Cep telefonları uçak yolcularını ifşa edecek

Daha ucuz bir uçak yolculuğu için özel hayatınızın ne kadarını feda edebilirsiniz?

Havaalanında cep takibi

Artık uçak yolculukları daha da tatsızlaşacak. Yolcular bundan sonra gümrük ve güvenlik kuyruklarının yanında bir de telefonlarına gelen reklamlarla uğraşmak zorunda kalabilir.

Hava yolları endüstrisi için teknoloji üreten SITA'nın bir raporunda, hava yolu şirketlerinin yolcuları hava alanlarında takip edip cep telefonlarına reklam göndererek yılda 600 milyon dolarlık kar edebilecekleri belirtiliyor.

Bu tahmin SITA'nın Brüksel'deki Hava Yolları Bilgi Teknolojileri Zirvesi'nde sunduğu bir raporda bulunuyor. Raporda Cambridge Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmanın da bulunması, raporun saygınlığını artırıyor.

Yolcular şu an ticari izlemelerde olduğu gibi ağ operatörlerinin yardımıyla takip edilebilir. Günümüzde bunun için müşterilere onaylamaları için kısa mesaj atılıyor ve eğer hayır demezlerse üçüncü kişi (bu durumda havaalanı) telefonun ve böylelikle kullanıcının konumuyla ilgili yaklaşık bir bilgiye sahip oluyor.

Havaalanlarında cep telefonu kullanımı

Havaalanlarında cep telefonu kullanımı

Havaalanlarında cep telefonlarının kullanımı, tatsız reklamlar dışında faydalı işlemler için de kullanılabiliyor. Yolcu kabulü süreci de bir çok havayolu şirketinin online yolcu kabulünde kullandığı gibi cep telefonuyla yapılabilir. Elektronik biniş kartları da doğrudan cep telefonuna gönderilebilir. Bu sistem günümüzde pek çok havayolu şirketi tarafından kullanılıyor.

SITA'ya göre cep telefonları sadece masrafları ve kağıt işini azaltmakla kalmayıp, reklamlar sayesinde kar da yaratabilir. Bir denemede, Manchester Havaalanı'ndaki borsa bahisçileri senetleri doğrudan cep telefonlarına gönderildiğinde %45 daha fazla harcama yaptı.

SITA, havayolları endüstrisini bu teknolojiye para harcaması için ikna etmeye çalışıyor. Hatta sırf bunun için 2008 yılı süresince 100 milyon dolardan fazla yatırım yaptığı biliniyor.

Okuyucu Yorumları