Android mi, iPad mi?

Yeni bir tablet alacaksınız ama en zor soru karşınızda:"Android mi, iPad mi?" Cevabı açıklıyoruz!

Android mi, iPad mi?

Bugünlerde bir tablet almaya karar vermiş, genel olarak bilgisayar teknolojisine, özel olarak da mobil cihazlara meraklı herkesin kafasını meşgul eden bir soru var: Android mi, iPad mi?

Zaman içinde bu o kadar kritik bir soru haline geldi ki sadece kullanıcıların aklını karıştırmakla kalmadı, aynı zamanda kullanıcıların farklı tercihler doğrultusunda neredeyse kamplaşmasına yol açtı. Peki, bu soruyu cevaplamak neden bu kadar zor? Burada, tüketici davranışını etkileyen birkaç faktörden bahsetmek istiyoruz. Çatışmanın taraflarının güçlü ve zayıf yönlerini taşıyan cihazları ele alarak bir değerlendirme yapacağız. İsteğimiz sizlerin de yorumlarınızla tartışmaya katkıda bulunmanız.

iPad'in çok iyi bir tablet olduğu ortada. Uygulama desteği ve donanım gücü açısından cihazda bir sorun bulmak çok zor. Ancak bütün bunlar ancak platform tarafından çizilen sınırlar içinde hareket etmeyi kabul eden kullanıcılar için çekici. Serbest hareket etmek isteyen, örneğin Apple'ın en hafif ifadeyle "başarısız" olan harita uygulamasını değil de kendini kanıtlamış Google Maps'i kullanmak isteyen ya da ekranda daha fazla kısa yol görmek isteyen kullanıcıların jailbreak yapmaktan başka bir seçeneği bulunmuyor. Bu da cihazın garantisinin çöpe atılması anlamına geliyor. Apple'ın, kullanıcıların bu kadar tepkisini çeken konularda neden bu kadar inatçı olduğunu anlamak gerçekten çok zor.

Artılar/Eksiler

Artılar/Eksiler

Retina ekranla iPhone 5 aracılığıyla tanışmış bir kullanıcının iPad mini'de de aynı rahatlığı yaşamayı umması son derece normal. Ancak bizim deneyimlerimiz gösteriyor ki, işler hiç de beklendiği gibi yürümüyor: iPhone ile kıyaslandığında iPad mini'nin ekranındaki pikseller neredeyse dans ediyor diyebiliriz. Ayrıca Kindle uygulamasını kullanarak kitap okumak hiç de eğlenceli bir deneyim değil. Bu noktada bir şeylerin ters gittiği ortada diyebiliriz.

Peki, Android cephesinde işler nasıl? Galaxy Note 10.1'e bakalım. Cihazı ilk elinize aldığınızda her şeyin yolunda gittiğini düşünebilirsiniz. S-Pen, çok az tabletin sunduğu bir özellik ve son derece akıcı bir şekilde çalışıyor. Cihazın tasarımı da göz dolduruyor. Ancak gözleriniz bir kez Retina'ya alıştıysa ekrandan memnun kalmanız çok zor: Pikselleri dikkate almadan iş yapabilmek için özellikle uğraşmanız gerekiyor.

Daha uygun fiyatlı bir seçeneğe, mesela Nexus 7'ye bakalım: Son derece başarılı bir ekrana sahip olan tablet, diğer Android tabletlerle kıyaslandığında görüntü kalitesi açısından rakipsiz olduğunu gösteriyor. Ancak elinizde sadece 32 GB veri depolayabileceğiniz bir depolama çözümü var. Cihaz kart desteği sunmadığı için hafızayı arttırmak da mümkün değil.

Günümüzde bir kullanıcının iPad ve Android arasında tercih yapabilmesi için öncelikle ne istediğini, kullanmak istediği tablette ne gibi özellikler bulunmasını istediğine karar vermesi gerekiyor: Ekran en-boy oranı; pil ömrü; bağlantı seçenekleri; internet bağlantısı vb. Peki, sizce bu özelliklerden hangileri en önemlileri? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Okuyucu Yorumları