Elektrikli aracınızın menzilini nasıl artırabilirsiniz? Yapmanız gerekenleri listeledik

Elektrikli aracınızın menzilini ve verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için ne yapabilirsiniz? İşte daha uzun mesafeler kat etmek için işinize yarayacak ipuçları.

Elektrikli araçların menzili nasıl artırılır?

Hangi elektrikli aracın sizin için en iyi seçenek olduğuna karar verdiniz, aracınız için şarj cihazı seçtiniz ve kurulumunu tamamladınız... Şimdi ise sıra dışarı çıkıp sürüş yapmaya geldi.

Günümüzde hemen hemen tüm elektrikli araçlar, birkaç istisna dışında 300 km üzerinde menzile sahip olup, hızlı şarj ve artan şarj istasyonları sayesinde uzun mesafeler kat etmenizi oldukça kolaylaştırıyor. Artık gidebileceğiniz mesafe endişeniz daha az olsa da, elektrikli aracınızın menzilini maksimum seviyede tutmanın hala faydaları bulunuyor. Örneğin, aracın bataryasından her kWh başına çıkarılan her kilometre uzun vadede para tasarrufu sağlayacaktır.

Bu düşünceden yola çıkarak, elektrikli aracınızın verimliliğini ve menzilini maksimize etmenin en iyi yollarını ve birkaç ipucunu sizin için derledik.

1. Düzenli aralıklarla lastik basıncını kontrol edin

Lastikler, bir aracın performansı ve verimliliği için son derece önemlidir. Bu nedenle birçok elektrikli araç, menzili artırmayı hedefleyen özel lastiklerle gelir. Fakat, düşük basınçlı lastikler döndükçe ekstra direnç ve sürtünme oluşturur, bu da verimliliği azaltır ve aşınmayı artırır. Elektrikli aracınızın lastiklerini düzenli aralıklarla kontrol etmelisiniz. Optimal menzil için doğru şekilde şişirildiğinden ve hasar olmadığından emin olun.

Elektrikli aracınızın kullanım kılavuzuna bakarak, bir lastik pompası veya benzinliklerdeki hava istasyonlarını kullanarak doğru basınç seviyesini belirleyebilirsiniz.

2. Klimayı akıllıca kullanın

Yapılan bir çalışmaya göre, sıcak bir günde klimayı tam güçte çalıştırmak, elektrikli aracın menzilini %17'ye kadar azaltabilir. Benzinli bir araçtan farklı olarak, elektrikli aracın kabinini rezistif ısıtma ile ısıtmak ise kış aylarında menzili %41'e kadar azaltabilir. Yakın zamanda, bazı otomobil üreticileri daha verimli ısı teknolojisi veya enerji tasarruflu "eko-iklim" modlarıyla etkiyi azaltmaya çalıştı. Ancak aracınızın klimasını kapatmanın, aracın menzili üzerinde önemli etkiye sahip olduğu görülüyor.

Eğer aracınızda ısıtmalı veya havalandırmalı koltuklar varsa, bu özelliği kullanarak vücut ısınızı ayarlamak klimayı daha verimli kullanmanıza yardımcı olabilir.

3. Rejeneratif frenlemeyi ne zaman kullanacağınızı öğrenin

Elektrikli aracınızın rejeneratif fren sistemi, hızınızı azaltırken elektrikli aracınızın güç aktarma sistemiyle kinetik enerjiyi yeniden kazanarak verimliliği artırır. Bu sayede, enerjiyi sürtünme frenleriyle atık ısı olarak kaybetmek yerine geri kazanır.

Ancak, rejeneratif frenleme %100 verimli değildir, bu nedenle daha yüksek hızlara çıkılabilen ve uzun mesafeler gidebileceğiniz otoyollarda hiç fren kullanmamak daha faydalıdır. Daha az rejeneratif frenleme kullanmak ve mümkün olduğunca tutarlı bir hızda seyahat etmek daha fazla mesafe gitmenize yardımcı olacaktır.

Daha yeni veya daha premium elektrikli araçlarda genellikle otomatik modlar bulunur. Bu modlar, sürekli olarak batarya durumuna, hıza, önündeki araca olan mesafeye ve bazen hatta navigasyon verilerine dayanarak regen seviyesini otomatik olarak ayarlar. Bu mod menzil iyileştirmelerine yol açabilir, ancak daha kötü bir frenleme denetimi sağlayabilir.

4. Yavaş ve düzgün sürün

Tabii ki, elektrikli aracınızın menzilini etkileyen en büyük faktör hızdır. Şehir içinde, hızlı ve sert kalkışlar daha yavaş hızlanmanıza göre daha fazla enerji tüketir. Ayrıca, hızlı gittiğinizde şehir içindeki trafik nedeniyle daha sert frenleme yapacağınız için bu da önemli bir rol oynar. Yavaş ve düzgün bir şekilde hızlanmak, enerji tasarrufu sağlar ve menzili artırır. Birçok elektrikli araçta Eco sürüş modu bulunur ve bu mod, hızlanmayı düzenlemek için gaz pedalının tepkisini ayarlar.

Öte yandan, otoyoldaki hava direnci tam bir menzil düşmanı olabilir. Modern elektrikli araçlar inanılmaz derecede aerodinamiktir, fakat yüksek hızda hava direnci hızla artar. Basitçe söylemek gerekirse, hızınızı ikiye katlamanız elektrikli aracınızın aşması gereken direncin dört kat artmasına neden olur ve ibrenize eklediğiniz her km, o hızı korumak için bir öncekinden daha fazla enerji gerektirir. Bu yüzden, hızınızdan sadece 10-15 km azaltmak, gideceğiniz yolu fark edilir şekilde etkiler.

5. Yükünüzü hafifletin

Daha ağır bir elektrikli araç hızlanmak için daha fazla enerji gerektirir, bu yüzden bagajın dolu olması daha az verimlilik sağlayabilir. Burada özellikle büyük veya ağırlığı fazla olan yüklerden bahsediyoruz. Ufak tefek eşyaların önemi yoktur.