En büyük iPhone üreticisinin tahmini, Apple için durgun bir 2024 yılına işaret ediyor

Apple'ın özellikle iPhone konusunda en büyük üreticisi konumunda bulunan Foxconn'un 2024 tahminleri, Apple için de pek parlak şeyler söylemiyor.

En büyük iPhone üreticisinin tahmini, Apple için durgun bir 2024 gösteriyor

2023 yılı Apple için mükemmel bir yıl olmadı ve 2024 yılında da bu durum devam edebilir gibi görünüyor. Cupertinolu devin en önemli tedarikçisi Foxconn, 2024 için temkinli bir tahminde bulundu. Önde gelen iPhone üreticisi, jeopolitik belirsizliğin yoğun olduğu bir ortamda %5’ten daha az bir gelir artışı öngörüyor.

Foxconn Yönetim Kurulu Başkanı Young Liu, Salı günü yaptığı gelir duyurusunda, “Herhangi bir politik veya makro ekonomik değişiklik olmazsa, piyasalar muhtemelen büyüyecek ve yaklaşık %5 büyüme göreceğiz” dedi ama devamında söyledikleri önemliydi: “Ancak bu tür bir büyüme jeopolitik dinamikler tarafından kolaylıkla dengelenecektir.

Üretici, Apple’ın en büyük tedarikçisi olmasına rağmen müşterilerinin arasında Microsoft, Meta, Google ve Amazon da bulunuyor ve bu yüzden teknoloji endüstrisi için iyi bir ölçüm aracı olabilir. Nikkei Asia’nın bildirdiğine göre Foxconn’un başkanı, büyüme ivmesinin temel olarak şirketin sunucu işinden, özellikle de bulut hizmetlerine ve yapay zeka sunucularına olan talepten geleceğine inanıyor.

Ayrıca Liu, Dünya genelindeki para politikalarının ve enflasyonun Foxconn’un 2024'teki tüm yıl performansını etkileyebileceğini söylüyor. Belirsizliğe rağmen Foxconn’un söylediğine göre yatırım harcamalarının en büyük kısmı Çin’de olacak ve onu ABD, Vietnam ve Meksika'da elektrikli araç parçaları takip ederek işini geliştirmeye yatırım yapmaya devam edecek.

İlginç bir şekilde, işlerinin çoğunda çığır açan bir satış olmasa da Apple’ın 2024’te oldukça dolu bir yıl geçirmesi bekleniyor. Apple’ın önümüzdeki yılın başlarında Vision Pro’yu tanıtması bekleniyor ancak bu cihazın Foxconn değil Luxshare tarafından üretildiğini belirtmekte fayda var.

Ayrıca Apple’ın, aralarında OLED iPad Pro ve daha büyük boyutlu 12,9 inçlik iPad Air’in de yer alacağı bir seri ile tüm iPad serisini yükseltmesi de bekleniyor. iPad serisinin yanı sıra, yeni MacBook modellerini, Mac mini’yi ve Mac Studio’yu da yenilemesi bekleniyor.

Son olarak yıl sonuna doğru Apple, yeni iPhone 16 serisini ve yeni Apple Watch modellerini tanıtacak. Ancak şimdilik sızıntılar bunların büyük güncellemeler olmayacağını söylüyor.