Dünya'nın En Eski Fosilleri Kanada'da Bulundu

Tahminlere göre yaklaşık 4 milyar yaşında olan mikro-fosiller, hayatın oluşumu ile ilgili önemli ipuçları taşıyor.

En eski fosiller Kanada'da bulundu

Bilim insanları şimdiye dek görülmüş en eski fosilleri bulduklarını söylüyorlar. Tahminlere göre Kanada'da bulunan yeni fosiller 3.77 milyar ile 4.28 milyar yaşı arasında.

Yapılan gözlemlere göre, bulunan mikro-fosiller su altında hidrotermal bacaların çevresinde kimyasal tepkilerden beslenerek yaşayan antik bakterilere ait. Eğer doğruysa, bu fosiller Dünya'daki hayatın en eski kanıtları olabilir. Ayrıca araştırmanın yöneticilerine göre bu fosiller Dünya'daki hayatın oluşumu hakkında büyük ipuçları sunuyor.

University College London'da çalışan araştırmacı Matthew Dodd şu açıklamayı yaptı: "Eğer bu taşlar gerçekten 4.28 milyar yaşında ise, okyanusların 4.4 milyar yıl önce oluşmasından sonra oluşan yaşamın ilk kalıntılarını bulduğumuz anlamına geliyor."

Ancak görünüşe bakılırsa herkes bu araştırmanın sonuçlarını ikna edici bulmuyor. Fransız ulusal bilim ve araştırma merkezinde çalışan fosil uzmanı Frances Westall yaptığı açıklamada "Bu oluşumlar gerçek olmak için çok düzenli görünüyor. Buradaki mikroplar paralel bir dizilim gösteriyor, ancak günümüz mikropları hiç bir zaman bu şekilde dizilmezler." dedi.

Ancak Westall, 4 milyar yıl önce okyanus dibindeki şartları ve evrimin canlıları ne ölçüde değiştirdiği göz önünde bulundurulursa, bu bulguların her şeye rağmen doğru olabileceğini düşünüyor. Bulguların doğruluğundan şüphe etmesinin bir diğer sebebinin de, bu kadar eski taş oluşumlarının ilk oluştukları zamandan beri bozulmadan günümüze gelmiş olma olasılığının çok düşük olması.

Bilim insanları Dünya'da hayatın nasıl ortaya çıktığını çözebilirlerse, Güneş sistemimizde bulunan Mars, Jüpiterin uydusu Europa gibi hayat taşıdığı düşünülen gezegenlerin araştırmaları çok daha hızlanacaktır.

Okuyucu Yorumları