Dünya'nın en zengin ülkesi, 2 yıl sonra bir kez daha değişti

Dünya'nın en zengin ülkeleri listesinin tepesindeki isim, bu konumda geçirdiği 2 yılın ardından koltuğunu kaptırdı. İşte Dünya'nın yeni en zengin ülkesi...

Dünya'nın en zengin ülkesi, 2 yıl sonra bir kez daha değişti

Paranın hayatımızda çok önemli bir role sahip olduğu reddedilemez bir gerçek. Dünya’nın en zengin ülkeleri listesi de takip edilen bir liste olarak zaman zaman dikkatleri üzerine çekiyor. 2021 yılında, listenin zirvesinde bir değişiklik vardı: ABD (net değere göre) dünyanın en zengin ülkesi unvanını kaybetmiş ve Çin dünyanın en zengin ülkesi olmuştu. Bu haberi ilk olarak yayınlayan Bloomberg, küresel servet sıralamasındaki değişikliğin McKinsey & Co.’nun bir raporunda duyurulduğunu ve Çin’in değerinin 2000’de 7 trilyon dolardan 2020’de 120 trilyon dolara fırladığını ortaya çıkardığını söylemişti. Aynı dönemde ABD’nin değeri yaklaşık 90 trilyon dolara yükselmişti ve ülke birinciliği elinde tutmayı başaramamıştı.

Çin’in ekonomik yükselişinin, ülkeler arasındaki ticareti düzenleyen hükümetler arası bir kuruluş olan Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ - WTO) üye olduktan sonra hızlandığı düşünülüyordu.

Ancak aradan geçen iki yıl, bu durumu bir kez daha değiştirmiş olabilir. Global Citizen Solutions’ın belirttiğine göre ABD liderliğini geri aldı ve geçtiğimiz yıl 145,8 trilyon dolarlık devasa net servetiyle dünyanın en zengin ülkesi oldu.

Ancak kişi başına düşen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) açısından değerlendirildiğinde durum farklı: Bu listede 127.673 dolar ile Lüksemburg birinci sırada yer alırken, onu İrlanda, Norveç ve İsviçre takip ediyor.


Şarj aleti seçmenin püf noktaları