Bilim Adamlarından Bitkilerin Beyni Araştırması

Bitkilerin bildiğimiz anlamda bir "beyni" olmayabilir, ama benzer fonksiyonlar gösteren ve karar alan bir mekanizma olabilir mi?

Bitkilerin beyni mi var?

Bitkilerin uzun ve beklenmedik bir soyu var. Kara üzerindeki bitkiler 450 milyon yıl önce evrimleşti, ama köpek balıkları ağaçlardan daha eskiler; çiçekler Kretase Dönemi'ne kadar ortada yoktu, ve çimenlerin ortaya çıkması yalnızca 40 milyon öncesine dayanıyor.

O zamanlar, bitkiler bazı inanılmaz özellikler geliştirdi, Birmingham Üniversitesi'nin yürüttüğü bir çalışmaya göre, bu özelliklerden biri de "beyin" olabilir. Tabii ki hayvanların sahip olduğu beyinden farklı bir şeyden bahsediyoruz, bunu belirtmekte fayda var. Burada kastedilen, yönetim merkezi görevi gören bir grup hücre.

Bilim Adamlarından Bitkilerin Beyni Araştırması

Bitki embriyolarında bulunan bu hücrelerin, bitkinin hayatında anahtar kararlar aldığı saptandı. Bunlardan en önemlisi, filizlenmeyi tetikleme. Sert kışta erkenden ortaya çıkmamak veya yazın çok geç ortaya çıkıp florayla mücadele etmek zorunda kalmamak için filizlenme için mükemmel zamanlamaya ihtiyaç var.

Beyindeki sinir hücrelerine benzer şekilde, bu hücreler hormonlarla iletişim kuruyorlar, çevresel şartları değerlendirip "doğum" un ne zaman olacağına karar veriyorlar.

Yani kısacası, bitkilerin gerçek bir beyni olmayabilir ama varmış gibi hareket ettikleri de yadsınamaz.

Okuyucu Yorumları