Ekranınız dar geliyorsa

Masaüstündeki çalışma çözünürlüğünüz ne kadar yüksek olursa olsun, açtığınız pencerelerin ortalığı karıştırmasından mı şikayetçisiniz? Virtual Desktop Manager ile bu durum bir sorun olmaktan çıkıyor.

Ekranınız dar geliyorsa

DİĞER SANAL MASAÜSTÜ UYGULAMALARI

Çoklu masaüstü alternatifleri

Her ne kadar Microsoft’un Virtual Desktop Manager uygulaması iş gören bir uygulama olsa da, internet üzerinde sanal masaüstü çözümleri konusunda daha kapsamlı alternatifler sunan birçok farklı uygulamaya rastlamak mümkün. İşte size ilgi çekici birkaç örnek:

Double Desktop

Double Desktop, çok basit ama ustaca düşünülmüş bir sanal masaüstü uygulaması. Programın yaptığı iş aslında masaüstü alanınızı enlemesine ikiye katlamak. Yani masaüstünün sağ kenarda bittiği yerden bir masaüstü alanı kadar daha boşluk oluşturuyor ve görev çubuğuna eklediği bir simgeyle iki bölüm arasında anında geçiş sağlıyor. Size de çalıştırmakta olduğunuz programlara ait pencereleri ve masaüstü simgelerinizi bu yeni boşluğa kaydırmak kalıyor, tıpkı aynı anda iki monitörle çalışıyormuş gibi. Pencereler arasında geçiş yapmak için [F1] tuşuna basmak veya görev bölmesindeki simgeyi tıklamak yeterli.

Web sitesi: http://www.fatfreesoft.com/2desk.php
Fiyatı: Ücretsiz

ExeDesk Professional Edition

Nispeten gelişmiş bir sanal masaüstü çözümü olan ExeDesk 9 adet sanal masaüstünü bir arada kullanmanıza izin vermekle kalmıyor, aynı zamanda her bir masaüstünü kendine özgü görsel efektlerle süsleyebiliyor. Yani bu programla sadece sanal masaüstü geçişlerini değil, her sanal masaüstü altına yerleştireceğiniz Windows genel görünümlerin de olduğu gibi değiştirebiliyorsunuz. Sık kullandığınız uygulamalara kısayollar yerleştirmekten pencerelerin diğer sanal masaüstü bölümlerine sürüklenip bırakılabilmesine kadar görsel anlamda oldukça sofistike özellikler sunan bir yazılım. Tabii buna bağlı olarak sistem gereksinimlerinin biraz yüksek olduğunu belirtmekte fayda var.

Web sitesi: http://www.pitrinec.com/exedesk.htm
Fiyatı: 24,95$

Manage Desk

Sanal masaüstü uygulamalarıyla ilgilendiğiniz halde size sağlanacak ek çalışma alanından daha fazlasına ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Örneğin farklı sanal masaüstlerine erişimine şifre yerleştirmek, çok sayıda masaüstüyle çalışırken performans açısından bellek dağılımının optimal şekilde sürekli dengelendiğinden emin olmak, bir bakışta hangi masaüstünde hangi uygulamanın çalışıyor olduğunu görebilmek ve özel bir masaüstünü seçtiğinizde özel bir uygulamanın başlatılmasını sağlamak gibi.

Web sitesi: http://www.managebytes.com/virtual-desktop.html
Fiyatı: 35,95$

Levent Daşkıran
[email protected]

Burada toplam beş adet düğme göreceksiniz: Bir adet toplu gösterim butonu ve 1’den 4’e kadar numaralandırılmış dört adet sanal masaüstü seçimi düğmesi.

Virtual Desktop Manager’ın kullanımı son derece kolay. Program hazırda kullanmakta olduğunuz masaüstünü 1 numara olarak işaretliyor ve toplamda dört farklı masaüstüyle çalışma fırsatı sunuyor. Bunlar arasında dolaşmak için 1-4 arası masaüstü seçim düğmelerine basabilir veya en baştaki toplu gösterim düğmesine basarak, ekranda görmekte olduğunuz masaüstü önizlemelerinden istediğinizin üzerine tıklayabilirsiniz.

Ortamdaki dört masaüstünü kendi içlerinde dilediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Örneğin her masaüstü için farklı masaüstü arka planları atayabilir, her masaüstünde bulunmasını istediğiniz simgeleri dilediğiniz gibi dizebilirsiniz. Böylece bir masaüstünde sadece işle ilgili, diğerindeyse sadece hobiyle ilgili uygulamalara ait simgeleri tutmanız mümkün. Aynı zamanda sanal masaüstleriyle çalışırken, her masaüstünde farklı programları açık tutabilme kolaylığınız da var. Mesela 1 numaralı masaüstünde Word, 2 numarada Excel, 3 numarada Internet Explorer ile görüntülediğiniz Web sayfaları ve 4 numarada elektronik posta uygulamasını açık tutabilir, bunlar arasında tek bir fare tıklamasıyla geçiş yapabilirsiniz. Böylece tüm bu uygulamaların aynı pencereyi paylaşarak karmaşa oluşturmasının da önüne geçmiş olursunuz.

İşte sanal masaüstü uygulamalarıyla çalışmak bu kadar kolay. Kullandığımız çözünürlük ne kadar artarsa artsın, bilgisayarlar daha çok işi bir arada yapacak güce kavuşmaya devam ettikçe hepimizin masaüstünde daha fazla yere ihtiyacı olduğu muhakkak. Sanal masaüstü çözümleri, bu ihtiyacın karşılanması için oldukça uygun bir seçenek.

1680x1050 çözünürlüğe sahip bir ekran, çoğu bilgisayar kullanıcısının 1024x768’i tercih ettiği göz önüne alınırsa, devasa bile sayılabilir. Hatta böyle bir masaüstü, neredeyse 800x600 çözünürlüğe sahip iki masaüstünü aynı anda tek bir ekranda toplayabilecek kadar geniştir. Ancak kimi zaman olur ki, bu çözünürlük bile yetersiz kalabilir; özellikle de çok sayıda pencerenin aynı anda açık olduğu ve her pencerede ayrı bir iş yapıldığı durumlarda keskin bir ayrımın gerekliliğini hissedebilirsiniz. Bilgisayarların birçok uygulamayı bir arada çalıştırmaya dair yetenekleri arttıkça çoğumuz aynı anda açık duran pencerelerin arasında boğulmaya başlıyoruz. Tabii aynı şey masaüstünde bolca simge bulunduran ve gün geçtikçe bunları kategorilere ayırmakta zorlanan kullanıcılar için de geçerli.

Neyse ki sanal masaüstü çözümleri sayesinde bu sıkıntının üstesinden kolayca gelebilmek mümkün. Sanal masaüstü çözümleri, bilgisayarınız üzerinde özel kısayollarla ve simgelerle erişebileceğiniz farklı masaüstü ortamları oluşturmaya yarıyor. Bu masaüstlerine dilediğiniz arka planı yerleştirebiliyor, içerdikleri simgeleri dilediğiniz gibi düzenleyebiliyor, her bir masaüstünde sadece orada görmek istediğiniz programlara ait pencereleri açabiliyorsunuz. Örneğin bir masaüstünde sadece çalışmalarınızla ilgili simgeleri toplayıp bir diğerinde hobi amaçlı programlara ait simgeleri bulundurabilir, birinde Web sayfalarını gezerken diğerinde Word dosyanızı açık tutabilirsiniz. Üstelik bunlar arasında geçiş yapmak sadece bir tuşa basmak kadar kolay.

Microsoft PowerToys Virtual Desktop Manager

Sanal masaüstü çözümlerinin en kolay erişilebilenlerinden biri, Microsoft’un Windows XP’nin yeteneklerini geliştirmek için kullanıma sunduğu PowerToys paketi içinde yer alan Virtual Desktop Manager. Virtual Manager Desktop’u http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/powertoys/xppowertoys.mspx adresinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Virtual Desktop Manager’e ait dosyayı indirip kurduktan sonra, aktif hale getirmek için görev çubuğundaki simgesini aktif hale geçirmeniz gerekiyor. Bunun için görev çubuğunun Başlat menüsünün sağında yer alan kısmında boş bir yere sağ tıklayın ve Toolbars açılır menüsünden Desktop Manager seçeneğini seçin. Desktop Manager aracına ait simgeler ekranın sağ altına yerleşecektir.

Okuyucu Yorumları