Apple mühendisi, sevmediği projeler kapatılsın diye detayları medyaya sızdırmış

Apple, sevmediği ve devam etmesini istemediği projelerin kapatılması için projeler hakkında medyaya bilgi sızdıran bir mühendisini dava ediyor. Mühendisin kapanmasını istediği projeler arasında Vision Pro da var.

Apple mühendisi, sevmediği projeler kapatılsın diye detayları medyaya sızdırmış

Apple, şirket içindeki ilginç bir sabotajı keşfetti ve şimdi sorumlu olan mühendisi dava ediyor. Apple'a göre bir mühendis, üzerinde çalışmak istemediği projeleri medyaya sızdırarak projenin kapatılmasının önünü açmaya çalışıyordu.

Apple'da görevli yazılım mühendisi Andrew Aude aleyhine açılan davaya göre, mühendis telefonunda "Homeboy" olarak kayıtlı bir gazeteciye "kapattırmak" istediği ürünler hakkında bilgi sızdırıyordu. Sızdırılan gizli projeler arasında Apple'ın yeni Journal uygulaması ve Vision Pro da yer alıyordu.

Dosyalara göre eski Apple yazılım mühendisi Aude, Wall Street Journal muhabiri için kullandığı gizli isim olan "Homeboy" ile 1.400'den fazla Signal mesajı paylaştı. Apple, Aude'nin Nisan 2023'te Apple'ın günlük tutma uygulamasını Wall Street Journal'a sızdırdığını çünkü projenin "kapatılmasını" istediğini iddia ediyor.

Gazeteciyle 10.000 kez mesajlaşmış

Aaron Tilley o dönemde uygulama hakkında bir WSJ makalesi yayınladı. Aude ayrıca The Information'dan bir gazeteciyle "10.000'den fazla kısa mesaj" paylaştı.

Tüm bu mesajlaşmalar Aude'ye şirket tarafından verilen iPhone üzerinden yapılmış. Apple'ın suçlamaları yapmadan önce bu mesajları okuduğuna hiç şüphe yok. Aude şirketin gizlilik anlaşmasını ihlal etmekle suçlanıyor ve Apple mühendisten 25.000 dolar tazminat talep ediyor.

Mesajlardan birinde Aude, bilgi sızdırmasını "gerekli bir kötülük" olarak nitelendirdi ve ortaya çıkacak "kaosu" hevesle beklediğini söyledi.

Eylemlerinin "Apple'ın kurumsal çalışanları fark etmeden" önce bir karışıklığa neden olacağını umuyordu. Apple, Aude'nin sızdırdığı ürünler konusunda kötü niyetli ve kasıtlı olduğunu iddia ediyor. Yani mühendis, ürünleri kasten kötü gösteren ve piyasada hayal kırıklığı yaratarak müşterilerin üründen uzak durmasını sağlama amaçlı kasıtlı bilgiler aktarıyordu ve böylece pazarlama departmanın piyasa araştırmalarında kötü sonuçlar çıkmasını, ardından da şirketin bu raporlara bakarak "satmayacak bir ürünü" geliştirmekten vazgeçmesini umuyordu.

Apple'ın tespitlerine göre Aude, Ekim 2020'de Apple Vision Pro ile ilgili ayrıntıları da sızdırdı. Ağustos 2021'de yazılım mühendisi, henüz piyasaya sürülmemiş bir Apple cihazının tasarım özelliği hakkındaki söylentileri doğruladı ve bunun "Apple'ın en iyi gizli özelliklerinden biri" olduğunu belirtti.