En hızlı karta "Overclock" takviyesi

Dünyanın en hızlı ekran kartı Radeon HD 5970'in kritik özelliği overclock'çulara cenneti vaat ediyor

En hızlı karta "overclock"!

ATI, şu anda dünyanın en güçlü ekran kartı olan HD 5970 ile ilgili yaptığı açıklamada overclock yani hız aşırtma meraklılarının dikkatini çekecek bir açıklamada bulundu.

Ekran kartına güçlü bir overclock imkanı veren bir mühendislik kararının detaylarını açıklarken, ve teknoloji meraklıları için bu etkileyici ekran kartının ilgi çekici detaylarına da yer verdi.

Devon Nekechuk, "5970 tasarımının daha başlarında kartın güç tüketimi konusunda bir yol ayrımına geldik. İki temel seçenek vardı, ilk seçenekte kendimizi 300W ile sınırlayacak ve PCI Express şartnamesine uyacaktık. Böylece piyasadaki 6 ve 8 pinlik bağlantıları olan güç kaynaklarının çoğuyla uyumluluk sağlayacaktık. Öte yandan 400W güç bütçesiyle iki adet 8 pinlik güç bağlantısı kullanacak ve bu kartın limitlerini sonuna kadar zorlayacaktık" dedi.

Hibrit güç yönetimi

Hibrit güç yönetimi
İki 8 pinlik yerine 6 ve 8 pinlik giriş kullanılsa da 400W potansiyeli yernde bırakılmış

Sonuçta takım iki seçeneği de seçmeyerek hibrit bir üçüncü seçenek oluşturmuş. Ekip kartta 6, 8 pinlik güç bağlantılarını kullanmış. Ama 400W'lık kart tasarımından parçaları da kullanmış.

Böylece 300W güçten alabilecekleri her şeyi alıp, uyumluluğu elden bırakmamışlar ama kartı overclock etmek isteyenlere de kapıyı açık bırakmışlar.

Nekechuk "Bu AMD Black Edition işlemcilerde yaptığımıza benziyor, en iyi işlemciler çarpan kilitleri açık olarak piyasaya sunuluyor ve böylece siz de istediğiniz gibi overclock yapabiliyorsunuz" diyor.

İşte Japon işi saf seramik süper kapasitörler

İşte Japon işi saf seramik süper kapasitörler
Dijital programlanabilir Volterra regülatörler var

Ayrıca ATI'nin sırf overclock meraklıları için karta dahil ettiği parçaları da saydı:

* 5.0 Gbps yüksek hızlı GDDR5 bellek.
* Dijital voltaj düzenleyiciler karta standart ayarların üzerinde voltaj aktarır.
* 47 µF Japon saf seramik kapasitörler, ultra temiz güç aktarımı sağlar.
* Dev buhar odası, 400W'ın oluşturduğu ısıyı GPU'dan alır.
* Harici ayrık SMSC fan kontrolörü, aynı anda farklı sıcaklıkları ölçer, fan ve akustik optimizasyonu yapar.
* Grafik işlemci 1600 Stream ile tam performans sunuyor ve ekstra overclock için bol bol alan bırakıyor. Daha düşük kayıp ile iyi güç yönetimi sağlar.

İşte overclock performansı

İşte overclock performansı
Hız aşırtmada büyük performans artışı yaşanıyor

Nekechuck bununla da kalmadıklarını, kartın kendisinde kullanıcının açabileceği bolca performans imkanı sunmanın yanı sıra yazılımda da özel şeyler yaptıklarını belirtti.

ATI Overdrive yazılımındaki çubuk, her zamankinden daha çok overclock kapasitesi sunuyor. ATI, AIB'deki yazılım ortaklarıyla birlikte voltaj ayarlama uygulamalarıyla daha da fazla overclock potansiyeli açacaklarını belirtti.

Okuyucu Yorumları