Facebook'un karanlık yüzü

Facebook kullanıcısıysanız bu sese kulak verin: İşte Facebook'un en riskli yanları...

Facebook'un karanlık yüzü

Sosyal ağ platformu Facebook, her geçen gün kullanıcı kitlesini biraz daha geliştirirken, geçtiğimiz günlerde Facebook'un en tepedeki isminin yaptığı açıklama, Facebook'un 350 milyonluk bir kullanıcı rakamına ulaştığını ortaya koydu.

Milyonların birbiriyle bağlantısını sağlayan Facebook, aynı zamanda dikkat edilmezse ciddi riskleri de beraberinde getiriyor. Bu nedenle bu makalemizde Facebook'un kullanıcıların canını bir hayli sıkabilecek riskli yanlarını masaya yatıracağız.

Facebook sizi işinizden bile edebilir

Facebook sizi işinizden bile edebilir

Facebook'ta kullanıcıların genel olarak dikkat etmediği noktalardan biri hayatlarına dair hemen her şeyi kendi profil sayfalarında arkadaşlarıyla paylaşabilmesidir. Oysa bu zaman zaman güvenlik zafiyeti doğurabilmektedir. Söz gelimi geçtiğimiz aylarda meydana gelen bir cinayet vakasında, kurbanın Facebook'ta kendiyle ilgili bilgileri paylaşması ve katilin bu bilgileri takip ederek kurbanını öldürdüğü ortaya çıkmıştı. Bu Facebook cinayetiyle ilgili detaylara bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Elbette Facebook'taki risk bununla da sınırlı değil. Mesela işverenlerin artık kullanıcıların Facebook hesaplarına baktığı ve Facebook'taki profillerine bakarak hüküm verdikleri biliniyor. Bu nedenle iş bulduğunuz bir ortamda işinizi hesabınızdaki alakasız resim veya yazılar nedeniyle kaybetmeniz işten bile değil.

Bunun için ya Facebook'ta hemen her şeyinizi paylaşmayacak ya da paylaştığınız ve size özel olan bilgileri sadece belirli kişilere açık tutacaksınız. Bu sayede Facebook'u daha rahat bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.

Facebook'ta her uygulamaya güvenmeyin

Facebook'ta her uygulamaya güvenmeyin

Gerekmedikçe Facebook'ta kendinizle ilgili detaylara profil sayfanızda yer vermeyin. Söz gelimi Facebook sayfanızda oturduğunuz açık adresi yazmanız güvenliğiniz anlamında başınızı gelecekte fazlasıyla ağrıtabilir.

Telefon numarası ve hatta e-posta adresinizi bile listenizde yer alan herkesin bilmesinin riskli bir yanı vardır. Çünkü Facebook'ta arkadaşları olan kullanıcıların çoğu, bu listedeki arkadaşlarıyla "merhaba" muhabbetinden öte muhabbet kurmamakta, ancak arkadaş listesinde bu gibi kişilere yer verebilmektedir. Bu da çok iyi tanımadığınız insanların sizin hakkınızda gereksiz bir şekilde fazlaca bilgi sahibi olması anlamına gelir.

Bunun dışında Facebook'un gizlilik ayarları üzerinde de önemle durmak gerekiyor. Mesela Facebook'ta hemen her uygulamayı hesabınıza eklemeniz de aslında çok mantıklı değildir; zira yüklenen her uygulama sizden özel izin talep etmekte ve sizin profil bilgilerinizi öğrenebilmektedir. Bu nedenle güvenmediğiniz Facebook uygulamalarını profilinize yüklerken bir kez daha düşünmenizde fayda var.

Facebook'ta dolandırıcılık

Facebook'ta dolandırıcılık

Facebook'ta her geçen gün yeni riskler ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz haftalarda meydana gelen bir olay, bir kullanıcının Facebook kullanıcılarının arkadaşlarından birinin hesabını hack'lemesi, ardından arkadaşı gibi o kişiden para istemesiyle yepyeni bir dolandırıcılık vakasını ortaya çıkarmıştı.

Bu sebeple Facebook'ta listenizde bulunan kişi yakınınız dahi olsa on kredi kartı bilgilerinizi vermemenizi ya da bu tip parasal mevzularda birebir görüşme yapmadan herhangi bir harekette bulunmamanızı öneriyoruz. Zira hacker'ların fazlasıyla cirit attığı Facebook ortamında dolandırıcıların yeni kurbanı olmanız gerçekten de işten bile değil.

Facebook sizi gerçek hayattan koparmasın

Facebook sizi gerçek hayattan koparmasın

Facebook'un göreceli pek çok riskini buraya kadar elimizden geldiğince siz değerli okurlarımıza anlatmaya çalıştık. Ancak Facebook'un çoğu zaman göz ardı edilen, ancak sanılandan çok daha zararlı olabilecek bazı riskleri de içerdiğini söylemeliyiz. Bağımlılık genel anlamda kötü bir alışkanlıktır. Sigara bağımlılığı, alkol bağımlılığı, internet bağımlılığı derken şimdi de Facebook bağımlılığı ortalığı kasıp kavuruyor adeta.

Facebook'ta saatlerce vakit geçiren, sohbet eden, resim paylaşan, fotoğraflara saatlerce göz atan ve sık sık video izleyen kullanıcılar, aslında sosyal hayattan da koptuklarının farkında değil. Bu nedenle her şeyin fazlasının zarar olduğunu da düşünürsek, gerçek hayattan insanları koparabilen Facebook'u dozunda kullanmak ruh sağlığı açısından da aslında son derece önemlidir.

Okuyucu Yorumları