Bilgisayar çağının peri masalları

Ücretsiz Tales Animator programıyla kolay bir biçimde karakter animasyonları hazırlayabilir, bu animasyonları ilginç karakterler, arka planlar, ses dosyaları ve konuşmalarla zenginleştirebilirsiniz.

Bilgisayar çağının peri masalları

Animasyon içerisinde karakterlerin konuşturulması

Türkçe için şu anda yeterli destek olmasa da, Tales Animator sayesinde animasyonlarınızda yer alan karakterleri konuşturabiliyorsunuz. Bu işlem için önünüzde iki farklı seçenek bulunuyor. Bu seçeneklerden biri Microsoft’un Text- To-Speech teknolojisini kullanarak, yazdığınız İngilizce metinlerin otomatik olarak seslendirilmesi; diğeriyse seslendirme işlemi için harici WAV dosyalarının kullanımı. Eğer hazırladığınız animasyondaki karakterlerin Türkçe konuşmasını isterseniz, mutlaka harici WAV dosyalarını tercih etmeli ve karakterlerin seslendireceği metinleri önceden kendiniz kaydetmelisiniz. Bu işlem için bilgisayarınıza bağlı bir mikrofon ve Windows ile birlikte gelen Ses Kaydedicisi programı yeterli olacaktır. Şimdi, her iki seslendirme işleminin de nasıl gerçekleştiğini tek bir örnekle inceleyelim:

Kolobok Ken
Ken appears at (100,590)
Ken says "Hello World!"
Ken says "C:\My Documents\merhaba.wav"

Bu örneğin üçüncü satırındaki komut,“ Hello World!” ifadesinin Text-To- Speech özelliği sayesinde otomatik olarak seslendirilmesini sağlayacaktır. Son satırdaki komut ise “C:\My Documents” konumunda yer alan “Merhaba. Wav” dosyasının çalmasını sağlayacaktır. Bu iki komut ile birlikte kullanılabilecek çeşitli parametreler bulunuyor. Bu parametreler yardımıyla örneğin ses seviyesinin yüksekliğini ayarlayabilir veya karakterin konuşurken ağzını ne kadar hızlı hareket ettireceğini belirleyebilirsiniz. Bu parametreler ile ilgili detaylı bilgi için Tales Animator’ın yardım dosyasını incelemenizi öneririz.

Animasyona arkaplan müziği eklenmesi

Karakterleri konuşturmanın dışında, animasyonunuz devam ederken arkaplanda sürekli bir müzik çalmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlem için kullanacağınız komut şu şekildedir:

play "c:\My Documents\dalgalar.wav”
play dalgalar.wav

Örneğin ilk satırındaki komut sayesinde animasyonun arkaplanında “C:\My Documents” konumunda yer alan “Dalgalar.Wav” dosyası çalacaktır. Eğer animasyon sırasında kullanmak istediğiniz arkaplan müziklerini Tales Animator’ın yüklü olduğu klasörün altındaki “Sounds” klasörüne yerleştirirseniz, ikinci satırdaki örnekte olduğu gibi, sadece dosya adını kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Gelecek sürümlerde eklenecek özellikler Yazının başında da açıkça belirttiğimiz gibi, Tales Animator gelecek için büyük ümit vaat ediyor. Programın üreticileri, gelecek sürümlerde eklenecek yeni özellikleri şimdiden belirlemişler ve bir de çalışma planı hazırlamışlar. Bu plana göre, gelecek sürümlerde öncelikle mevcut hatalar giderilecek ve WMF formatına verilen destek artırılacak. Bunun dışında programa yeni komutlar eklenerek, karakterlerin yetenekleri geliştirilecek. Hatta eklenti desteği sayesinde, ihtiyaca özel hareketlerin desteklenmesi sağlanacak.

Bu gelişmeler dışında bir başka önemli yenilik ise Tales Animator ile birlikte kullanılabilecek karakterlerin tasarımında yaşanacak. Programın içerisine eklenecek sihirbaz sayesinde, kendi karakterlerinizi de kolayca hazırlayabileceksiniz. Planlanan bu gelişmeler haricinde, siz de kendi önerilerinizi ve düşüncelerinizi Tales Animator’un üreticileri ve kullanıcılar ile paylaşabilirsiniz. Bunun için www.dollysoft.com adresini ziyaret etmeniz yeterli olacaktır. Bu sitede, Tales Animator ile ilgili en son haberleri, geleceğe dair planları ve kurulum dosyasını bulabilirsiniz.

Burak Tuyan
[email protected]

Bu bilgiler eşliğinde, ön plana uygun biçimde hazırlanmış “Papatya. Bmp” dosyasını eklemek için kullanacağınız komut şu şekilde olmalıdır:

Foreground papatya.bmp

Animasyona başlık ve yazı eklemek

Şu anda yeterince esneklik sağlayamasa da, Tales Animator hazırladığınız animasyonlara başlık eklemenize izin veriyor. Bu komutu açıklamak için şöyle bir örnek verebiliriz:

Rabbit Emre
Background Forest
Emre appears at (100,590)
Title "Merhaba Dünya!"
Emre goes to (700,590)

Bu örneğin ilk üç satırında önceden öğrendiğimiz komutları kullandık. İlk defa karşılaştığınız Title komutu ise animasyon içerisinde başlık göstermek için kullanılıyor. Son satırdaki goes to (x,y) biçimindeki komut, karakterin bir yerden başka bir yere hareket etmesini sağlıyor ve bu komuta daha sonra tekrar döneceğiz.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey, son satırdaki işlemin gerçekleşmesi için öncelikle başlığın ekrandan silinmesi gerektiğidir. Kısacası, “Merhaba Dünya!” biçimindeki başlık 2 saniye boyunca ekranda gözükecek ve daha sonra ilgili karakter hareketine başlayacaktır. Eğer başlık gözükürken, aynı zamanda karakterin de hareket etmesini isterseniz kullanacağınız komut şu şekilde değişecektir:

Rabbit Emre
Background Forest
Emre appears at (100,590)
Title "Merhaba Dünya!"
meanwhile Emre goes to (700,590)

Bu sırada, başlığın standart olarak görüntülenme süresi 2 saniyedir. Bu süreyi değiştirmek için kullanmanız gereken komut şu şekildedir:

Title "Kırmızı Başlıklı Kız" duration 5

Bu örnekte yer alan duration 5 ifadesi sayesinde, başlık ekranda 5 saniye boyunca gözükecektir. Bu arada, başlıklarda Türkçe karakter kullanmanın sorun yaratmadığını da hatırlatalım.

Karakterin sahne içinde hareket etmesi

Animasyon hazırlarken en çok ihtiyaç duyacağınız işlevlerden bir tanesi de kullandığınız karakterlerin sahne üzerinde hareket etmesi olacaktır. Tales Animator bu konuda iki farklı komutu destekliyor. Bu komutlardan ilkini şu şekilde örnekleyebiliriz:

Grandpa Dede
Dede appears at (100,500)
Dede moves to (650,500) speed 10

Bu tip bir komut kullandığınızda, ilgili karakter sizin belirlediğiniz iki nokta arasında kayacaktır. Son satırdaki moves to (x,y) biçimindeki komut, seçtiğiniz karakterin belirli iki nokta arasında yer değiştirmesini sağlıyor. Bu komutun sonundaki speed parametresi ise bu hareketin hızını belirliyor. Speed parametresinden sonra kullanacağınız sayı, ilgili karakterin bir saniyede kaç piksel yer değiştireceğini gösteriyor. Bu örnekte yer alan moves to (x,y) biçimindeki komutun yaratacağı etki, yürümekten ziyade uçarcasına bir kayma hareketini andıracaktır. Eğer animasyonunuzda kendi belirleyeceğiniz bir karakterin bir noktadan başka bir noktaya yürümesini istiyorsanız, şu örneği dikkatle incelemelisiniz:

background summerhouse
Grandpa Dede
Dede appears at (670,520)
Dede goes to (100,600) speed 30
legspeed 0.3

Bu örneği Tales Animator içerisinde kullanırsanız, ilgili karakterin (670,520) konumundan (100,600) konumuna yürüyerek (ayaklarını hareket ettirerek) gittiğini görürsünüz. Bu örnekte, ilgili karakter speed parametresi sayesinde saniyede 30 piksel yer değiştirecektir. Örnekteki legspeed parametresi ise ilgili karakterin yürürken, adımlarını ne kadar hızlı attığını belirliyor. Bu arada, bu tip bir örneğin değişik karakterler üzerinde değişik etkiler oluşturabileceğini hatırlatmalıyız. Örneğin bu komutları Butterşy (kelebek) karakteri için kullansaydık, kelebek uçarak (kanatlarını hareket ettirerek) yer değiştirecekti.

Karakterlerin tanıtılması ve sahneye eklenmesi

Tales Animator içerisinde standart olarak sekiz tane karakter (Grandma, Grandpa, Fox, Wolf, Bear, Rabbit, Kolobok, Butterşy) yer alıyor. Her sahnenin başında, o sahnede kullanmak istediğiniz karakterleri tanıtmanız gerekecektir. Bu işlem için şöyle bir komut kullanabilirsiniz:

Grapdpa Büyükanne
Grandma Dede

Bu tip basit komutların yanı sıra, şu tarzda daha gelişmiş bir komutu da tercih edebilirsiniz:

Fox Anne scale 1.4
Fox Kardeş scale 0.3
Fox Ağabey scale 0.7

Az önceki komularda dikkat etmeniz gereken iki farklı nokta var. Bunlardan ilki, değişik kahramanlar (Anne, Ağabey, Kardeş) için aynı karakterin (Fox) kullanılmasıdır. Bu tip bir kullanım mümkündür. Buna ek olarak, dikkatinizi scale komutuna çekmek istiyoruz. Az önceki örnekte kahramanların boy sıralamasının Anne, Ağabey, Kardeş biçiminde olması mantıklı olacaktır. Bu durumu animasyonumuza yansıtmak için scale komutunu kullanarak kahramanların boyutlarını değiştiriyoruz. Scale komutunu kullanırken, kahramanların standart boylarının “1” olduğunu aklınızda tutmalısınız.

Önceki iki örnekte verilen komutları kullanarak, animasyonumuzda kullanmak istediğimiz karakterleri tanıtmış oluyoruz. Bu tanıtma işleminden sonra, kahramanlarımız animasyonda hemen gözükmeyecektir. Kahramanların sahnede yer alması için şu komutları kullanmalısınız:

Ağabey appears at (80,590)
Anne appears at (650,590)
Kardeş appears at (270,590)

Bu örnekte yer alan appears at (X,Y) komutu sayesinde kahramanımız sahnedeki yerini alıyor. Parantezin içerisinde virgülle ayrılmış sayılar, kahramanın sahnedeki yerini belirtiyor. Birkaç denemeden sonra hangi değerlerin sahnenin ne tarafına denk geldiğini kolayca kavrayabilirsiniz.

Bu örnekte sahneye üç tane kahraman yerleştirdik. Senaryonun ilerleyen bölümlerinde Ağabey rolündeki karakteri sahneden yok etmek istediğinizi düşünelim. Bu işlem için şu komutu kullanabilirsiniz:

Ağabey disappears

Sahneye arka ve ön plan eklenmesi

Karakterlerin rol alacağı sahneye arka plan manzarası ekleyerek, hazırlayacağınız animasyonları daha etkileyici hale getirebilirsiniz. Arka plan olarak “C:\My Documents\” konumundaki “Deniz. Bmp” dosyasını kullanmak isterseniz, yazmanız gereken komut şu şekilde olacaktır:

Background "c:\my documents\deniz.bmp"

Kullanacağınız arka plan resimlerinin formatı BMP, JPG veya WMF olabilir. Buna rağmen, WMF formatını kullanırsanız, bazı sorunlarla karşılaşabileceğinizi hatırlatmalıyız. Arka plan olarak kullanmak istediğiniz grafik dosyasını, Tales Animator’ın kurulu olduğu klasörün (standart olarak C:\Program Files\ Tales Animator\ ) altındaki “Backgrounds” klasörüne kopyalarsanız, şu şekilde bir komut da kullanabilirsiniz:

Background deniz.bmp

Hazırladığınız animasyonda arka plan manzarası kullanabileceğiniz gibi ön plan manzarası da kullanmanız mümkündür. Örneğin arka planda (karakterlerin arkasında) orman manzarası varken, ön planda (karakterlerin önünde) çiçeklerin yer alması son derece hoş bir etki yaratabilir. Bu tip bir etkiyi sağlamak için kullanacağınız ön plan resimlerinde dikkat etmeniz gereken bir özellik vardır. Tahmin edebileceğiniz gibi, arkadaki desenlerin gözükmesi için ön plan resminin bir kısmının saydam olması gereklidir.

Tales Animator sadece BMP, JPG ve WMF formatlarını desteklediği için, saydamlığı nasıl sağlayacağınızı merak edebilirsiniz. Ön planda kullanmak istediğiniz grafik dosyalarının içinde yer alan 0x00FF8080 rengi, saydam olarak algılanacaktır. Bu bilgiye ek olarak ön plan resimleri için standart konumun "C:\Program Files\Tales Animator\Foregrounds" biçiminde olduğunu söyleyelim.

Çoğu bilgisayar kullanıcısı, kendi bilgisayarını kullanarak çeşitli animasyonlar hazırlamanın hayalini kurmuştur. Buna rağmen, bu amaç için üretilmiş programlar yüksek fiyatlarıyla ve kullanım zorluklarıyla dikkat çekerler. Daha doğrusu eskiden böyleydi. Dollysoft firması tarafından kısa bir süre önce üretilen ve ücretsiz olarak kullanıcılara sunulan “Tales Animator” (Buraya tıklayarak indirebilirsiniz) programı sayesinde kendi iki boyutlu karakter animasyonlarınızı kolayca hazırlayabileceksiniz.

Şu anda yetenekleri sınırlı olan Tales Animator, gelecek için büyük umutlar vaat ediyor. Dollysoft firmasının gelecek sürümler için planladığı yenilikleri yazımızın devamında bulabilirsiniz. Gelecek sürümlerde çok daha fazla özellik sunması beklenen Tales Animator, ilk sürümünde karakterlere dayalı animasyonlar hazırlamanızı sağlıyor. Programın içerisinde standart olarak sekiz tane karakter mevcut. Bu standart karakterlere animasyonunuza kendi karakterlerinizi eklemek isterseniz, grafik tasarım konusunda bir miktar yeteneğe ve bilgiye ihtiyacınız duyacaksınız. Standart karakterleri kullanmayı tercih etmeniz durumunda ise tek yapmanız gereken kendi senaryonuzu hazırlamak olacaktır. Senaryonuzu Tales Animator’a aktarırken son derece basit bir script dili kullanıyorsunuz. Bu basit programlama işlemi için önceden herhangi bir programcılık tecrübesine sahip olmanız gerekmiyor; çünkü komutlar basit İngilizce kelimelerden oluşuyor. Başlangıç düzeyinde de olsa İngilizce biliyorsanız, Tales Animator programıyla kendi animasyonlarınızı hemen oluşturmaya başlayabiliriniz. Senaryonuzu hazırladıktan sonra Preview komutunu kullanarak hazırladığınız animasyonu izliyorsunuz. Eğer ortaya çıkan sonuç sizi tatmin ettiyse Render komutu verip hazırladığınız animasyonu AVI formatında kaydedebiliyorsunuz. Bu kayıt işlemi sırasında, bilgisayarınızda yüklü olan görüntü codec’lerine göre format seçimi yapmanız mümkün. Tüm bu görsel özelliklere ek olarak, animasyonlarınızda rol alan karakterleri konuşturmak da elinizde. MS Agent (Microsoft Text-To-Speech) teknolojisini kullanan bu özellik ile, senaryonuzda yer alan metinleri ilgili karakterlere okutuyorsunuz. Bu sırada, Microsoft Text-To-Speech teknolojisinin -en azından şimdilik- Türkçe desteğine sahip olmadığını belirtmeliyiz. Bu yüzden karakterlere okutacağınız metinlerin İngilizce olması şart. Artık programın yeteneklerini tanıdığımıza göre, kendi animasyonumuzu nasıl hazırlayacağımızı örnekler eşliğinde adım adım öğrenelim.

Okuyucu Yorumları