Fairphone: "Adil" Android cep geliyor!

Piyasadaki yüzlerce Android'li cebe, çok farklı bir model daha ekleniyor: Karşınızda Fairphone!

"Adil" Android cep geliyor!

Şimdilik sadece bir girişim olan Fairphone, önümüzdeki hafta kamuoyuna sunulduğunda en az 5.000 ön sipariş alabilirse üretilecek olan, Android işletim sistemli bir telefon. Telefonu yüzlerce benzerinden ayıran şey, "insanlara ve gezegene en az zararı vererek" üretilecek olması.

Fairphone fikrinin ardındaki ekip, kullanacakları malzemelerin, "şiddetin hâkim olmadığı, işçilerin silahlı korumaların gölgesinde çalışmak zorunda olmadığı bölgelerden" geleceğini, yani kullanıcıların ödediği paraların dönüp dolaşıp işçileri köle gibi çalıştıran zalim diktatörlerin cebine girmeyeceğinden emin olacaklarını belirtiyor. Ekip, tedarik zincirinin herhangi bir noktasında insanların adil olmayan koşullarda çalıştırılmadığından emin olmak için, etik çalışma koşulları kuruluşu LaborVoices ile birlikte çalışacak. Telefonun değiştirtebilen pili tamamen geri dönüşümlü malzemeden üretilecek. Android 4.2 Jelly Bean işletim sistemi kullanacak olan Fairphone'da çift SIM kart desteği de bulunacak. Eğer ekip 5.000 ön sipariş alabilirse telefonun üretimine geçebilecek. 352 Euro'dan satılması planlanan telefon için şimdiden 12.675 kişi kayıt yaptırmış durumda.

Piyasada bulunan her cep telefonunda bulunan bazı değerli minerallerin neredeyse tamamı Afrika ülkelerinden geliyor. Özellikle uzun yıllardır iç karışıklıkların hüküm sürdüğü Kongo'dan gelen minerallerin, işçilerin çok zor koşullarda çalıştırıldığı, bazen de çocukların ve köle işçilerin çalıştırıldığı madenlerden geldiği biliniyor.

Okuyucu Yorumları