Bir klasik: Netscape Navigator 15 yaşında!

Bir efsanenin acı hikayesi: O varken ne Firefox vardı ne Opera. Ama bugün adı bile geçmiyor...

Efsane tarayıcı 15 yaşında!

İnternet tarihinin en etkili isimlerinden biri olan Netscape 15 yaşında. 13 Ekim 1994'te duyurulan internet tarayıcı, renkli arka planlar, gömülü medya, JavaScript ve gelişmiş metin biçimlendirme ile modern internetin öncüsü oldu.

Dizgi yetenekleri ve resim özellikleri internet tasarımını kökten değiştirdi, internete renk getirdi. NCSA Mosaic gibi grafik yeteneklere sahip internet tarayıcılar olmasına karşın hiçbirinin kullanımı Netscape kadar kolay değildi. Mosaic'ten ayrılan Marc Andreesen'in ve pek çok takım üyesinin Netscape'e geçmesi, bu efsanenin doğumuyla sonuçlanacaktı.

Rekabetin önünde giden bu tarayıcı daha Beta'yken Mosaic'in yerini aldı ve 1996'da yüzde 80 pazar payına ulaştı. Üç yıl boyunca hızlı bir gelişimle zirvede kaldı. CSS desteği gibi pek çok şey eklendi. Netscape 4. sürümüne ulaştı.

Internet Explorer'ın yükselişi

Internet Explorer'ın yükselişi
Netscape'i öldüren DHTML oldu

İlk Internet Explorer, Navigator'dan bir yıl sonra çıktı ve sadece yüzde 8 paya sahip olabildi. Bu pay yüzde 18'e kadar yükseldi.

Esas değişim Internet Explorer 4 ile gerçekleşti. Windows entegrasyonu ve gelişmiş bir tarayıcı motoruyla geldi. Esas özelliği ise DHTML oldu ve Microsoft Web 2.0'ı icat etti. Netscape'in kendi JavaScript'i AJAX'ın temeli olacaktı ve Microsoft rakibini bu alanda yerle bir edecekti. 12 ay içinde Microsoft lider konuma yükseldi.

1998 sonunda America Online'a 4.2 milyar dolara satılan tarayıcının sonunu, internet servis sağlayıcının IE'yi müşterileri için standart tarayıcı olarak kullanması hızlandırdı. Netscape.com'u bir internet portalı olarak yeniden çıkarttılar.

2007 yılında Netscape 9 ile bir yeniden diriliş denendiyse de, altı ay sonra internet tarayıcı ve desteği tükendi. Bu resmen 2008 Şubat'ında açıklandı. Kaynak kodu açık olarak yayınlanan Netscape, Mozilla tarafından devralındı ve Firefox doğdu. Firefox günümüzde yüzde 27 pazar payıyla ikinci konumda.

Okuyucu Yorumları