Anakartta ses yok!

Yeni bilgisayarının MSI K8N Diamond anakartında bulunan Creative Soundblaster Live işlemcili ses kartını çalıştıramayan bir okurumuz bize başvurdu. Okuyucumuz, tüm bileşenleri yeni satın almış, ama hoparlörlerden ses çıkartmayı başaramamış.

Anakartta ses yok!

Problem: Yeni bilgisayarının MSI K8N Diamond anakartında bulunan Creative Soundblaster Live işlemcili ses kartını çalıştıramayan bir okurumuz bize başvurdu. Okuyucumuz, tüm bileşenleri yeni satın almış, ama hoparlörlerden ses çıkartmayı başaramamış. Üstelik ses işlemcisi de Windows Aygıt Yöneticisi tarafından sorunsuz bir şekilde tanınmış. Son çareyi bize başvurmakta bulan okuyucumuzun bilgisayarını inceleme altına aldık.

Hata Tespiti: Bilgisayarı çalıştırdık ve gerçekten de ses çıkışından sinyal alamadık. Diğer donanımlarda sorun olup olmadığını anlamak için tüm bileşenleri adım adım devre dışı bıraktık. Bilgisayar buna rağmen sessizliğini korudu. Ses işlemcisine giden besleme gerilimlerini osiloskop ile kontrol etmek için anakartı sökmeye karar verdik. Normalde ses işlemcisinde olması gereken 5 Volt gerilimden hiçbir eser yoktu. Böylece ses işlemcisinin ihtiyaç duyduğu 5 Volt’u doğrudan güç kaynağından aldığını, ama okurumuzun bilgisayarının güç kaynağında bunun için uygun çıkış olmadığını tespit ettik. Nitekim 5 Volt’luk iletimin kullanım zorunluluğu ATX12V şartnamesinden (Rev. 1.2) sonra kaldırılmıştır.

Çözüm: Sistemin güç kaynağını 5 Volt iletimi olan bir başkasıyla değiştirdik ve ses işlemcisi sorunsuz bir şekilde çalışmaya başladı. Hemen MSI ile bağlantı kurduk ve anakart yüzeyinde bir sorun olduğunu ve düzeltilmesi gerektiğini bildirdik. Problemi kısaca tarif ettikten sonra ise yetkili bir ağızdan açıklama almayı başardık. MSI’ın söz konusu sorunu, zaten K8N Diamond’ın (Ver 1.0, Reworks 0.2) yeniden tasarımı ile çözdüğü dile getirildi. 1.0 sürümünü satın almış kullanıcılar MSI’a başvurup şartları yerine getirdikten sonra eski kartlarını göndererek yerine yenilerini ücretsiz olarak alabilecekler.

Okuyucu Yorumları