrı bir konsül kurmayı ve araştırma ve geliştirme çabalarını tamamen yenilemeyi planlıyor.

Ancak AI gelişimine doğru yaşanan bu yansımalı ve telaşlı ilerleme, bazı endişeleri de beraberinde getirmiş durumda. Nature'a konuşan ve adını vermek istemeyen bir makine öğrenimi profesörü, hükumetin üniversiteler yerine endüstriye yatırım yapmasından hayal kırıklığı duyduğunu söylüyor. Profesör, endüstrinin bu çalışmalardan bir çeşit ürün yaratacağının muhtemel olduğunu ancak genel olarak araştırma ile ilgilenmediklerini iddia ediyor.

Tabii ki başkanın yapay zekadan dördüncü endüstriyel devrim olarak bahsetmesi, bu ilginin yakın zaman içerisinde kaybolmayacağının göstergesi...

Okuyucu Yorumları