Avrupa Şampiyonası Öncesi TV'nizi Yenileyin

CHIP Online, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası öncesinde 7 farklı plazma ve LCD televizyonu inceledi.

TV'de Futbol Keyfi

Avrupa Futbol Şampiyonası'nı heyecanla bekleyenler, şampiyona başlamadan önce kendilerine uygun televizyonları gözden geçirmeli. Maçları izlerken her anı dolu dolu yaşamanızı sağlayacak televizyonları sizler için bir araya getirdik.

Televizyonların test değerlendirmelerinde en büyük ağırlık, şüphesiz görüntü kalitesindedir (%30). Görüntü kalitesi puanı, TV alıcısının hassasiyeti, farklı açılardan görünüm ve ekrana yansıyan görüntünün gerçekçiliği gibi farklı bileşenler ile oluşturulmaktadır.

Golü Kim Attı?

Testlerde genel olarak geniş yelpazeli filmler ve televizyon yayınlarından faydalanılır. Bunun yanında, futbol karşılaşmaları da incelemelerde yer almaktadır. Topun ekranda rahat görülmesi, bir şut veya hızlı bir hareketin, görüntü bulanıklaşmadan ekrana yansıması gereklidir. Bu testlerin sonucu olumlu ise ve görüntü kalitesi de iyi ise, teste tabi tutulan televizyonun puanı yüksek olacaktır.

Avrupa Futbol Şampiyonası'nda televizyon yüzünden keyfinin baltalanmasını istemeyenler için, üç farklı ekran boyutunda sınıfının en iyi televizyonlarını inceledik. Okumaya başlamadan önce, testimizin, maçtaki oyuncuların performansını kapsamadığını hatırlatmalıyız.

Fırsat Buldukça Seyredenlere: 32 İnç

Fırsat Buldukça Seyredenlere: 32 İnç
Panasonic TX-32LX70F: Her koşulda görsel şölen.

Futbol karşılaşmalarını arada sırada seyredenlere, bu boyutta bir televizyon yeterli gelecektir. 32 inçlik modeller, uygun fiyatlarıyla da dikkat çekiyor.

CHIP Online Tavsiyesi: Panasonic TX-32LX70F

Testimizde Panasonic TX-32LX70F'in görüntü kalitesi bizi oldukça etkilemeyi başardı. Hareketli görüntülerde dahi görüntüde bozulma yaratmayan TX-32LX70F'in keskin görüntüsü ile, tartışmalı ofsayt pozisyonlarını siz de kolayca değerlendirebilirsiniz. 4800:1'lik kontrast oranı çok iyi bir değer. Satranç tahtası görüntüsü ile yapılan kontrast testinin sonucu 136:1 ile, ortalama bir değer taşımakta. Bu testte siyah ve beyaz kareler satranç tahtası şeklinde ekrana yansıtılır, beyaz karelerdeki yoğun aydınlığın, siyah kareleri ne kadar etkilediği ölçülür. 316 kandelalık parlaklık değeri ise, hiçbir kötü yoruma yer bırakmayacak kadar iyi.

Fiyat:
Yaklaşık 2200 YTL


Fiyat / Performans: Philips 32PFL7762D

Philips'in 32 inçteki bu katılımcısı, doğal renkleri ile ilgimizi çekmeyi başardı. Siyah - beyaz görüntü yansıtma konusunda ufak sıkıntılar yaşayan Philips 32PFL7762D'nin gri tonları, grinin yanında çok az da olsa kırmızı tonları taşıyor.

<strong>Panasonic TX-32LX70F:</strong> Her koşulda görsel şölen.Parlaklık değeri, 464 Cd / m2 ile etkileyici. 1440:1'lik kontrast oranı ve 152:1'lik siyah - beyaz kontrast performansı da aynı şekilde oldukça iyi. İki kanal arasında geçiş yapma süresi 1.8 saniye ile yavaş olsa da, futbol karşılaşmalarında pek kanal değiştirilmediğini düşünürsek, büyük bir problem teşkil etmeyecektir. Televizyonun arka bölümünde bulunan subwoofer ise, sınıfındaki pek çok LCD'de görülmeyen bir özellik.

Fiyat: Yaklaşık 1700 YTL

Milli Takımı Kaçırmak İstemeyenlere: 37 İnç

Biraz daha fazla harcamayı göze alıp, daha fazla görüntü isteyenler, 37 inçlik televizyonları değerlendirmeli. 94 santimetrelik boyutuyla bu ekranlar, çoğu durum için fazlasıyla yeterlidir.

CHIP Online Tavsiyesi: Panasonic TX-37LZD70F

Milli Takımı Kaçırmak İstemeyenlere: 37 İnçPanasonic TX-37LZD70F'nin görüntüsü, 32 inçlik kardeşi gibi fazlasıyla etkileyici. 1080 satırlık görüntüyü saniyede 24 kare olarak ekrana yansıtan televizyon, bu özelliği ile Full HD sıfatını alıyor. Maksimum kontrast oranı 4676:1, siyah - beyaz kontrast oranı ise 143:1 olarak belirtilen ekran, bu değerlerin gerçekliğini testimizde de kanıtlamayı başardı. Seçtiğimiz sahnelerde, çok karanlık veya çok aydınlık sahnelerde bile oldukça berrak ve detaylı bir görüntü elde ettik. Yüksek çözünürlüklü filmlerde de renklerin doygunluğu memnuniyet vericiydi. Görüntüde titreşim, bulanıklık veya renklerde bozulmaya rastlanmadı.

Fiyat: Yaklaşık 3100 YTL


Fiyat / Performans: Toshiba 37X3030D

Milli Takımı Kaçırmak İstemeyenlere: 37 İnçBu modelin testinde, televizyon yayını konusunda her şeyin yolunda gittiğini söyleyebiliriz. Hareketli çerçevelerin kenar çizgileri, çapraz çizgiler, her şey yeterince keskindi. Yalnızca hızlı hareketlerde görüntüde bir miktar bozulma gözlemlendi, bu durum kontrataklarda bazen sıkıntı yaratabilir. Bunun haricinde film DVD'lerinde görüntü performansı oldukça iyiydi. Karanlık sahnelerde koyu kırmızı lekelerle karşılaştık. Yüksek çözünürlüklü görüntülerde ise, yine hareketli sahnelerde bazı takılmalar meydana geldi. Ancak görüntünün ekrana yansımasında, keskinlik ve doğruluk payı çok yüksekti. Parlaklık değeri, metrekare başına 381 kandela ile, kontrast oranı da 700:1 ile, kabul edilebilir ortalama değerlerde yer aldı.

Fiyat:
Yaklaşık 2600 YTL

Futbol Tutkunlarına: 40 ve 42 İnç

Futbolu bir yaşam biçimi olarak benimseyenlere, biraz daha büyük ekranlı modelleri tavsiye ederiz. Boyutlarına göre oldukça uygun fiyat etiketleri taşıyan 40 ve 42 inçlik modellerde, her zamanki gibi, özellik listesi uzadıkça cebinizden çıkan para da artıyor.

CHIP Online Tavsiyesi: Samsung LE40F86

Futbol Tutkunlarına: 40 ve 42 İnçTelevizyon yayınındaki net görüntüsü ile dikkat çeken 40 inçlik bu modelin testteki kontrast oranı 2299:1 olarak ölçüldü. Hareketli sahnelerde çok küçük bozulmalar meydana geldiyse de, bunu görmek için özel bir çaba sarf etmedikçe fark etmek mümkün değil. Karanlık sahnelerde de görüntü kalitesi oldukça iyiydi. DVD, HD DVD veya TV yayını, ne olursa olsun, ekrana yansıyan görüntü oldukça detaylıydı. Çok karanlık sahnelerde kimi zaman kırmızı lekelerle karşılaşılsa da, Avrupa Şampiyonası'nda statlar yeterince aydınlık olacağı için böyle bir problem yaşamayacağınızı garanti edebiliriz. Samsung Full HD çözünürlüğünde saniyede 24 kare ile, filmleri doğal hızında oynatma yeteneğine de sahip.

Fiyat: Yaklaşık 4000 YTL


Fiyat / Performans: Sony KDL-40V3000

Futbol Tutkunlarına: 40 ve 42 İnçSony'nin uygun fiyatlı katılımcısının, düşük fiyatına bağlanabilecek hiçbir sorunu yok. Görüntü kalitesi fazlasıyla etkileyici, hızlı görüntülerde bozulma yok denecek kadar az, çizgiler oldukça net. Bağlantı noktaları, görsel örneklerle desteklenmiş ve kolayca erişilebilecek şekilde konumlandırılmış. Her bağlantı noktası için ayarları tek tek düzenlemek yerine, televizyonun kolay kullanımlı menüsünde bunlar arasında seçim yapabilmek mümkün. Görüntü kaynakları listesinde, scart haricindeki bağlantıları birbirinden ayırt etmenin zorluğu haricinde, menüyü anlamak ve açıklamaları okumak oldukça kolay.

Fiyat: Yaklaşık 2900 YTL


Fiyat / Performans Alternatifi: Panasonic TH-42PX8E

Futbol Tutkunlarına: 40 ve 42 İnçPanasonic'in uygun fiyatlı 42 inçlik (106 cm) plazma televizyonu, televizyon yayınlarını göstermekte oldukça başarılı. Ekranda fazla hareket eden nesne olmadığı sürece görüntü oldukça net. Hareketli küçük ayrıntıların sayısı artınca - örneğin tribünlerdeki bir Meksika dalgasında - meydana gelen titreşim, seyircilerin yüzlerini görmeyi imkansız hale getiriyor.

Panasonic TH-42PX8E, çözünürlük testinde 425 satırdan oluşan test görüntüsünü berrak şekilde görüntüleyebildi. TH-42PX8E, 576 satırdan oluşan PAL formatlı örnek görüntüde ise tüm detayları görüntülemekte zorlandı. Günlük kullanımda bu durum sıkıntı yaratmayacaktır. İnç başına 60 liranın altındaki fiyatı ile (23 Lira / santimetre) Panasonic TH-42PX8E, kabul edilebilir performans sunmayı başardı.

Fiyat: Yaklaşık 2400 YTL

Okuyucu Yorumları