Dizel emisyon sorunu bilinenden daha büyükmüş

Yollarda gezinen neredeyse tüm dizel otomobiller, aynı büyük probleme sahip gibi görünüyor!

Dizel otomobil gerçeği!

UK Department of Transportation (DfT - Birleşik Krallık Ulaştırma Bakanlığı) araştırmasında belirtilene göre, ülke yollarında test edilen her dizel araç, düzenleme sınırlarını aşmış durumda. Geçtiğimiz 6 ay içerisinde DfT, yoldaki 37 dizel aracı test etti. Bu araçların tamamı laboratuvar testlerini geçtiler ancak bir kez yola çıktıklarında, yol üzerindeki nitrojen oksit emisyonu, yasal sınırların üzerinde gözükmekteydi.

Ancak bunun sebebi hile cihazları olarak gözükmemekte. Hatta DfT'nin açıklamasına göre testlerde "Volkswagen Group tarafından kullanılana benzer test döngüsü manipülasyon cihazlarına dair iz bulunamadı." Bu testlerin gösterdiği şey ise araçların bilgisayar sistemlerinin motor ayarlarını, temel olarak motor hasarını önlemek için, anlık olarak değiştirdikleri ve bunun da farklı sıcaklıklarda daha yüksek emisyon ile karşılaşılması oluyor. Bu yılın daha erken dönemlerinde Daimler, hava değişimlerinin ve diğer etkenlerin dizellerdeki yüksek emisyonun suçlusu olduğunu söylemişti.

DfT'nin bu araştırması, test ortamının gerçek dünyadan ne kadar farklı ve yetersiz olduğunu göstermekte. Bu yüzden Birleşik Krallık, önümüzdeki yıldan itibaren gerçek dünya test prosedürlerini başlatacak ve araçların gerçek emisyonunu ölçmeyi deneyecek. US Environmental Protection Agency de ABD'de gerçek dünya testleri sözünü vermiş durumda ve büyük ihtimalle diğer dünya hükumetlerinin de benzer kararlar alacakları söylenebilir...

Okuyucu Yorumları