Android'li caihazlarda güncelleme sorunu!

Android'li telefon üreticilerinin dengesiz güncelleme politikaları, giderek çığırından çıkıyor!

Android'de güncelleme kabusu!

Hollandalı tüketici derneği Consumentenbond yaptığı açıklamada Android telefon üreticilerinin piyasadaki cihazlar için daha uzun süreli yazılım güncelleme desteği sunmaları gerektiğini söyledi.

Dernek son iki yılda test edilen 171 cihazın yüzde 84'ünün Android 5.0 güncellemesi almadığını ve bu cihazların neredeyse yarısının çeşitli güvenlik açıkları olduğu bilinen Android 4.3 ve daha eski versiyonları çalıştırdığını söyledi.

Consumentenbond başkanı Bart Combée; "Biz, tüketicilerin daha güvenilir cihazlar kullanma hakkına sahip olduğuna inanıyoruz. Buna göre üreticiler cihazlarını piyasaya sürdükten sonra en az iki yıl daha güncelleme desteği sağlamalılar" diyor.

Android telefon üreticileri arasında da bu konuda büyük farklar olduğunu belirten dernek, test edilen 23 adet Huawei cihazın yarısından fazlasının Android 4.3 ve daha düşük versiyon kullandığını, geri kalanlarının ise Android 4.4 çalıştırdığını söyledi. Öte yandan yapılan diğer bir testte 8 adet Motorola akıllı telefonun 5 tanesinin Android 5.0 veya 5.1 ile çalıştığı görüldü.

Dernek ayrıca son yazılım güncellemelerinin cihazların yaşına bağlı olarak yapılmadığını söyledi. Consumentenbond, HTC ile ilgili verdiği örnekte, iki yıl önce üretilmiş HTC One için Android 5.0 güncellemesi geldiğini fakat daha yeni bir ürün olan HTC One Mini 2 için henüz bir güncelleme sunulmadığını belirtti.

Okuyucu Yorumları