Brave'den "20 Kat Daha Fazla Hız" Vaadi!

Son zamanlarda hızlı bir yükseliş yaşayan tarayıcı Brave, oldukça iddialı bir vaatte bulundu.

Brave tozu dumana katacak!

Brave, son zamanlarda gizlilik ve performans vaatleri ile bilinen ve son zamanlarda büyük bir yükseliş yaşamaş bir internet tarayıcısı olarak göze çarpıyor. Yakın zamanda Google'a açtığı dava ile gündeme gelen tarayıcı, şimdi ise oldukça ilginç bir iddia ile kendisini gösterdi.

Brave geliştirici ekibi, tarayıcının yakın zamanda yapay zeka teknolojisi kullanarak web sayfalarında bulunan gereksiz bilgi yığınlarını ayıklayacağını ve bunun tarayıcının yeni okuma modunda 20 kat veya daha fazla hızlı internet sayfası yükleme imkânı tanıyacağını, bunun ise kullanıcıların gizliliğinin tehlike altında olmasını büyük ölçüde önleyeceğini belirtiyor.

Apple'ın Safari tarayıcısı, Mozilla'nın Firefox'u, Vivaldi Technologies'e ait olan Vivaldi, Microsoft'un geliştirdiği Edge ve diğer pek çok tarayıcı okuma moduna sahip. Okuma modu sayesinde çoğu tarayıcı kullanıcılarına bir web sayfasından dikkat dağıtan unsurlara maruz kalmadan faydalanabiliyor. Brave SpeedReader ise bu yaklaşımı farklı bir şekilde ele alarak diğer tarayıcıların yaptığı gibi tüm web sayfasını indirip gereksiz kısımlarını çıkarmak yerine web sayfasını indirmeden önce tüm bu gereksiz kısımları çıkararak büyük bir perfromans avantajı sağlıyor.

Sonuç olarak Brave'in deney sonuçlarına göre SpeedReader, internet sayfalarını 20 ile 27 kat daha hızlı açıyor ve öncekinden 2.4 kat daha az hafıza kullanıyor. Bu yaklaşım ayrıca web sayfalarındaki tüm gereksiz kısımlardan indirme öncesinde kurtulduğu için %84 oranında veri tasarrufu da elde edilebiliyor. Bu rakamlara göre Brave'in bu başarısı interneti yeniden şekillendirebilir çünkü internet,son zamanlarda işlem gücü kısıtlı olan akıllı telefonlara odaklanmış durumda. Akıllı telefonlara ait internet kullanımının değişmesi, tüm interneti etkileyecektir.

Bu sistem için kullanılan yapay zeka hâlâ geliştirilme aşamasında ve tüm sayfalarda çalışmıyor. SpeedReader'ın arkasındaki yapay zeka, 2.833 adet elle seçilmiş web sayfası ile geliştirildikten sonra gösterilen 20.000'i aşkın web sayfasının %22'lik kısmında tam performansla çalışmayı başardı. Brave'e göre SpeedReader çalıştığı web sayfaları arasında EasyList ve EasyPrivacy tarafından işaretlenmiş sayfalarda reklamları %100 oranında kaldırmayı başararak etkileyici bir performansa imza attı.

Brave'in kurucuları arasında eski Firefox ekip lideri Brendan Elch de var ve tarayıcı, dahili reklam ve izleyici engelleyicisi ile tarayıcı pazarında uzun süredir ses getiriyor. 5 milyon aylık kullanıcı sayısına ulaşan Brave, SpeedReader'ın vaat ettiklerini vermesi durumunda bu yükselişini daha da hızlı bir şekilde sürdürebilir. Ancak SpeedReader'ın işi kolay değil çünkü sayfaların gereksiz kısımlarını kaldırmakla görevli bu programın sayfaya ait önemli ögeleri kullanıcıya göstermeme ihtimali de var. Bu ihtimali kabul eden Brave geliştiricileri, SpeedReader'ın kullanıcının isteği doğrultusunda kapatılabilmesinin bu durumdan kaçınabilmek için şart olduğunun altını çiziyor.

Facebook, Google ve sayısız internet sayfası reklamlarla gelir elde etmekte. Haber siteleri ise reklam engelleyicilerinin yükselişi karşısında bir süredir aylık üyelik bazında gelir elde etmeye çalışıyor. Brave geliştiricileri ise dahili reklam engelleyicisi bulundursa da reklamlara tamamen karşı olmadıklarını belirtiyor. Brave, bunun için "Basic Attention Token" adını verdiği bir reklam gelir sistemi kullanmayı planlıyor. Brave, geliştireceği kullanıcıya yönelik reklam sistemi ile kullanıcıya yönelik reklamları ulaştıracak ve bunun karşılığında reklamverenlere Brave kullanıcı kitlesine reklam gösterme fırsatını tanıyacak ve bunun karşılığında para kazanacak. Bu sisteme kaydolan kullanıcılar ise gördükleri reklam karşılığında belli bir miktar dijital para kazanarak kazandıkları miktarı internet üzerinde kullanabilecekler.

Brave geliştiricileri, SpeedReader'ın Brave tarayıcısına 2019 yılı içerisinde geleceğini açıkladı.

Okuyucu Yorumları