Facebook yaşamak için nasıl değişmeli?

Facebook artık rakipsiz değil. Peki rakiplerine boyun eğmemek için neler yapmalı? İşte 5 öneri...

Facebook yaşamak istiyorsa!

Facebook zarar ediyor ve bir kayıp giderse MySpace gibi zora düşebilir. Facebook, kullanıcıların da da istediği doğru değişiklikleri yaparsa internetteki en önemli şirket haline gelebilir. Nasıl mı? İşte bu konuda ortaya konulan fikirler:

Dahili spam probleminin çözülmesi
Kullanıcılara gelen türlü daveti otomatik olarak reddetme seçeneği verilmeli. Posta kutusuna yağan reklamlar kadar rahatsız edici olan bu ıvır zıvır uygulama davetleri, kullanıcıların her gün sürüyle uyarıyla karşılaşmasına yol açıyor. Bu özellik ile Facebook kullanımındaki en büyük sıkıntı giderilebilir.

Tek tuşta dost eklemek
Facebook'un cep telefonları için olan uygulamasında ki bir tuşla, Bluetooth üzerinden odadaki insanları Facebook'a eklemek mümkün olmalı. Karşılıklı olarak birer tuşa basarak Facebook üzerinden kolayca arkadaş olunabilmesi, kartvizitin yerini alabilecek bir uygulama olur.

Bu tarz bir uygulama iş toplantılarında ve partilerde, sosyal her türlü buluşmada insanların birbirini hemen ekleyebilmesini sağlayacaktır. Herkesin birbirini böyle eklemesi de Facebook hesabı olmayan kullanıcıları bir hesap açmaya zorlayacaktır.

Herkesle Facebook üzerinden irtibat kurabilmek...

Herkesle Facebook üzerinden irtibat kurabilmek...
Facebook ciddi ihtiyaçlara yönelmeli

Bir adres defteri olarak Facebook
Herkes cep telefonu ve Facebook üzerinden birbirini eklediğinde eş, dost, yakın çevre ve iş çevresinin bilgileri de Facebook üzerinde toplanacaktır. Gmail, Outlook gibi araçlar yerine kullanıcılar Facebook kullanacaktır.

İşte bu noktada Facebook kullanıcılara, bağlantı listelerindeki kişileri diğer uygulamalardan ekleme ve aktarma imkanı sunmalı. Ara yüzde de değişiklikler yapılarak, Facebook'un bir adres defteri ve irtibat bilgisi rehberi olarak kullanılması kolaylaştırılmalı. Mesela telefon numarası, e-posta ve ev adresi bilgi sekmesinin üst kısmında yer almalı.

Facebook'u bir adres defteri olarak kullanmanın dev bir avantajı var. İrtibat bilgilerini siz değil, kullanıcının kendisi güncelliyor. Üstelik duvar yazılarından nerede, ne yapıyor, müsait mi? Gibi sorulara da cevap bulmak mümkün.

Mesajlaşmanın geliştirilmesi
Facebook'ta karşılıklı konuşma imkanı ancak arkadaş olarak eklenen kullanıcılarla mümkün. Gelen kutusu ise ne yazık ki mesaj tahtası gibi görev yapıyor. Bu kutunun yerini direkt Facebook'a entegre ve dışarıya kapalı bir e-posta hizmeti olsaydı ve arkadaş olarak ekli olmayan insanlar veya şirketler buraya mesaj atamasaydı iyi olurdu. Spam mesajlardan arınmış ve şu anki gelen kutusundan çok daha güçlü bir özellik olurdu.

İnsanları buluştursun...

İnsanları buluştursun...
Facebook ne yönde ilerleyecek? Daha doğrusu ilerleyecek mi? Ölecek mi?

Neredesin?
Nokia geçtiğimiz hafta bazı akıllı telefonlarının, Nokia tarafından geliştirilen bir uygulama aracılığıyla yapabildiklerini duyurmuştu. Bu uygulamanın Facebook'taki durum güncellemesinde kullanıcının nerede olduğunu yayınlayabileceğini belirtmişti.

Yer bilgisi gerçekten de önemli bir özellik ve pratikteki kullanım alanları çok zengin olacaktır. Elbette Facebook bu tür yazılımları kendisi geliştirse ve sistemin dahili bir parçası haline getirse taşlar yerlerine çok daha iyi oturur. Hatta kullanıcılara gezdikleri bölgedeki restoranların ve alışveriş merkezlerinin reklamı gösterilebilir.

Böyle bir özelliğin kullanıcı kontrolünde olması gerektiğini ise söylemeye gerek bile yok. Görüşmek istediğiniz insanlar sizin nerede olduğunuzu görebilmeli.

Sonuç
Elbette daha pek çok değişiklik yapılabilir. Bunlar Facebook'u daha da güçlü hale getirirken, kullanıcılar için vazgeçilmez bir araç olmasını sağlayabilir. Burada sıralanan değişiklikler Linked-in, Plaxo, DubMeNow, Gmail ve benzeri hizmetlerden kullanıcı çalabilir veya tamamen gereksiz kılabilir.

Okuyucu Yorumları