Bill Gates'in imza attığı 5 unutulmaz hamle

Microsoft'un "emekli" patronu Bill Gates'in son yıllara damga vuran en büyük 5 hamlesini seçtik.

Gates'in 5 büyük adımı

Bill Gates emekli oluyor, bize de onun geride bıraktıklarını kurcalamak düşüyor. Beğenin ya da beğenmeyin, Gates'in iş dünyasındaki büyük başarısı kolay kolay küçümsenemez. Aynı şekilde, hayır işleri ile de gündeme gelmesi küçümsenecek bir durum değil. CHIP Online, Microsoft'un "emekli" patronunun kolay kolay unutulmayacak en büyük 5 hamlesini ve başarısını araştırdı...

1. Ev bilgisayarları dönemine ilham verdi
Bill Gates ve okul arkadaşı Paul Allen, 1960'larda BASIC programlama dilini öğrendi. BASIC'in en güzel yanı, başlangıç seviyesindeki programcılar tarafından kolayca kullanılabilmesinin yanında esnekliğiyle ileri derecedeki programcılara da hitap etmesiydi.

Gates ve Allen, Altair 8800 için geliştirdikleri BASIC versiyonunu 1975 yılında 3000 dolar karşılığında MITS'e sattı.

BASIC IMB PC, Commodore VIC-20, BBC Micro ve Apple II gibi bilgisayarlarda kullanılmaya başlandı ve 1980'lerin ev bilgisayarı patlamasını kıvılcımlandırdı.

2. İşletim sistemlerini ticari hale getirdi
Gates ve Allen 1976 yılında Microsoft'u kurdu. 1980 yılında yeni üretilen PC'ler için bir işletim sistemi geliştirmek üzere IBM ile anlaşan şirket, PC-DOS olarak bilinen işletim sistemini yarattı. IBM PC'nin benzerlerinin piyasaya çıkmasıyla beraber Microsoft bu sistemlerde de PC-DOS'un kendi versiyonları olan MS-DOS'un kullanımını teşvik etmeye başladı.

Hayır işleri ve Gates

Hayır işleri ve Gates

3. Windows 95'i yarattı
Bill Gates'in kariyerine baktığımızda gözümüze çarpan en önemli ürün elbette Windows işletim sistemi. MS-DOS'un grafik tabanlı versiyonu olan ilk Windows 1.0'dan günümüze Windows işletim sistemi bir çok ilke imza attı. Windows'un çeşitli versiyonları günümüzde bilgisayarların yaklaşık %90'ında kullanılmakta.

4. Dünyanın en zengin insanı oldu
Bill Gates 39 yaşına geldiğinde dünyadaki en zengin insandı. Forbes'ın dünyanın en zengin insanları listesinde 2007'ye kadar birinci sırada kaldı.

Gates şu anda listenin üçüncü sırasında ve serveti yaklaşık olarak 58 milyar dolar.

5. Parasını bağışladı
Gates ve eşi Melinda Bill & Melinda Gates Foundation isimli bir hayır derneği kurdu. 2006 yılında dostu Warren Buffet bu derneğe 31 milyar dolar bağışladı. Kuruluş sadece 2007 yılı içerisinde tüm dünyada eğitim ve sağlık konusunda 2 milyar dolardan fazla harcama yaptı.

Okuyucu Yorumları