Çeyrek asırlık ısıtma sistemi!

Biz telefonumuzla evimizi programlamanın müthiş bir iş olduğunu düşünürken...

30 yaşında ama hala işliyor!

Evinizin ısıtıcısını cep telefonunuz ile kontrol etmek oldukça teknolojik ve gelecekçi gözükebilir ancak 1980'lerde, bu işlemi bir Commodore Amiga ile yapabilmekteydiniz. 30 yıl sonra bugün ise, bu sistemlerden en azından bir tanesi, hâlâ çalışmakta.

1985 yılında Grand Rapids School Devlet Okulu Bölgesi, bir Commodore Amiga alarak 19 okulun ısıtma ve klima sistemlerini kontrol etmesi için ayarlamıştı. Yerel bir lise öğrencisi tarafından programlanan bu makine, 1200-bit'lik bir modemden ve kablosuz radyo sinyallerinden faydalanarak ısıtıcıları, havalandırma sistemlerini, pompaları ve benzeri sistemleri kontrol etmekteydi. Sistem, çeyrek asırdır bu görevini sürdürmekte.

Bu süre içerisinde sistem, bazı problemler yaşadı. Örneğin belirli aralıklarla bilgisayarın ekranı, faresi ve klavyesi yenilenmek zorunda kaldı. Zaman zaman yazılımsal sorunlar da yaşandı. İşin ilginç yanıysa makineyi ilk olarak programlayan çocuğun, bu sorunları çözebilen tek kişi olması. Neyse ki kendisi hâlâ bölgede yaşıyor.

Daha büyük sorun ise, sistemin tarihi kablosuz iletişim sisteminin, ara sıra çalışan telsizlerine müdahale ediyor olması. Söylenene göre, böyle bir durum gerçekleşirse bütün çalışanlar radyo hattından 15 dakika boyunca ayrılıyor ve bu da sorunu çözüyor!

Bu radyo sorununun da etkisi ile bu sistemin her an değişmesi mümkün. Okul bölgesi, 2 milyon dolarlık bir yatırım ile bu sistemi daha modern bir sistem ile değiştirmeyi planlamakta. Her ne kadar bir güncellemenin vaktinin çoktan geçtiği rahatlıkla söylenebilse de, bu eski makinenin kaç yıl daha dayanacağını görmek hoş olabilirdi...

Okuyucu Yorumları