En İyi Komedi Filmleri: IMDb Puanı Yüksek 50 İyi Komedi Filmini Listeledik

En iyi komedi filmlerini arıyorsanız, şimdiye kadar en beğenilen komedi filmleri hakkındaki listemiz size iyi bir fikir verebilir. IMDb’de yüksek puan alan 50 filmin sıralandığı bu listeden seçim yaparak keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. İşte en iyi komedi filmleri arasında yer alabilecek 50 film

En İyi Komedi Filmleri: IMDb Puanı Yüksek 50 İyi Komedi Filmini Listeledik

Komedi filmleri belki nadiren Akademi Ödülleri kazanabiliyor ancak yıllarca bizimle kalıyorlar. Kimi komedi filmleri klasikleşerek nesiller boyunca izleyici bulabiliyor. Kara mizahtan absürd komediye kadar birçok türün bir arada sunulduğu komedi filmleri arasından seçim yaparak fikir verebilecek bir liste hazırladık. Listede IMDb’de yüksek puan alan 50 komedi filmi sıralanıyor... Charlie Chaplin’in dönem yansımalarından Disney animasyonlarına kadar her türden komediyi bulabileceğiniz liste şöyle: (Bu makalenin ardından en iyi korku filmleri ve en iyi dram filmleri ile en iyi filmler listelerimize de bakabilirsiniz)

*Liste oluşturulurken IMDb puanları baz alınmıştır ve filmler buna göre sıralanmıştır. Metacritic puanlarının sıralamaya bir etkisi olmamıştır.

** IMDb’de en az 100 bin oy alan yapımlara listede yer verilmiştir.

50. Tavşan Jojo (2019) IMDb: 7.9 Metacritic: 58

Tavşan Jojo (2019)

Alman yapımı Tavşan Jojo adlı film, dram-komedi-savaş türünde 2019 yılında vizyona giriyor. Dünyaca ünlü isimlerin yer aldığı filmin yönetmen koltuğunda Taika Waititi yer alıyor. Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie ve Scarlett Johansson'ın oyunculuklarını paylaştığı film, 2.Dünya Savaşı’nda Hitler’in hakimiyet sürdüğü yıllarda geçiyor. Hitler’in kurduğu gençlik kamplarında annesi ile yaşayan Jojo Betzler, çatı katında saklanan bir Yahudi kız görüyor. Saklamak için var gücüyle mücadele eden Jojo’nun farklı bir durumu bulunuyor. Jojo, Hitler’in onun en yakın arkadaşı olduğunu düşünüyor. Fakat Jojo’nun hayali arkadaşı Hitler, gerçekte olduğu gibi ırkçı ve gaddar değildir. Çatı katında saklamaya çalıştığı Yahudi kız ve hayali arkadaşı olan Hitler arasında kalırken ırkçılığa karşı verdiği mücadele, izleyiciyi güldürürken ağlatmayı başarıyor.

49. Şarkı Sokağı (2016) IMDb: 7.9 Metacritic: 79

Şarkı Sokağı (2016)

İngiltere yapımı Şarkı Sokağı adlı film, müzikal-komedi kategorisinde 2016 yılında gösterime giriyor. İçinde akılda kalıcı müzikal sahneleri ve türlü şarkıları ile özellikle genç kesimi heyecanlandırmayı başaran filmin yönetmenliğini John Carney üstleniyor. Aidan Gillen, Ferdia Walsh- Peelo ve Maria Doyle Kennedy gibi başarılı isimlerin oyunculuklarını paylaştığı filmde, ailesi, öğretmenleri ve okul arkadaşları ile anlaşamayan ve yaşamının en sorunlu zamanlarını geçiren Conor’u sadece Raphina isimli hoşlandığı kızın varlığı mutlu ediyor. Müzik ve dansa büyük merakı olan Conor, Raphina’nın dikkatini çekebilmek için müzik grubu kurmayı düşünüyor. Müzik grubu kurmak için giriştiği mücadelede zaman içinde her şey yolunda gitmeye başlıyor. Conor ise tüm bu süreçte Raphina ile yakınlaşma çalışmalarını sürdürüyor ve başarılı oluyor. Romantik ve komedi türündeki film, içeriğindeki şarkılar ve romantik sahneleri ile izleyiciler üzerinde güçlü etkiler bırakıyor.

48. Bıçaklar Çekildi (2019) IMDb: 7.9 Metacritic: 82

Bıçaklar Çekildi (2019)

Bıçaklar Çekildi adlı ABD yapımı film, 2019 yılında polisiye-komedi türünde beyaz perdeye taşınarak izleyici ile buluşuyor. Daniel Craig, Chris Evans, Jamie Lee Curtis ve Ana De Armas gibi ünlü isimlerin başrollerini paylaştığı film, Harlan Trombey adlı ünlü bir yazarın evinde ölü bulunmasının dedektifler tarafından araştırılmasını konu ediniyor. Harlan Trombey, ünlü bir suç romanı yazarıdır. Benoit Blanc adlı dedektif, yazarın ölümünün araştırılması için gizli göreve atanıyor. Blanc’in soruşturmaya dahil olması ile birlikte Harlan Trombey’in ölümünün ardından ailesinin bilinmeyen sırları gün yüzüne çıkıyor. Blanc’in, Trombey’in ölümünü ortaya çıkarması için giriştiği zorlu mücadele, yer yer aksiyon yer yer komedi sahneleri ile izleyiciyi daima heyecanın doruklarında tutmayı başarıyor.

47. Roma Tatili (1953) IMDb: 8.0 Metacritic: 78

Roma Tatili (1953)

ABD yapımı Roma Tatili adlı film 1953 yılında beyaz perdeye taşınması ile birlikte 1954 yılında İstanbul’da 3 sinemada birden gösterime giriyor. Dalton Trumbo’nun senaristliğini üstlendiği filmin yönetmen koltuğunda William Wyler yer alıyor. Ünlü bir kraliyet Prensesi olan Ann, görevi sırasında Roma’daki elçilik binasından kaçışı ile sürükleyici bir maceraya atılıyor. Görevinin gerektirdiği tüm protokollerden fazlası ile sıkılan Ann, tek başına Roma sokaklarında gezerek, kendini sıradan bir vatandaş olarak tanıtıyor. Doktorunun yaptığı sakinleştiricinin etkisi ile bir bankta uyuya kalan Ann, gazeteci Joe Bradley ile böyle tanışıyor. Tüm olanlardan habersiz olan Joe, Ann’i kaldığı pansiyona götürdükten sonra Prenses olduğunu öğreniyor, fakat tüm ülke Ann’in kaçırıldığı haberi ile yankılanıyor. ABD sinemasında kültürel açıdan büyük bir değere sahip olan filmin oyunculuklarını; Audrey Hepburn, Gregory Peck ve Eddie Albert paylaşıyor.

46. Tatlı Hayat (1960) IMDb: 8.1 Metacritic: 95

tatlı hayat

Fransız-İtalyan ortak yapımı olan Tatlı Hayat filmi, 1960 yılında dram-komedi türünde beyaz perdeye taşınıyor. Senaristliğini ve yönetmenliğini Federico Fellini’nin üstlendiği film, Marcello Rubini adlı gazetecinin çalıştığı gazete tarafından İtalyan aristokrasisine yönelik çeşitli söylemleri yazması için görevlendirilmesini konu ediniyor. Görevi sırasında İtalya’nın zengin ve şöhretle dolu yaşamına giriş yapması ile hayatı tamamen değişiyor. Zengin aristokrasilerle dolu yaşama giriş yaptığı ilk dönemler, bu yaşam alışkanlıkları ona keyifli gelse de Marcello zaman içinde zihnen ve bedenen ne kadar yorulduğunu fark edecektir. İtalya’da meydana gelen faşizm döneminde aristokraside yaşanan ahlaki çöküşe vurgu yapan filmin oyunculuklarını; Marcello Mastroianni, Anouk Aimee, Walter Santesso ve Adriana Moneta paylaşıyor.

45. Annie Hall (1977) IMDb: 8.0 Metacritic: 92

Annie Hall (1977)

Annie Hall, 1977 yılında beyaz perdeye aktarılan, Woody Allen'ın otobiyografik filmlerinden biridir. Woody Allen, Annie Hall filminin yönetmenliğini yapması yanı sıra, senaristlik koltuğunda da Marshall Brickman ile birlikte yer almıştır. Film, New York'un bilinen komedyenlerinden olan Alvy Singer'ın, çok uzunca bir süredir aşk konularında başarısız olduktan sonra ünlü şarkıcı Annie Hall ile tanışması ile birlikte yaşadıkları tuhaf bir aşkı konu almaktadır. Alvy Singer karakterini Wood Allen, Annie Hall karakterini ise Diane Keaton canlandırmaktadır. Bu isimlerin yanı sıra; Carol Kane, Paul Simon ve Tony Roberts gibi isimler de filmde oyuncu olarak yer almaktadır. Annie Hall, 1992 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından ''kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli'' filmlerin arasına dahil edilerek Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Film Arşivi'nde korunmasına karar verilmiştir.

44. Merhaba Dünya (1979) IMDb: 8.6 Metacritic: 83

Merhaba Dünya (1979)

Merhaba Dünya, 1979 Amerika Birleşik Devletleri yapımı politik komedi filmidir. Film, Jerzy Kosinski'nin aynı adlı romanından, yine Jerzy Kosinski tarafından beyaz perdeye uyarlanmıştır. Filmin yönetmenlik koltuğunda Hal Ashby oturuyor. Chance adlı saf, engelli bahçıvan, köşkün sahibi öldükten sonra dış dünya ile ilk kez tanışır. Ona bir politikacının araba ile çarpmasından sonra gelişen olaylar filmin konusunu oluşturur. Filmin oyuncu kadrosunda; Peter Sellers, Shirley MacLaine, Melvyn Douglas, Jack Warden, Richard Dysart, Richard Basehart gibi ünlü oyuncular yer almaktadır. Merhaba Dünya, Oscar Ödülleri'nde Melvyn Douglas 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ', BAFTA Ödülleri'nde 'En İyi Senaryo' Altın Küre Ödülleri'nde ise Peter Sellers 'En İyi Aktör' ödülüne layık görülmüştür. Film, Amerika'da vizyona girdikten 5 sene sonra Türkiye'ye gelmiştir.

43. Alaaddin (1992) IMDb: 8.4 Metacritic: 86

Alaaddin (1992)

Alaaddin, Binbir Gece Masalları'ndan biri olan Alaaddin'in Sihirli Lambası masalından uyarlanan bir animasyon filmidir. 1992 yılı, Disney yapımıdır. Yönetmen koltuğunda; John Musker ve Ron Clements oturuyor. Film, bir tüccarın anlatımı ile başlar. Sokak çocuğu olan Alaaddin sihirli lambaya ulaşabilecek tek kişidir. Alaaddin'in, kötü vezir Cafer'in oyunlarından kurtulması, lambada bulunan cini serbest bırakması ve prenses ile evlenmesi yolunda yaptığı olayları konu alır. Filmin seslendirmesini; Robert Williams, Scott Weinger, Linda Larkin ve Frank Welker yapmıştır. 3 seri şeklinde yayınlanan film, çocuk, büyük herkes tarafından ilgi ile izlenmiştir. Alaaddin; Oscar ve Altın Küre Ödülleri'nde 'En İyi Film Müziği' ödülünü almıştır. Seslendirmenlerden biri olan Robin Williams, Altın Küre Ödülleri'nde 'Özel Başarı' ödülüne layık görülmüştür.

42. Chungking Ekspresi (1994) IMDb: 8 Metacritic: 78

Chungking Ekspresi (1994)

Chungking Ekspresi, 1994 Hong Kong romantik, suç komedi filmidir. Wong Kar-wai filmin hem yönetmenlik hem de senaristlik koltuğunda oturuyor. Chungking Ekspresi, 2 farklı hikayeden oluşuyor. 2 hikaye de kalbi kırılmış insanların içine düştüğü çıkmazları anlatmaktadır. Birinci hikayede; Polis 223'ün aşk hikayesini ve dramını izlerken; ikinci hikayede ise; Polis 663'ün ve Faye'nin aşk ve dram hikayesini izliyoruz. Filmde izleyiciyi en çok etkileyen ve büyük beğeniyi toplayan şey filmin müzikleri oluyor. Filmin oyuncu kadrosunda; Tony Leung Chiu Wai, Brigitte Lin, Faye Wong, Takeshi Kaneshiro, Lee-Na Kwan gibi oyuncular yer almaktadır. Chungking Ekspresi, Hong Kong Film Ödülleri'nde: 'En İyi Film', 'En İyi Yönetmen' 'En İyi Erkek Oyuncu (Tony Leung Chiu Wai)' ve 'En İyi Kurgu' ödüllerine layık görülmüştür.

41. CODA (2021) IMDb: 8 Metacritic: 74

CODA (2021)

CODA, yönetmenliğini ve senaristliğini Sian Heder'in yapmış olduğu 2021 yapımı komedi ve drama filmidir. Filmin ismi olan CODA, Türkçe olarak 'ebeveynleri işitme engelli olan çocuklar' anlamına gelmektedir. Bu tanımdan yola çıkarak aslında filmin konusu az çok belli oluyor. Filmde Ruby Rossi isimli kız müzik tutkunudur fakat işitme engelli olan ailesininin sorumluluğundan ötürü müzik ve ailesinin arasında kalmaktadır. Ailesinin eli kolu olmak ile müzik tutkusu arasında kalan Ruby'nin hayatını konu almaktadır. Emilia Jones, Eugenio Derbez, Ferdia Walsh-Peelo gibi isimlerin yanı sıra Troy Kotsur, Marlee Matlin ve Marius de Vries gibi işitme engelli oyuncularda kadroda yer almaktadır. CODA, eleştirmenler tarafından tam not almış ve 16 adet ödüle layık görülmüştür.

40. Deadpool (2016) IMDb: 8 Metacritic: 65

Deadpool (2016)

Amerikan yapımı Deadpool, 2016 yılında aksiyon-komedi türünde izleyici karşısına çıkıyor. Marvel çizgi roman karakterinden uyarlanan film, klasik süper kahraman filmlerinin aksine film boyunca yer verdiği aksiyon sahnelerinde bolca komediye yer vererek izleyiciyi güldürmeyi başarıyor. Önceden özel kuvvet görevlisi olan Wade Wilson’ın hayatı kanser teşhisinin konulması ile tamamen değişiyor. Kanseri yenmek umudu ile bilimsel bir projeye katılan Wade, orada üzerinde gerçekleştirilen binlerce prosedür sonrası üstün özelliklere sahip bir süper kahraman olarak karşınıza çıkıyor. Bilimsel programda yer alan Ajax Francis, Wade üzerinde mutasyona sebep olan birçok şey entegre ederek işkenceye maruz bırakıyor. Oradan kurtulmayı başaran Wade, Ajax’tan intikam almak ve büründüğü karakterden kurtulmak istediği için Ajax Francis’in peşine düşüyor. Ryan Reynolds’ın başrol aldığı filmin oyunculuklarını, Morena Baccarin ve Ed Skrein paylaşıyor.

39. Soul (2020) IMDb: 8.2 Metacritic: 83

Soul (2020)

2020 yılında animasyon, komedi, macera ve aile türlerinde izleyici ile buluşan Soul filminin yönetmen ve senarist koltuğunda Pete Docter ve Kemp Powers yer alıyor. Film, Joe Gardner adında bir müzik öğretmeninin Jazz piyanisti olma hayali ile New York’ta yaşadığı heyecanlı macerayı konu ediniyor. Jazz kulübünde çalmak için hayallerinin peşinden koşan Joe, New York’ta gezerken kendini bir anda ruhların bulunduğu Önceki Dünya adlı bir ütopik yerde buluyor. Joe, gerçek olmayan bu dünyanın içinden orada tanıştığı Ruh 22’nin sunduğu yardımlar ile çıkmaya çalışacaktır. Macera ve komedi öğelerinin bolca yer aldığı eğlenceli animasyon filminin seslendirmelerini; Jamie Foxx, Graham Norton ve Tina Fey gerçekleştiriyor.

38. Şarlo Sirkte (1928) IMDb: 8.1 Metacritic: 90

Şarlo Sirkte (1928)

1928 yılında sessiz-komedi türünde vizyona giren ABD yapımı filmin yönetmenliğini ve başrolünü Charlie Chaplin üstleniyor. Serseri tiplemesi ile izleyicinin karşısına çıkan Şarlo, parasız, aç ve işlemediği bir suçtan dolayı polisten kaçarken bir sirke giriyor. Sirkin sahibinin üvey kızına aşık olan Şarlo, onu asla kazanamayacağını düşünüyor. Polisten kaçarken yanlışlıkla sirke giren Şarlo, Serseri tiplemesi ile sirkin yıldızı haline dönüşüyor. Charlie Chaplin’in o dönemdeki eşinden olaylı boşanması nedeni ile filmin çekimlerine 1 yıl ara verildikten sonra, çekimlere kalındığı yerden devam ediliyor. Yüksek gişe hasılatı ile en çok izlenen sessiz filmler arasında yer alan filmin oyunculuklarını; Merna Kennedy, Al Ernest Garcia, George Davis, Harry Crocker ve Henry Bergman paylaşıyor.

37. İki Gönül Bir Olunca (1934) IMDb: 8.1 Metacritic: 87

İki Gönül Bir Olunca (1934)

Romantik-komedi kategorisinde 1934 yılında beyaz perdeye taşınan filmin yönetmenliğini Frank Capra üstleniyor. Film, açık sözlü Peter ve babası sebebi ile evden kaçan çılgın Ellie’nin mecburiyetten kaynaklanan ikili oluşlarının hikayesini konu ediniyor. Zengin ve şımarık bir kız olan Ellie, babasının evlendirmek istediği playboy ile evlenmek istemediği için evden kaçıyor. Bindiği otobüste Peter ile tanışıp, zorunlu olarak bir otostop macerasına atılıyor. Yolda karşılaştığı işsiz gazeteci olan Peter, içinde bulundukları maceranın başında Ellie’yi iyi bir haber kaynağı olarak görürken daha sonra ikili birbirine aşık oluyor. Beş Oscar ödülünü bir arada almayı başararak sinema tarihinde bir ilk olmayı başaran filmin oyunculuklarını Clark Gable ve Claudette Colbert paylaşıyor.

36. Ay Beyazdır (1973) IMDb: 6.9 Metacritic: 77

Ay Beyazdır (1973)

1973 yılında komedi-drama türünde izleyici ile buluşan filmin yönetmenliğini Peter Bogdanovich üstleniyor. Addie Pray adlı romandan uyarlanan filmin senarist koltuğunda Alvin Sargent yer alıyor. Film; Missouri’ye gittikleri yolculuk boyunca dolandırıcılık yapan bir ikilinin hikayesini konu ediniyor. 9 yaşındaki Addie, annesini kaybettikten sonra babasını tanımak ve akrabalarının yanına gitmek için çıktığı yolculukta Moses Pray ile tanışıyor. Tanıştıkça aralarında güçlü bir bağ kuran ikili, yol boyunca yaptıkları usta dolandırıcılıkları ile yakalanmamayı başarabilecekler mi? Gerçek yaşamda baba-kız olan Ryan O’Neal ve Tatum O’Neal, filmde Addie ve Moses olarak izleyici karşısına çıkıyor. En genç yaşta Oscar ödülü kazanan kadın oyuncu olan Tatum O’Neal, sinema tarihinde unutulmaz isimler arasında yer almayı başarıyor.

35. Komşum Totoro (1988) IMDb: 8.1 Metacritic: 86

Komşum Totoro (1988)

Orijinal ismi Tonari nı Totoro olan ve Türkçe’ye Komşum Totoro olarak çevrilen animasyon-komedi filmi pek çok kişi tarafından sevilen filmlerden bir tanesi! Japon animasyon filmi olan Komşum Totoro, iki kız kardeş ve ormanın ruhunun ilişkisini anlatıyor. Orman ruhunun ne demek olduğu ve bu iki kız kardeş ile iyi ilişkisini anlamak isteyenlerin ise mutlaka filmi izlemesi gerekiyor. Filmin yönetmenliğini Hayao Miyazaki gerçekleştiriyor ve filmin pek çok dalda ödülü bulunuyor. Filmin aldığı ödüllere bakıldığında Kinema Junpo En İyi Film Ödülü, Mainichi Eiga Concours Award for Best Film ödülünü aldığı görülüyor. Animasyon sevenlerin mutlaka izlemesi gereken filmlerden bir tanesi olarak görülüyor ve filmde doğaüstü ögeler dikkat çekiyor.

34. Ölü Ozanlar Derneği (1989) IMDb: 8 Metacritic: 79

 Ölü Ozanlar Derneği (1989)

Ölü Ozanlar Derneği, 1989 yapımlı bir film ve dört dalda Oscar alması ile pek çok film izleyicisi tarafından biliniyor. Tom Schulman’ın En İyi Senaryo ödülünü almasını sağlayan Ölü Ozanlar Derneği dram ve komedi ögelerini içinde bulunduruyor ve yaklaşık olarak 2 saat 8 dakika sürüyor. Filmin başrollerinde Robin Williams, Ethan Hawke, Robert Sean Leonard, Gale Hansen, Josh Charles bulunuyor. Geleneklere bağlı olan ve oldukça katı kuralları bulunan Welton Akademisi’nde kalan öğrencilerin sıkıcı hayatının okula yeni bir İngilizce öğretmeninin gelmesi ile nasıl değiştiği anlatılıyor. Öğrencilerin kendini bulma hikayesini anlatan film, geleneklerin insan verdiği zarara da değiniyor. Bu nedenle insanlara farklı bir bakış açısı kattığı düşünülüyor.

33. Bugün Aslında Dündü (1993) IMDb: 8.0 Metacritic: 72

Bugün Aslında Dündü (1993)

Bugün Aslında Dündü, sinema tarihindeki en farklı konulardan bir tanesini işliyor. Hayatı boyunca en nefret ettiği günü tekrar yaşamak zorunda kalan bir adamın, yaşadığı o tek gün filmin ana konusunu oluşturuyor. Filmin başrolü Phil Connors, samimiyeti ile öne çıkan bir spiker olarak görülse de kameralar kapandığı an farklı bir karaktere bürünüyor. Bu samimi adamın bir anda kibirli ve huysuz bir karaktere dönüştüğünü kimse bilmediği için Phil bir etkinliğe gönderiliyor ve hiç istemediği bir gün yaşıyor. Bu günü tekrar yaşamak zorunda kalması ise filmin merak uyandıran ana konusunu oluşturuyor! Mutlaka izlenmesi gereken filmler arasında yer alan Bugün Aslında Dündü’nün yönetmenliğini Harold Ramis gerçekleştiriyor.

32. Yeraltı (1995) IMDb: 6.4 Metacritic: 79

Yeraltı (1995)

1995 yapımlı Yeraltı, yeraltında silah üreten bir adamın hikayesine dikkat çekiyor. Komedi ögelerinin yoğun olarak yer aldığı filmde, gerçek üstü olaylar yer alıyor. Başrol Marko, yer altında silah üreticiliği yapmak istiyor ve film boyunca hayalinde dünyayı yaratma çabasına değiniliyor. Komünist rejimin hakim olduğu dönemde kendini ve ekibini yer altına kapatan Marko ve ekibi, uzun zamanın ardından yer altından çıktığında hiç beklemedikleri bir manzara ile karşılaşıyorlar. Gerilim ögelerinin üst düzeyde yer aldığı filmde, komik diyaloglar da bulunuyor. 1995 yılında vizyona giren ve seyirciden büyük beğeni toplayan filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Emir Kusturica gerçekleştiriyor. Filmin başrollerinde ise Lazar Ristovski, Slavko Stimac yer alıyor.

31. Büyük Lebowski (1998) IMDb: 6.2 Metacritic: 71

Büyük Lebowski (1998)

Büyük Lebowski, 1998 yılının en gözde komedi filmi olarak öne çıkıyor. Komedi ve suç ögelerini içinde bulunduran film, 1 saat 57 dakika sürüyor. Coenlerin kendine özgü filmografisinde önemli bir yere sahip olduğu ise gözle görülüyor. Los Angeles’te işi olmayan ve herhangi bir kaygısı bulunmayan bir adamın, kendisi ile aynı isme sahip olan bir milyoner ile tanışmasını ve hayatını değiştirmesi konu ediliyor ve her bir detay bu ikilinin zıtlığına dikkat çekiyor. Başrollerinde John Turturro, Steve Buscemi, Julianne Moore’un bulunduğu filmin senarist koltuğunda ise Joen Coen ve Ethan Coen ikilisi oturuyor. Başarılı filmin tek ödülünün ise Rusya’da film eleştirmenleri tarafından verildiği görülüyor.

30. Demir Dev (1999) IMDb: 8.1 Metacritic: 85

Demir Dev (1999)

1999 yılında yönetmenliğini Brad Bird'ün yapmış olduğu olan Demir Dev, Amerikan animasyon, aksiyon ve bilimkurgu filmidir. Brad Bird aynı zamanda Tim McCanlies ile birlikte filmin senaristliğini de yapmıştır. Film, Ted Hughes'un 1968 yılında yazmış olduğu Demir Adam romanına dayanmaktadır. Filmde, baş karakteri seslendiren Vin Diesel'in yanı sıra Harry Connick Jr., John Mahoney ve Christopher McDonald gibi önemli isimler de seslendirme yapmıştır. Film, 1957 yılında, Soğuk Savaş sırasında Hogarth Hughes adında bir genç, uzaydan düşen dev robot ile arkadaş olur. Hogarth, Amerika Birleşik Devletleri ordusunun ve aşırı derecede takıntılı olan federal bir ajanın Dev'i ele geçirip yok etmesini engellemeye çalıştığı süreçte gelişen olayları konu almaktadır.

29. Ratatuy (2007) IMDb: 7.4 Metacritic: 96

Ratatuy (2007)

Ratatuy, 2007 yılı yapımı, bilgisayar animasyon filmidir. Pixar Animasyon Şirketi tarafından yapılan ve Walt Disney Pictures tarafından dağıtılan Ratatuy, Brad Bird'in 2005 yılında Jan Pinkava'den aldığı bir filmdir. Ratatuy, BBC tarafından 2016 yılında uluslararası eleştirmenler arasında yapılan bir ankette 21. yüzyılın en büyük 100 filminden biri seçilmiş ve tam not almıştır. Ratatuy, Remy adındaki bir farenin aşçı olma hayalleri kurması ve bunun devamında gerçekleşen olay örgüsünü anlatır. Filmin seslendirmesini, Patton Oswalt, Lou Romano, Peter Sohn, Brad Garret, Ian Holm gibi oyuncular yapmıştır. Türkiye seslendirmesini ise; Toprak Sergen, Emrah Özertem, Berrak Kuş, Nüvit Candaner, Ercan Demirel üstlenmiştir. Ratatuy, Oscar, Altın Küre, BAFTA ve Satellite ödüllerinde 'En İyi Animasyon' ödülünü almaya layık görülmüştür.

28. Ejderhanı Nasıl Eğitirsin (2010) IMDb: 8.1 Metacritic: 75

Ejderhanı Nasıl Eğitirsin (2010)

Ejderhanı Nasıl Eğitirsin ,2003 yılında yazılmış olan, film ile aynı ismi paylaşan kitaptan beyaz perdeye 2010 yılında DreamWorks Animation isimli animasyon film stüdyosu tarafından 3D animasyon fantastik film olarak uyarlanmıştır. Dean DeBlois filmin yönetmenliğini yapmış aynı zamanda, Cressida Cowell ile birlikte senaristliğinde de yer almıştır. Filmin karakter seslendirmelerini; Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson, America Ferrera, Jonah Hill, David Tennant, Kristen Wiig, T.J. Miller ve Christopher Mintz-Plasse gibi isimler yapmıştır. Film, Vikingler'in ejderhalar ile verdiği mücadele de Viking gencin bir ejderha ile kurmuş olduğu bağı ve sonrasında yaşanan olayları konu almaktadır . Ejderhanı Nasıl Eğitirsin, Annie Ödül Törenleri başta olmak üzere birçok ödül töreninde de boy göstermiştir.

27. Büyük Budapeşte Oteli (2014) IMDb: 8.1 Metacritic: 88

Büyük Budapeşte Oteli (2014)

Büyük Budapeşte Oteli, 2014 çıkışlı Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya ortak yapımı olan bir filmdir. Yönetmeliğini Wes Anderson'ın yaptığı film, Stefan Zweig'in notlarından esinlenilerek beyaz perdeye uyarlanmıştır. Büyük Budapeşte Oteli'nin başrolünde Ralph Fiennes oynamıştır. Filmin oyuncu kadrosunda; Tony Revolori, Adrien Brody, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Bill Murray, Jeff Goldblum gibi oyuncular yer almıştır. Büyük Budapeşte Oteli 20. yüzyılın başlarında iki savaş arasındaki dönemde geçmektedir. Film, otele gelen müşterilerden birinin evinde ölü bulunmasından sonra gelişen olayları anlatır. Film eleştirmenler tarafından tam not almıştır. Büyük Budapeşte Oteli, çok sayıda ödüle aday gösterilmiş ve 23 ödüle layık görülmüştür. BAFTA Ödülleri'nde 'En İyi Özgün Senaryo', 'En İyi Yapım Tasarımı, 'En İyi Saç ve Makyaj' ödüllerini, Oscar'da 'En İyi Yapım Tasarımı' ve 'En İyi Film Müziği' ödüllerini almıştır.

26. Asabiyim Ben (2014) IMDb: 8.1 Metacritic: 77

Asabiyim Ben (2014)

Asabiyim Ben, kara komedi türündeki 2014 yapımı olan Arjantin-İspanyol filmidir. Yönetmenliğini ve senaristliğini Damián Szifron üstlenmiştir. Antolojik bir film olan Asabiyim Ben, şiddet ve intikamı içinde barındıran, konu bakımından birbiriyle alakası olmayan 6 farklı kısa filmden oluşmaktadır. Oyunculuk açısından başrolden ziyade herkesin aynı öneme sahip olduğu filmin oyuncu kadrosunda; Ricardo Darin, Oscar Martínez, Leonardo Sbaraglia, Érica Rivas, Julieta Zylberberg, Rita Cortese ve Darío Grandinetti yer almaktadır. Pasternak, Fareler, En Güçlü, Küçük Bomba, Teklif, Ölüm Bizi Ayırana Dek adlı 6 farklı filmden oluşan Asabiyim Ben; genel olarak bağımsız bireylerin, yolsuzluklar, yapılan kötülükler ve yanlış kanunların altında çaresiz kalmış, Buenos Aires ve çevresinde yaşayan insanları konu alır. Film ve oyuncular birçok dalda ödül almış ve film 87. Akademi Ödülleri'nde aday gösterilmiştir.

25. Klaus: Sihirli Plan (2019) IMDb: 8.1 Metacritic: 65

Klaus: Sihirli Plan (2019

2019 yapımlı Klaus filmi, son zamanların en çok beğenilen filmlerinden bir tanesi! 8 Kasım 2019 tarihinde vizyona giren film; Sergio Pablos tarafından yazılması ve yönetilmesi ile ön plana çıkıyor. Her türlü ögenin ince ince işlendiği film, İspanyolların noel temalı filmlerinden bir tanesi. Komedi ve dram ögelerinin iç içe işlendiği film, Türkçe’ye Klaus Sihirli Plan olarak çevrilmiştir. Başarılı filmler arasında yer alan Klaus, En İyi Animasyon Filmi Oscar’ı almayı başarmıştır ve bu ödüle layık görülmesi ile ününe ün katmıştır. Filmde çevresindeki hiçbir şeye önem vermeyen bir postacı ile mutlu bir oyuncakçının arkadaşlığı konu edinilir. Soğuk bir kasabaya gelen neşe, hem filmi hem de seyirciyi gülümsetmeyi başaran filmlerdendir.

24. Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri (2017) IMDb: 8.1 Metacritic: 88

Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri (2017)

Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri, kızı aniden ölen bir kadının kızının cinayetini aydınlatmak istemesini konu ediniyor. Cinayet davasında herhangi bir suçlunun bulunmaması üzerine anne Mildred Hayes, harekete geçiyor. Şehrin ücra bir köşesinde üç adet billboard kiralıyor ve olaylar bu aşamadan sonra gelişiyor. Hem komediyi hem de dramı içerisinde bulunduran film seyirciyi ekrana kilitlemeyi başarması ile ön plana çıkıyor. 1 saat 56 dakika süren filmin yönetmen koltuğunda Martin McDonagh oturuyor ve senaristliğini de yine aynı isim gerçekleştiriyor. Büyük beğeni toplayan filmin başrollerinde ise Frances McDormand, Woody Harrelson ve Sam Rockwell bulunuyor. Yayınlandığı her dönemde büyük bir beğeni toplayan film, günümüzde de hâlâ izlenmeye devam ediyor.

23. Her Şey Her Yerde Aynı Anda (2022) IMDb: 7 Metacritic: 81

Her Şey Her Yerde Aynı Anda (2022)

Bilim kurgu, komedi ve aksiyon türünde 2022 yılında izleyici ile buluşan filmin yönetmenliğini Dan Kwan ve Daniel Scheinert üstleniyor. Senaristliğini ve yönetmenliğini aynı kişinin üstlendiği ABD yapımı film, dünyayı kurtarmak için akıl almaz bir maceraya atılan Çinli bir kadının hikayesini konu ediniyor. Uzun süre önce eşi ile birlikte Amerika’ya göç eden Çinli göçmen Evelyn, gayet sıradan bir yaşam içindeyken kendini gerçek olduğunu düşünmekte zorlandığı bir maceranın ortasında bulur. Yaşamını sürdürebileceği birbirinden farklı paralel evrenleri keşfeden Evelyn, dünyayı bulunduğu durumdan kurtaracak yegane güce sahip olan tek kişidir. Michelle Yeoh, Ke Huy Quan ve Jamie Lee Curtis’in oyunculuklarını paylaştığı film; özgün senaryosu, komedi ve bilimkurgu öğelerinin müthiş birleşimi ile izleyiciye keyif dolu anlar yaşatıyor.

22. Monty Python ve Kutsal Kâse (1975) IMDb: 8.8 Metacritic: 91

Monty Python ve Kutsal Kâse (1975)

Monty Python ve Kutsal Kâse, ismi ile dikkat çeken filmler arasında yer alıyor! Film gerek ismi gerekse konusu bakımından diğer pek çok filmden ayrılıyor. Filmde; kral ve şövalyelerin, gökten gelmiş olan bir istek ile İsa’ya ait olan kutsal kaseyi bulma hikayesi anlatılıyor. Komik ögeler ve merak uyandırıcı konusu sayesinde 1 saat 30 dakika süren film, göz açıp kapayıncaya kadar bitiyor. Kutsal kaseyi bulmak adına her türlü zorluğa karşı gelen oyuncular, izleyicinin büyük beğenisini topluyor! Sinema tarihinde en komik ve eğlenceli filmlerden kabul edilen Monty Python ve Kutsal Kâse’nin yönetmen koltuğunda Terry Gilliam ve Terry Jones oturuyor. Filmin bir de izlenmeye değer devam filmi bulunuyor.

21. Truman Show (1998) IMDb: 8.2 Metacritic: 90

Truman Show (1998)

1998 yılında dram-komedi kategorisinde izleyici ile buluşan filmin yönetmen koltuğunda Peter Weir yer alıyor. ABD’de gösterime girdiği günden itibaren yüksek hasılat elde eden film, Oscar ödüllerinde En İyi Özgün Senaryo dalında aday gösteriliyor. Dünyanın en güzel adalarından birinde herkesin hayalini kurduğu gibi mükemmel bir hayat yaşayan Truman, adeta bir ütopik yaşamın içinde gibidir. Güzel bir eş ve kusursuz bir yaşama sahip olan Truman, yaşadığı hayatın gerçekliğini bir gün yolda babasına benzer bir adamı görmesi ile sorgulamaya başlıyor. Babasına benzeyen adamın aniden ortadan kaybolması ile başlayan gizemler silsilesi, Truman’ın şüphelerini artırıyor. Sinema dünyasında en özgün senaryolardan birine sahip olan filmin başrolünde Jim Carrey yer alıyor. Jim Carrey’e; Laura Linney ve Natascha McElhone başarılı oyunculukları ile eşlik ediyor.

20. Ateşten Kalbe Akıldan Dumana (1998) IMDb: 8.2 Metacritic: 66

Ateşten Kalbe Akıldan Dumana (1998)

Senaristliğini ve yönetmenliğini Guy Ritchie’in üstlendiği İngiliz gangster-komedi türündeki film, 1998 yılında beyaz perdeye taşınıyor. Vizyona girdiği tarihten itibaren ABD başta olmak üzere birçok ülkede yüksek gişe başarısına imza atan filmin oyunculuklarını; Dexter Fletcher, Jason Statham, Nick Moran ve Jason Flemyng paylaşıyor. Film, farklı hayatlara sahip 4 kişilik bir arkadaş grubunun heyecan verici planları ile tepetaklak olan yaşamlarını konu ediniyor. Arkadaş grubunda kumardaki yüksek becerisi ile ünlenen Eddy, önemli bir kumar oyununda yapılan bir hile yüzünden yüksek miktarda para kaybediyor. Kumardan köşeyi dönmeyi hedefleyen arkadaş grubu ise, oyunda kaybettikleri yüklü miktar yüzünden bir gangstere borçlanıyor. Geriye mafyaya borçlandıkları yüklü miktardaki parayı ödemek için ne yapacaklarını düşünmek kalıyor.

19. Kapışma (2000) IMDb: 8.2 Metacritic: 55

Kapışma (2000)

Amerikan yapımı Guy Ritchie tarafından yazılan ve yönetilen Kapışma adlı film, 2000 yılında izleyici ile buluşuyor. Suç ve komedi öğelerinin birbirine geçmesini keyifli bir şekilde izleyiciye aktaran film, Londra’da yeraltı dünyasına ait gerçekleşen iki farklı olayı konu ediniyor. İllegal düzenlenen boks maçlarına karışan Türk ve çalınan bir elmasın peşinden koşarken başına açılan belalarla mücadele etmeye çalışan bir gangsterin akıl almaz hikayesi. İki farklı adamın hikayesi birbirinden bağımsız görünse de ortak bir noktada kesişiyor. Heyecan, aksiyon ve komedinin soluksuz izlendiği filmin başrollerini, Brad Pitt ve Jason Statham paylaşıyor. Amerika’da oldukça düşük bir bütçe ile çekilen film, özgün hikayesi ve başarılı oyunculukları ile yüksek gişe başarısı ile kendini kanıtlıyor.

18. Para Avcısı (2013) IMDb: 7.2 Metacritic: 75

Para Avcısı (2013)

2013 yılında kara-komedi türünde beyaz perdeye taşınan ABD yapımı filmin yönetmenliğini Martin Scorsese üstleniyor. Film Jordan Belfort’un aynı adlı romanından uyarlanıyor. Gerçek bir yaşam hikayesini konu edinen film, 24 yaşındaki Jordan Belfort’u Leonardo DiCaprio canlandırıyor. Wall Street borsasında zengin bir yatırımcı olma hayali kuran Jordan, bir anda hayallerine kavuşarak New York’un en zengin adamlarından biri olmayı başarıyor. Kazandığı ve harcadığı yüksek paralarla hayatının zirvesini yaşayan Jordan’ın etrafı kirli oyunlarla çevriliyor. Hayatında yaşadığı bu denli hızlı yükselişin düşüşü ise hiç de uzak görünmüyor. Leonardo DiCaprio’ya; Jonah Hill, Jean Dujardin ve Kyle Chandler başarılı oyunculukları ile eşlik ediyor. Leonardo DiCaprio’nun muhteşem oyunculuğunu ise Altın Küre Ödülleri’nde en iyi erkek oyuncu ödülü ile taçlandırıyor.

17. Wasseypur Çeteleri - Bölüm 1 (2012) IMDb: 8.1 Metacritic: 89

Wasseypur Çeteleri - Bölüm 1 (2012)

2012 yılında vizyona giren Wasseypur Çeteleri – Bölüm 1 adlı filmin hem senaristliğini hem de yönetmenliğini Anurag Kashyap üstleniyor. Gangster ve aksiyon filmi sevenleri heyecanlandıran Wasseypur Çeteleri, Hindistan’ın Wasseypur kasabasında hakimiyet savaşı veren iki ailenin üç nesildir süregelen hırs öyküsünü anlatıyor. İngiliz trenini soyan Şahit Han, işlediği suç karşılığında kömür madeninde işçi olarak çalışmaya başlıyor. Ardından Şahit Han’ın oğlu olan Serdar Han, aradan on yıl geçtikten sonra, Wasseypur’da en saygı duyulan gangsteri olmayı başarıyor. İlk bölümü Cannes’da Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde gösterime giren film, yayınlandığı ilk andan itibaren aksiyon, gangster hikayeleri ve heyecan meraklıları tarafından yoğun ilgi ve beğeni topluyor.

16. Ters Yüz (I) (2015) IMDb: 8.2 Metacritic: 94

Ters Yüz (I) (2015)

2015 yapımı komedi-drama kategorisinde vizyona giren animasyon filmin senarist ve yönetmen koltuğunda Pete Docter yer alıyor. Cannes Film Festivali’nde yüksek tepkilerle beğeni toplayan film, küçük bir çocuğun öyküsünü anlatıyor. Babasının San Fransisco’da yeni bir işe başlaması ile hayatı bütünüyle değişen Riley, yeni okul ve arkadaşlarına alışma fikrine pek de sıcak bakmıyor. Riley’in iç dünyasında; korku, neşe, tiksinti, üzüntü ve öfke olmak üzere 5 temel duygu yer alıyor. Yeni hayatına alışma sürecinde olan Riley’nin en büyük yardımcısı ise neşe olacaktır. Film; Amy Poehler, Mindy Kaling, Bill Hader, Lewis Black, Phyllis Smith gibi başarılı seslendirme kadrosu ile bütün zamanların en başarılı 51.filmi olmaya hak kazanıyor.

15. Yeşil Rehber (2018) IMDb: 8.2 Metacritic: 69

Yeşil Rehber (2018)

2018 yılında biyografik – komedi kategorisinde vizyona giren filmin yönetmenliğini Peter Farrelly üstleniyor. Ünlü bir piyanist ve şoförünün geçirdikleri anlam dolu yolculuğu konu edinen filmin oyunculuklarını; Viggo Mortensen, Mahershala Ali ve Linda Cardellini paylaşıyor. Afrika kökenli olan ünlü piyanist Don Shirley, turne için güneyde bir eyalete gidiyor. Siyahilere karşı ön yargıları bulunan Tony, Don Shirley’nin yol boyunca şoförlüğünü yapıyor. Yol boyunca kurdukları hayranlık uyandıran dostluk, yolculukları sırasında verdikleri mücadele ile her ikisini de farklı keşiflere çıkaracaktır. Başarılı oyunculukları ile Oscar ödüllerine layık gösterilen Viggo Mortensen ve Mahershala Ali, alt metnindeki anlam dolu mesajları ile izleyiciye hem keyif hem de duygu dolu anlar yaşatmayı başarıyor.

14. Yağmur Altında (1952) IMDb: 8.3 Metacritic: 99

Yağmur Altında (1952)

Yağmur Altında; hem romantik hem de komedi kategorisine giren filmlerden bir tanesi! 1952 yapımlı Amerikan filmi, yayınlandığı ilk günden bu güne kadar ilgiyi üzerinde çeken filmler arasında yer alıyor. Altın Küre ödülüne layık görülen filmde; Hollywood filmlerinin nasıl sesli hale getirildiği ve dublajın bu filmlerde nasıl kullanıldığı anlatılıyor. Gerçekleri göstermesi adına oldukça önemli bir yere sahip olması ile biliniyor. Filmin başrollerinde Gene Kelly, Jean Hagen, Debbie Reynolds yer alıyor. Yağmur Altında’nın yönetmen koltuğunda ise başarılı yönetmenlerden Gene Kelly ve Stanley Donen oturuyor. ABD yapımlı film, üzerinden yıllar geçse de kült filmlerden kabul ediliyor ve pek çok kişinin hâlâ beğenisini toplamayı başarıyor.

13. Garsoniyer (1960) IMDb: 8.3 Metacritic: 94

Garsoniyer (1960)

1960 yılında vizyona giren ve yayınlandığı ilk zamandan bu yana herkesin beğenerek izlediği Garsoniyer, adını sıklıkla duyuran filmler arasında yer alıyor. Komedi türünün kült filmleri arasında yer alan filmde; Billy Wilder, Shirley MacLaine, Jack Lemmon ve Fred MacMurray bulunuyor. Senaryosunu Billy Wilder’in yazdığı 1960 Amerika Birleşik Devletleri yapımlı filmde; evini, işyerini, iş arkadaşlarına garsoniyer olarak kullanmasına izin veren bir sigortacının hayatı konu ediliyor. Filmde verilmek istenilen mesajın ise insanların hayat koşulları ve yükselme hırsı sebebiyle sınırlarını nasıl zorlayabilecekleri ve yozlaşabilecekleri oluyor. Kültürel açıdan önemli olarak kabul edilen film, 125 dakika sürüyor ve günümüzde pek çok dile çevrilerek farklı ülkelerde izlendiği biliniyor.

12. Belalılar (1973) IMDb: 8.3 Metacritic: 83

Belalılar (1973)

Belalılar, orijinal adı ile The Sting, Amerika Birleşik Devletleri yapımlı 1973 filmidir. Komedi türünün vazgeçilmez yapıtlarından bir tanesi olan bu film, George Roy Hill tarafından yönetilmiş ve pek çok alanda ödül almaya layık görülmüştür. Senaryosunu David S. Ward’ın gerçekleştirdiği filmde başrol oyuncuları arasında Paul Newman, Robert Redford, Charles Durning yer almaktadır. Filmin konusunu intikam almak amacıyla hareket eden iki gangsterin hayatı oluşturur. 1930 yıllarında Chiacago’da kumar düşkünü bir gangster tarafından arkadaşları öldürülen iki genç, arkadaşının intikamını almak üzere yola çıkar ve filme bu konu yön verir. 1973 yılında vizyona giren film; En İyi Film Oscar’ı, En İyi Kostüm Tasarımı Oscar’ı ve En Özgün Senaryo Oscar’ına layık görülmüştür.

11. Amelie (2001) IMDb: 8.3 Metacritic: 69

Amelie (2001)

Amelie, Jean-Pierre Jenuet’in yönetmenliğinde çekilen ve beş farklı dalda Oscar adayı olmayı başarmış filmlerdendir. Son on yıl içerisinde en çok ses getiren filmlerden olan Fransız filmi; hayata sıkı sıkı tutunan ve sevgi dolu olan Amelie’nin hikayesini konu ediniyor. Annesi ve babası hayatını kaybetmiş olan Amelie; kendini diğer insanları mutlu etmeye ve onların mutluluğu ile mutlu olmaya adar. Başrollerinde Rufus, Mathieu Kassovitz ve Audrey Tautou’nun paylaştığı filmin senaristliğini ise Guillaume Laurant, Jean-Pierre Jeunet gerçekleştirmektedir. Hem ilgi çekici bir konuya sahip olması hem de Amelie’nin dünyaya iyiliği yaymak için gönderilmiş gibi davranması seyircinin beğenisini kazanmış ve bu filmin mutlaka izlenmesi gereken filmler arasına girmesini sağlamıştır.

10. Oyuncak Hikayesi 3 (2010) IMDb: 8.3 Metacritic: 92

Oyuncak Hikayesi 3 (2010)

Oyuncak Hikayesi 3; senaristliğini John Lasseter ve Michael Arndt’ın gerçekleştirdiği animasyon, komedi, fantastik ve macera filmleri arasında yer alıyor. Andy adında bir gencin üniversiteye gitmek için yola çıkacak olmasıyla odasında yer alan oyuncakların bu durumdan endişelenmesi ile film başlıyor. Yalnızca oyuncak Woody’i yanına almaya karar veren Andy; diğer oyuncaklarını tavan arasına kaldırdığı için bu oyuncaklar evden kaçmaya çalışır. Woody ise olayların aslını bildiği için ortadaki yanlış anlaşılmayı açıklamaya çalışır. Hem keyifli hem de merak uyandırıcı bir film olması nedeniyle her yaş grubundan seyirciyi ekrana kilitlemeyi başarmıştır. Filmin başrollerinde Tom Hanks, Michael Keaton ve Tim Allen bulunmaktadır. Yönetmen koltuğunda Lee Unkrich’in oturduğu filmin birinci ve ikinci filmleri de seyirciden büyük beğeni almıştır.

9. Garip Doktor (1964) IMDb: 8..3. Metacritic: 97

Garip Doktor (1964)

1964 yapımlı Garip Doktor; romandan uyarlanan filmlerden bir tanesidir. Peter George’a ait olan ‘Kırmızı Alarm’ romanından uyarlanmış olan filmde Peter Sellers, karşımıza üç farklı rolde çıkıyor. Soğuk Savaş dönemi sırasında Ruslara karşı saldırı yapmak için bahane bulmaya çalışan Jack, Rusların Amerikalıların vücutlarını kirlettiğine dair bir bahane bulur ve nükleer saldırı yapmak için harekete geçer. Doktorun harekete geçmesi ile birlikte garip bir hikayenin kapıları seyirciye açılmaktadır. Başarılı filmin yönetmenliğini Stanley Kubrick gerçekleştirirken seristliğini ise; Stanley Kubrick, Terry Southern, Peter George yapmıştır. Garip Doktor; Hugo En İyi Dramatik Sunum Ödülü, En İyi Amerikan Filmi Bodil Ödülü, BAFTA En İyi İngiliz Filmi Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır.

8. 3 Ahmak (2009) IMDb: 8.8 Metacritic: 67

3 Ahmak (2009)

Orijinal ismi ile ‘3 Idiots’ olan, 2009 yılında vizyona giren 3 Aptal pek çok kişinin izlediği filmler arasında yer almaktadır. Kült filmlerden biri olmayı başarmış 3 Idiots; Bollywood’un başarılı filmlerinden bir tanesidir. Filmde mühendislik bölümünde okuyan üç arkadaşın, birbirinden farklı karakterlerde olmalarına rağmen ortak bir yolda sistemi eleştirmeleri konu edilmektedir. Hindistan’da gişe rekorları kırmasının ardından tüm dünyanın büyük bir zevkle izlediği filmin yönetmen koltuğunda Rajkumar Hirani; senarist koltuğunda ise Rajkumar Hirani ile birlikte Vidhu Vinod Chopra ve Abhijat Joshi oturmaktadır. 3 Aptal; Filmfare En İyi Yönetmen Ödülü, En İyi Film Ödülü, Filmfare En İyi Diyalog Ödülü’nün yanı sıra pek çok ödüle layık görülmesi ile de ön plana çıkan filmler arasında yer almaktadır.

7. Coco (I) (2017) IMDb: 8.8 Metacritic: 67

Coco (I) (2017)

2018 yılında vizyona giren Coco; 12 yaşındaki Miguel’in maceralarını konu ediniyor. Ölüler Diyarı adı verilen bir yere giden Miguel’in kendine kahraman olarak gördüğü Ernesto de la Cruz’u örnek alması ile birlikte sihirli bir yolculuğa çıkılıyor. Seyircinin her bir sahnede kendini büyülü bir dünyada hissetmesini sağlayan film; hem eğlenceli hem de gizemli olması ile öne çıkıyor. Küçük karakterin, kendine kahraman olarak gördüğü kişiyle tanışma hevesi ile başlayan hikaye, bu kişinin ölmüş olması ile devam ediyor ve küçük kız; idol olarak gördüğü kişinin gitarını çalarken Ölüler Diyarı’na gidiyor. Böylece gizemli hikayenin kapıları izleyiciye açılıyor. Filmin müziklerini Michael Giacchino yapmış ve film 2018 yılında En İyi Animasyon Film Ödülü’nü almıştır.

6. Örümcek Adam: Örümcek Evreninde (2018) IMDb: 9.5 Metacritic: 87

 Örümcek Adam: Örümcek Evreninde (2018)

Örümcek Adam: Örümcek Evreninde; 2018 yılında vizyona giren filmler arasında yer alıyor. Bilgisayar animasyonu olan ve komedi türünde de pek çok kişinin beğenisini toplayan filmin; Marvel Comics’ten alıntı olduğu düşünülüyor. Marvel’ın işbirliği ile gerçekleşen Sony Pictures Animation ve Columbia Pictures ile birlikte yapılan filmde; dünyayı kurtarmak için çabalayan karakterin hayatı anlatılıyor. Filmin yönetmen koltuğunda Rodney Rothman, Peter Ramsey ve Bob Persichetti’nin yer alıyor. En İyi Animasyon Filmi Oscar’ı alan filmde; Hailee Steinfeld, Shameik Moore, Jake Johnson, Oscar Isaac ve Stan Lee yer alıyor. Radyoaktif bir örümceğin onu ısırması ile farklı bir hayata adım atan karakterin; ağ atma, nesnelerin üzerine yapışma ve zehirleme özelliklerine sahip olması ile pek çok kişi ekrana kilitleniyor. Film başarılı animasyonlardan biri olarak kabul ediliyor.

5. Şehir Işıkları (1931) IMDb: 8.5 Metacritic: 99

Şehir Işıkları (1931)

1931 yapımlı Şehir Işıkları, Charlie Chaplin’in en çok beğenilen ve izlenilen filmlerinden biri olarak seyirci karşısına çıkıyor. Serseri olarak görülen bir adamın, sokak kenarında çiçek satışı yapan bir kadına aşık olması ile başlayan hikayede, kadın karakter bu adamı milyoner zannediyor. Kadını daha iyi bir hayatta yaşatmak isteyen serseri ise parayı bulmanın yollarını arıyor. Amerikan filmi olan Şehir Işıkları’nın yönetmenliğini Charlie Chaplin gerçekleştiriyor, senarist koltuğunda ise Charlie Chaplin, Harry Carr ve Harry Crocker oturuyor. Aynı zamanda Charlie Chaplin’in filmin müziklerini yapmış olması da pek çok kişiyi etkileyen faktörler arasında yer alıyor ve seyirci adeta ekrana kilitleniyor. 1 saat 27 dakika süren filmin pek çok ödülü bulunuyor.

4. Asri Zamanlar (1936) IMDb: 8.5 Metacritic: 96

Asri Zamanlar (1936)

Kült filmler arasında yer alan, yönetmenliğini Charlie Chaplin’in gerçekleştirdiği Asri Zamanlar her jenerasyondan insanın izlediği filmler arasında yer almaktadır. 1936 yılında vizyona giren ve pek çok kişinin büyük beğenisini toplayan film; çalıştığı fabrikada işçilerin sömürüldüğü bir düzende çalışmak istemeyen bir kişinin sinir krizi geçirmesi ile başlıyor ve hastane, hapishane başta olmak üzere pek çok yerdeki adaletsizlik ele alınıyor. Başrol oyuncusunun sinir krizi geçirmesinin ardından işsiz ve umutsuz kalması ise filmin çarpıcı kısmı olarak görülüyor. Ardından filme dahil olan küçük, yetim bir kız bu işçinin hayatını değiştiriyor ve seyirci ekrana kilitleniyor. Filmin senaristliğini ve yönetmenliğini Charlie Chaplin gerçekleştiriyor. Amerika yapımlı film; Jussi Award for Best Foreign Filmmaker ödülüne layık görülmüştür.

3. Geleceğe Dönüş (1985) IMDb: 8.5 Metacritic: 87

Geleceğe Dönüş (1985)

Geleceğe Dönüş; 1985 yılında vizyona giren ve pek çok kişinin merak ettiği filmler arasında yer alıyor. Başrolünde hayatını bilime adamış bir karakter yer alıyor ve bu karakter zamanda yolculuğu mümkün kılmaya çalışan bir araba yapmaya çalışıyor. Geleceğe gönderilmek adına denek olan Marty, yanlışlıkla geçmişe gönderiliyor ve hikaye tam olarak bu noktada başlıyor. Başrolünde Michael J. Fox, Lea Thompson ve Christopher Lloyd’un yer aldığı filmin yönetmen koltuğunda Robert Zemeckis; senarist koltuğunda ise Robert Zemeckis ve Bob Gale yer alıyor. Orijinal adı Back To The Future olan film, kült filmler arasına girmesi ile biliniyor. Film; En İyi Ses Kurgusu Oscar’ı, People's Choice Favori Film Ödülü ve Hugo En İyi Dramatik Sunum Ödülü’ne layık görülmüştür.

2. Can Dostum (2011) IMDb: 8.5 Metacritic: 57

Can Dostum (2011)

2012 yılında vizyona giren Can Dostum’un senaristliğini Eric Toledano ve Philippe Pozzo di Borgo gerçekleştiriyor. Yönetmen koltuğunda yine Eric Toledano otururken bu kez ona eşlik eden isim ise Olivier Nakache oluyor. Orijinal adı Intouchables olan filmde; felç geçirmiş bir adam ve ona yardımcı olmaya çalışan bir gencin hayat hikayesi konu ediliyor. Zengin bir iş insanı olan Philippe; yamaç paraşütü yaparken bir kaza geçiriyor ve hayatı boyunca onunla olacak bir engele sahip oluyor. Bu engeli sebebiyle yapamadıklarını yapabilmesi içinse ona yardımcı olacak bir kişi alınıyor. Driss adına sahip olan bu genç ile birlikte iki karakterin de hayatı kökünden değişiyor. Normal koşullarda asla bir araya gelemeyecek olan bu iki kişinin garip ancak heyecanlı yaşam hikayesi ise Can Dostum filminde anlatılıyor. Filmin başrollerini Omar Sy, Anne Le Ny ve François Cluzet paylaşıyor.

1. Hayat Güzeldir (1997) IMDb: 8.8 Metacritic: 59

Hayat Güzeldir (1997)

Dram ve komedinin iç içe geçtiği çok sarsıcı bir film... Hayat Güzeldir; hayat dolu bir öğretmenin pek çok engele rağmen gerçekleştirdiği evliliği ile başlıyor. Guido ve Dora’nın sıra dışı evliliğinden olan çocukları ile tüm sorunları ortadan kalkarken bir savaş çıkıyor ve bu sevimli çift Yahudi oldukları gerekçesiyle toplama kampına götürülüyor. Guido ise oğlunun bu kampta hayata tutunabilmesi için yaşadıklarının bir oyun olduğunu; oyunu kazanırsa ödül olarak çok istediği bir oyuncağı vereceklerini söylüyor... İzlemeyenler için filmle ilgili fazla ipucu vermeyelim. Ancak izleyenleri oldukça etkilediğini, filmin unutulmaz filmler arasına girdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Senaristliğini Roberto Benigni ve Vincenzo Cerami’nin gerçekleştirdiği, yönetmen koltuğunda ise Roberto Benigni’nin yer aldığı film; En İyi Yabancı Film, En İyi Müzik ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerine layık görülmüştür.

Bu listelerimiz de ilginizi çekebilir: