DARPA'nın 12 tonluk otonom robot tankı RACER, "yeşil gözleriyle" görenleri şaşırtıyor

DARPA, RACER programı kapsamında geliştirdiği 12 tonluk otonom robot tankının testleri başarıyla tamamlaması üzerine etkileyici bir video paylaştı. Peki yeşil gözleriyle dikkat çeken robot tankın bu gözleri ne işe yarıyor?

DARPA'nın 12 tonluk otonom robot tankı, "yeşil gözleriyle" görenleri şaşırtıyor

DARPA, RACER (Robotic Autonomy in Complex Environments with Resiliency) programı kapsamında yeni otonom araçlarının testlerinin başarıyla tamamlandığını duyurdu. Ancak testlerin başarıyla tamamlanması kulağa her ne kadar etkileyici gelse de insanların dikkatini çeken başka bir şey oldu: Tankın parlayan yeşil gözleri.

RACER Ağır Platform (RHP) araçları, 12 ton ağırlığında ve 6 metre uzunluğunda devasa boyutlarda. Araçlar, ABD Ordusu tarafından halihazırda birçok sürücüsüz araçta kullanılan Textron M5 temel sistemi kullanılarak programlanmış olup, sadece 2 ton ve 335 cm uzunluğunda görece küçük olan RACER Filo Araçlarını (RFV'ler) tamamlamayı amaçlıyor.

Washington Üniversitesi ve NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan ekiplerin destek verdiği araç testleri 2023'ün sonlarında Teksas'taki askeri eğitim sahalarında gerçekleşmiş olsa da duyuru, DARPA tarafından yeni yapıldı. Bu devasa araçların arazi koşullarında tamamen otonom sürüşünü gösteren testlerinin videosu YouTube'da yayınlanmış durumda. Ancak aracın en dikkat çeken yönü otonom sürüşü değil, parlayan yeşil gözleri.

Peki bu yeşil gözlerin amacı ne? DARPA'nın halkla ilişkiler direktörü Tim Haynes'in söylediğine göre, bu sadece aracın durumunu gösteren bir gösterge ışığı. Yani yeşil ışık aracın açık ve otonomi modunda olduğunu gösteriyor.

DARPA ayrıca YouTube'da, otonom modda uyarlanabilirlikleriyle dikkat çeken daha küçük RFV testlerini gösteren yeni bir video daha yayınladı. Bu testin amacıysa, bu tür araçların tamamen yabancı bir ortamda nasıl performans gösterebileceğini görmekti.

DARPA, 1983 yılından beri on yıllardır otonom araçlar üzerinde çalışıyor. Eski testlerde 1985'teki Otonom Kara Aracı yoldaki az bir karla bile yolunu şaşırabiliyordu. Ancak 2020'lerde bu tür bir engelin söz konusu olmadığı görülüyor.