Bilim adamları, uğur böceğinin kanatlarını incelediler!

Uğur böcekleri, uydulardan şemsiyeye her alanda yardımcı olacak!

Uğur böceğinin gizemi çözülüyor!

Japonya'da bilim adamları, uğur böceğini inceleyerek uçuş teknolojilerinden şemsiyelere kadar pek çok alanı etkileyebilecek önemli bir buluşa imza attılar. Araştırmacılar, CT tarayıcılar ve yüksek hızlı kameralar ile uğur böceklerinin kanatlarını, bu kadar büyük bir verimlilik ile sıkışık bir alana nasıl sıkıştırdığını incelemekteydiler.

Araştırmacılar, böceğin siyah ve kırmızı kanat kutularını tamamen şeffaf bir yapay sürümü ile değiştirdiler ve böceğin kanatlarını nasıl katladığını incelediler ve artık, her katlamanın ve hareketin bir haritalamasını çıkarttıklarını düşünmekteler. Bu bulgular, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanmakta.

Yüksek hızlı kameralar böceğin her hareketinin ayrıntıyla incelenmesine imkan tanırken, CT taramaları da neredeyse origamiyi andıran katlama sürecinin desenini oluşturmalarına yardımcı oldu.

Tokyo Üniversitesi tarafından konu üzerinde yapılan açıklamaya göre daha önceki araştırmalar, karın altı bölgesinin yukarı ve aşağı hareketlerin karmaşık katlama sürecinde önemli bir rolü olduğunu göstermekteydi ancak böceğin dış iskeletini (elytron) katlama işlemi öncesinde kapanması sebebiyle detaylı bir inceleme mümkün olmuyordu. Bu yüzden de kanat kapakları yapay bir şeffaf yapı ile değiştirildi ve inceleme mümkün oldu.

Tokyo Üniversitesi Endüstriyel Bilimler Enstitüsü'nden yardımcı doçent Kazuya Saito tarafından yönetilen ekip, bu işlemin ardından yüksek hızlı kameraları kullanarak kanatların katlanma ve açılma hareketlerini incelediler ve karın altı bölgesinin hareketlerinin yardımı ile böceğin yetenekli bir şekilde elytron'un alt kısmını kullanarak arka damarlarının eğimli şekline uyumlu bir şekilde kanatlarını topladıklarını buldular. Saito, yapay bir elytron ile böceğin katlama işlemini gerçekleştirebileceğinden emin olmadığını ve böceğin bu durumda da katlamayı başarabildiğini bulduğunda şaşırdığını belirtiyor.

CT taramaları aracılığı ile de katlanmış ve açık kanatların üç boyutlu şekilleri incelenerek bu sürecin daha iyi bir şekilde anlaşılması sağlandı. Bulgulara göre damarların eğimli şekli, şerit yay veya marangoz yayı olarak bilenen cihaz gibi kullanılarak kanatları destekliyor. Açıldıklarında sert ve güçlü olan ancak eğilerek daha toplu bir formda saklanabilen benzer şerit yay düzenekleri uzatma çubuklarında ve uydu antenlerin menteşelerinde yaygın bir şekilde kullanılıyor.

Saito'nun söylediğine göre uğur böceği tekniği, özellikle robotik, mekanik, uçak-uzay ve makine mühendisliği alanlarındaki araştırmacılar için oldukça etkileyici ve verimli yeni bir katlama yöntemi sunabilir.

Uğur böceklerinin kanatlarını nasıl katladıklarını ve aynı zamanda da uçuş için gerekli güç ve dengeye ulaşabildiklerini öğrenmek, mühendislik bilimi için oldukça önemli yenilikler sunabilir.

Okuyucu Yorumları