Antivirüs devi Microsoft'a çok kızgın!

MS'in bedava Security Essentials'ı antivirüs devini rahatsız etti. Ama gözden kaçan bir de detay var

Antivirüs devi çok kızgın!

Microsoft, geçen haftadan beri kendi bedava antivirüs programını Windows Update'le beraber sunmaya başladı. Önemli güvenlik şirketlerinden bir tanesi ise bunun rekabeti önleyici bir davranış olduğunu söylüyor.

Geçen hafta pazartesi gününden itibaren Microsoft, Security Essentials'ı Windows XP, Vista ve Windows 7 kullanıcılarına güncelleme hizmeti yoluyla 'isteğe bağlı' olarak sunuyor. Güncelleme şu an ABD'deki kullanıcılar tarafından görülebiliyor.

"Windows Update'i, farklı yazılımlar dağıtarak ticarileştirmek, haksız rekabet konusunda büyük soru işaretleri uyandırıyor" diyen Trend Micro genel müdürü Carol Carpenter'a göre Windows Update kullanıcıların isteğine bağlı değil ve bu şekilde kullanılmamalı.

Microsoft ise kullanıcılarına kolaylıkla bir antivirüse sahip olma yolunu sunduklarını söyleyerek kendini savunuyor. Security Essentials'ın pazarlama müdürü Jeff Smith, e-mail'lere sorulan cevaplara şöyle cevap veriyor: "Kullanıcılarımızın virüs, casus yazılım ve diğer tehditlere karşı korunması için en etkili yöntemleri sunmaya çalışıyoruz."

Diğer güvenlik şirketleri ne dedi?

Diğer güvenlik şirketleri ne dedi?
Symantec ve McAfee'ye göre Microsoft'un antivirüsü etkisiz...

Windows, bilgisayarda bir güvenlik yazılımı tespit etmediğinde, seçenek Windows Update'in 'isteğe bağlı' bölümüne ekleniyor. Microsoft ise bunun Windows Update ile yapılan bir teklif değil, Office ve Media Player gibi programların da yamalarının olduğu Microsoft Update ile sunulduğunu söylüyor.

Bir çok kullanıcının bu farkı anlaması zor, çünkü Microsoft'un iki servisi iç içe geçmiş durumda bulunuyor.

Trend Micro'nun herhangi bir yasal yola başvurması beklenmiyor. Symantec, McAfee ve diğer güvenlik kuruluşları ise ne Trend Micro'nun ne de Microsoft'un tarafını destekliyor, fakat daha çok Securty Essentials'ın etkisizliği üzerinde duruyorlar.

Güvenlik programını indirmek istemeyen kullanıcılar, Security Essential's a sağ tıklayıp "Güncellemeyi gizle"yi seçebiliyorlar. Bu işlemden sonra güncelleme artık görünmüyor.

Okuyucu Yorumları