AMD, Nvidia'nın Tozunu Yutuyor

Açıklanan son pazar payı rakamları, daralan ekran kartı pazarında aslan payının Nvidia'da olduğunu ortaya çıkardı!

Nvidia tozu dumana kattı!

Görünüşe göre Nvidia, rakibi AMD'den daha büyük bir pazar payını daha koparmayı başardı. Grafik kartı alanında piyasada kesin bir hakimiyet kuran Nvidia, ezeli rakibinin sattığı her bir grafik kartına karşılık dört adetten fazla grafik kartı satışı gerçekleştiriyor.

Bu bilgi, Jon Peddie Researcch tarafından yapılan bir araştırmanın sonucunda ortaya çıktı. Rapor, masaüstü bilgisayarlarda tümleşik olmayan grafik birimlerine (ör: ayrılmış grafik kartları) dair 2018'in son çeyrek rakamlarını kapsıyor.

Piyasa analizi çalışmalarını yürüten firmaya göre Nvidia, 2018'in dördüncü çeyreğinde grafik kartları piyasası pastasından %81.2'lik aslan payını alırken AMD geri kalan %18.8'lik paya sahip oldu. Bu, 2018'in üüçüncü çeyreğine göre büyük bir değişime işaret ediyor zira söz konusu çeyrekte Nvidia'nın pazar payı %74.3 oranındaydı.

Bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla ise Nvidia'nın pazar payındaki büyüme eğilimi çok daha net olarak görülüyor. 2017'nin son çeyreğinde Nvidia'nın pazar payı, %66.3 oranındayken AMD pastanın geri kalan %33.7'lik oranının sahibiydi.

2018'in son çeyreği, grafik kartı pazarında toplamda 2.8 milyar Amerikan doları hacme ulaştığı zaman dilimi oldu. Bu, iki grafik kartı üreticisi için de kötü bir haber zira bir önceki çeyreğe kıyasla sevkiyatlar %10.7 oranında düşüş yaşamış oldu ve yıllık bazdaki gerileme %40.2 gibi endişe verici boyutlara ulaştı. Araştırma firmasına göre bu, kripto madenciliğe olan talepteki çöküşün getirdiği bir sonuç.

Nvidia'nın %80'lik pazar payı barajını aşması, bazı kişiler için süprriz bir haber olabilir zira son zamanlarda dev firma sadece kötü haberlerle anılıyordu. Bu haberlere 2017'nin ortasından beridir Nvidia'nın kazancının en düşük seviyeyi görmş olması ve firmanın yeni Turing mimarisine sahip yeni grafik kartı serisi RTX'e olan talebin beklenenden oldukça düşük olması da dahil. Bu gelişmeler, bir önceki çeyreğe kıyasla firmanın toplam sevkiyat rakamlarını da %10 oranında düşürdü.

Nvidia'nın pazardaki bu kötü gelişmeleri yaşamasına rağmen pazar payının neredeyse piyasa üzerinde tam hakimiyet seviyesine gelmesi, AMD'nin Nvidia'dan daha da başarısız bir yıl geçirdiğinin göstergesi. Radeon serisi kartların üreticisi için bu şüphesiz ki oldukça kötü bir haber.

Nvidia'nın RTX 2080 ve RTX 2080 Ti satışlarının kötü seviyelerde olduğu bilinen bir gerçek. Araştırma firmasına göre ise bu, firmanın RTX serisinin bir alt seviyede konumlanan RTX 2070 kartının Nvidia'nın satışlarını sırtladığını ortaya çıkarıyor. Bu düşüncenin ortaya çıkmasının sebebi, RTX 2060 kartlarının 2018'in son çeyreğinin satış rakamlarına etki edemeyecek kadar geç bir zamanda satışa sunulmuş olması.

AMD cephesinde ise yeni Navi mimarisine sahip ekran katlarının ufukta gözükmemiş olması ve Radeon VII'nin 800 dolar seviyesindeki çıkış fiyatı sebebiyle piyasada iyi karşılanmamış olması, firmanın gidişatının kötü olmasına sebep olan faktörler arasında. Dahası, AMD için işlerin daha da kötüye gitme ihtimali oldukça yüksek. Nvidia, Turing mimarisine sahip olan ve fiyatıyla da oldukça rekabetçi GeForce GTX 1660 Ti modeli ile piyasada birçok kullanıcının dikkatini çekiyor. GTX 1660 Ti, rekabetçi fiyatını diğer Turing mimarisine sahip kartların aksine Ray Tracing teknolojsine sahip olmamasına borçlu.

Okuyucu Yorumları