Captain Marvel Yerden Yere Vuruldu!

8 Mart itibariyle dünya çapında gösterime giren Captain Marvel, Marvel Cinematic Evreni'nin en tartışmalı filmleri arasına girdi.

Captain Marvel yerden yere vuruldu!

Marvel Sinematik Evreni'nin son 10 yıl içerisinde gösterime giren filmlerinden çoğu, eleştirmenler tarafından üst düzey puanlar elde etti ve filmlerin kolektif başarısı; Black Panther ve Avengers serisi gibi rekortmen yapımların önünü açtı.

Captain Marvel'ı sabah saatlerinde izleme şansına eriştim. Yapım, akıllıca bir kararla Disney tarafından 8 Mart 2019 "Dünya Kadınlar Günü"nde, dünya çabında gösterime girdi. Captain Marvel, son 10 yıldır IMBD başlangıç değerlendirmeleri söz konusu olduğunda 6.6/10 puan elde edebildi. Metacritic gibi, Disney filmlerine 7/10'dan (Ant-Man ve The Incredible Hulk gibi nispeten başarısız filmlere bile) aşağı puanlar vermeyen otoriteler bile, Captain Marvel'a 6/10 civarında puanları layık gördü.

Captain Marvel'a; 180 milyon dolarlık yapım ve bir o kadar reklam bütçesi ile 350 milyon dolar civarı para harcandı. Yapımın gişe hasılatı ilk iki itibariyle hiç fena değil ve 180 milyon dolar seviyesinde.

Peki Captain Marvel neden bu kadar eleştiriliyor? Sinema otoritelerine göre eserde, aşırı cinsiyetçi ögeler var. Filmdeki hemen hemen tüm erkekler kötücül, kötücül olmayanlar da Samuel L.Jackson gibi Oscar ödüllü oyuncular bile aşırı zayıf, pek zeki olmayan hatta karikatürümsü karakterler olarak biçimlendirilmiş. Captain Marvel, ilk andan beri erkek karakterlerin baskısı ile karşıya karşıya. Çizgi roman meraklıları, "Neden Adam Warlock değil de, Captain Marvel" öne çıkıyor sorusunu yöneltiyor. Marvel'in kökenine bakılırsa bu soru son derece mantıklı(Çizgi Roman dünyasında Thanos'un elinden Sonsuzluk Eldiveni'ni alan Adam Warlock) ancak Disney-Marvel, son zamanlarda yükselen cinsiyetçi akımına kurban oluyor gibi... En azından iddialar bu yönde.

Captain Marvel'in güçlerini ve güçlerini kullanma mantığı, DC'nin en güçlü karakteri Superman ile aşırı benzerlikler içeriyor. Marvel, DC'ye tuhaf bir biçimde meydan okuyor. Hatta filmde Superman figürüne göndermede bulunuluyor. Geçtiğimiz yıl içerisinde ortaya atılan iddialar doğruluğu yansıtıyor gibi... Söylentilere göre Marvel yöneticileri, Wonder Woman'ın başarısını kabullenemedi ve kendi yapımcıları, Disney üst düzey yöneticileri tarafından yerden yere vuruldu. Sinema eleştirmenlerine göre; Captain Marvel muhtemelen Wonder Woman'dan daha fazla gişe hasılatı elde edecek ama onun kadar dengeli ve başarılı bir film olamayacak. Zira Wonder Woman, Captain Marvel'in aksine gökten inme bir karakter olarak değil; sürekli kendini geliştirilen bir karakterdi. Gal Gadot'un, Brie Larson'un daha başarılı bir oyuncu olarak kabul edildiğini vurgulayalım. Anomim açıklamalara göre Brie Larson'un, set ekibine de pek iyi davranmamış.

Bizim tavsiyemiz, izleyip "kendi" kararınızı vermeniz yönünde olacak.

Okuyucu Yorumları