Araştırma: Ücretsiz uygulamalar daha riskli

Eğer biri sizden bunları isteseydi asla kabul etmezdiniz. Ama işin içine bedava girince...

Hepsi bedava; ama...

18 ay süren bir araştırma, ücretsiz mobil uygulamaların ücretlilere kıyasla daha büyük güvenlik riskine sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Juniper Networks'ün 1.7 milyon uygulama üzerinde yaptığı araştırmaya göre Google Play'deki ücretsiz uygulamaların kullanıcının konumunu taramaları, ücretlilere göre 5 kat daha muhtemel. Araştırma, ücretsiz uygulamaların yüzde 24.1'inin konum izlemek için izin istediğini söylerken, bu oran ücretli uygulamalarda sadece yüzde 6. Ücretsiz uygulamaların yüzde 6.7'si kullanıcının adres defterini okumak isterken, ücretlilerde bu oran yüzde 2.1'e düşüyor.

Ücretsiz uygulamaların üçüncü parti reklam ağlarından reklam gösterebilmek için bilgi topladığı biliniyor. Ancak Juniper, en popüler 5 reklam ağını kullanan uygulamaların oranının (yüzde 9), konumunuzu izleyen uygulamalara göre çok daha az olduğu (yüzde 24) bulgusuna varmış. Juniper, buradan bazı uygulamaların reklam dışındaki amaçlarla bizi izlediği sonucuna varıyor.

Araştırma, bazı uygulama kategorilerinin diğerlerine göre çok daha riskli olduğunu da söylüyor. Örneğin yarış oyunları genellikle bir zararlıyla geliyor. Kart ve kumar oyunları da sorunlu kategorilerden. Bu uygulamaların yüzde 94'ü giden arama yapabilirken, yüzde 84.5'i sessiz sedasız SMS gönderebiliyor. Bunun yanında uygulamaların telefonun kamerasına ve mikrofonuna ulaşarak gizli kayıt yapabileceği, ardından bunu internete gönderebileceği daha önceden gösterilmişti.

Okuyucu Yorumları