DVD format tartışmasına son noktayı koyduk!

CHIP Online HD-DVD ve Blu-Ray formatlarını masaya yatırdı ve hangisinin daha iyi olduğunu araştırdı

Hangi DVD formatı?

Ve kazanan ... HD-DVD ve Blu-ray formatları yıllardır kullanıcılara en iyi görüntü kalitesini verebilmek için yarışıyorlar. Bu formatların her ikisi de yüksek çözünürlüğe sahip ve ikisininde ideali DVD formatının mirasını ele geçirebilmek. Şimdilerde bu hedefe hangisinin ulaşabileceği hemen hemen belirgin hale gelmiş durumda.


Dev film stüdyosu Warner Bros' un gelecekte tüm filmlerini sadece Blu-Ray yüksek çözünürlüğünde piyasaya sunmak istediği haberi Las Vegas' daki Consumer Electronic Show' un bir süprizi idi. HD-DVD' yi yenmek için bir adım daha ? Alman film kiralayıcılar "Constantin ve Senator" üretimlerinde sadece Blu-Ray teknolojisini kullanıyorlar. Ve "20th Century Fox" ve "Walt Disney" gibi büyük stüdyolar da filmlerini özellikle Blu-Ray formatında yayınlıyorlar. Ve hatta bir erotik DVD firması da filmlerini yüksek çözünürlüklü Blu-ray ile satışa çıkaracaklarını açıkladılar.

Blu-ray'in karşı konulamaz gücü

Blu-ray'in karşı konulamaz gücü

Blu-ray şu anda sadece film stüdyolarında değil aynı zamanda donanım sayfalarındaki sıralamada da daha iyi bir konuma sahip: Toshiba hemen hemen tek HD-DVD üreticisi olmasına karşın Blu-ray oynatıcılar bir çok tanınmış üreticiler tarafından satışa sunuluyor.

Bu üretici firmalar, öncüleri Sony olmak üzere; Panasonic,Pioneer, Sharp, Philips, LG,Samsung, Loewe, Denon, JVC, Daewoo,Funai, Mitsubishi ve Lite-On. Ve bir oyun konsolu olan PlayStation3 (PS3) de Blu-ray standartının bu hızlı yaygınlaşmasını destekliyor.

Toshiba firması kendi açıklamalarına göre Avrupa'da piyasanın yaklaşık %60 ına sahip olmasına karşın Amerika'nın gerçekten önemli pazarlarında ve Asya'da durum farklı görünüyor: Herşeyden önemlisi satın alınan ürünler sıralamasında Blu-ray açık ara ile önde, donanımda ise PS3 ten ötürü yine piyasayı yönlendirebiliyor.

Oynatıcı ve film fiyatları

Oynatıcı ve film fiyatları

TOSHIBA HD-E1 gibi HD-DVD oynatıcılarının fiyatları yaklaşık olarak 750 YTL + KDV civarında.

Blu-ray oynatıcılarında da durum benzer şekilde. Örneğin SONY BDP-S300 şu anda kampanyada, fiyatı da 690 YTL + KDV.

Her iki formatın filmleri de oldukça pahalı ve çeşitlilik istiyorsanız hedefiniz yurtdışı alışveriş siteleri olmak zorunda, en azından şimdilik.

Dikkat edilmesi gerekenler ve sonuç

Neticede yüksek çözünürlükte filmlerin tadını çıkarabilmek için bir kaç noktaya dikkat etmeniz gerekiyor: Tam HD çözünürlüğüne sahip 1.080 satırlık bir televizyona ihtiyacınız var. Ayrıca bu televizyon bu 1.080 satırı tam ekran modunda (1.080p) görüntüleyebilmeli. 24 tam resmin bir saniyede (24p) görüntülenebilmesi de bir avantaj. Aynısı ev sineması projektörleri için de geçerli.

Sonuç
Bizim önerimiz: HD-DVD'ye dikkatle yaklaşın. Bu formatın zamana ayak uydurabilmesi zor gibi görünüyor. Ama Blu-ray konusunda da sizi dikkatli davranmanız gerektiği konusunda uyarıyoruz. Bu formatlardaki filmler normal DVD'lere göre açık farkla daha pahalı ve oynatıcıların fiyatları da genellikle DVD-oynatıcılardan dört hatta beş kat daha fazla.
Kaldı ki ihtiyacınız olan tam HD-televizyon yada projektör de HD-Ready modellerden daha pahalı.

Alternatif olarak şu sıralar en iyisi HDMI arayüzü olan ve Upscaler' e sahip bir DVD oynatıcı almak. Normal DVD'ler 720p yada 1.080i'yi görüntülemek için bu size yeterli olacaktır. Yüksek çözünürlüklü teknolojilere vereceğiniz miktarın sadece bir kısmını ödeyerek de çok güzel bir görüntü elde edebileceksiniz.

İpek Özdemir
CHIP Online

Okuyucu Yorumları