iPhone fabrikasında büyük isyan: Şiddet görüntüleri geliyor

En büyük iPhone fabrikalarından birinde büyük bir işçi isyanı çıktığı bildiriliyor. Gelen videolar, olayların şiddete kadar uzandığını gösteriyor.

iPhone fabrikasında büyük isyan çıktı

Bloomberg'in bildirdiğine göre, Foxconn'un Çin'in Zhengzhou kentindeki en büyük iPhone fabrikası, şiddetli çatışmalar da dahil olmak üzere işçi protestolarıyla sarsıldı. Videolar, yüzlerce işçinin yürüyüşe katıldığını ve bir yöneticiyle yüzleştiğini ve çeşitli şiddet olaylarını gösteriyor. Engadget Chinese tarafından görülen ve Weibo'da yayınlanan videolara göre, çalışanların daha az yan haklar ve ikramiyeler için daha uzun bekleme süreleri yüzünden memnuniyetsizliklerini belirttikleri bildiriliyor.

Kısa bir videoda işçilerin "Haklarımızı savunun! Haklarımızı savunun!" diye bağırarak polisle yüzleştikleri görülürken, bir diğeri ise bir konferans odasında bir yöneticiyi çevreleyen bir grup çalışanı gösteriyor. İkincisinde bir kişi "Buradan gerçekten korkuyorum, hepimiz COVID pozitif olabiliriz" derken, bir diğeri "bizi ölüme gönderiyorsunuz" diyor.

Diğer videolar, beyaz giysili kişilerin birine sopalarla saldırdığını ve işçilerin dolu bir polis aracını çevreleyip salladığını gösteriyor. Birkaç videoda işçiler, yemek alacaklarından asla emin olamadıklarından ve yetersiz COVID korumalarından şikayet ediyor. Reuters'in de aralarında bulunduğu haber ajansları, bazı videoların gerçekliğini henüz doğrulamadı.

Devam eden COVID-19 salgınlarıyla Foxconn, personeli dış dünyadan izole edilmiş bir şekilde sahada çalışmaya ve yaşamaya zorlayan katı "kapalı döngü" karantina kuralları uyguladı. Hong Kong'lu bir savunuculuk grubu Reuters'e "Foxconn'daki kapalı döngü üretimin COVID'in şehre yayılmasını önlemeye yardımcı olduğunun açıkça görüldüğünü, ancak fabrikadaki işçiler için hiçbir faydası olmadığını (daha da kötüleştirmese bile)" söyledi. Diğer çalışanların söylediklerine göre binlerce işçi fabrika kampüsünden kaçmış olabilir ve bu da Foxconn'u personelini elde tutmak için ikramiye ve daha yüksek maaşlar teklif etmeye zorlamış olabilir.

Foxconn, geçtiğimiz ay COVID endişeleri nedeniyle aynı fabrikadaki iPhone üretimini büyük ölçüde azalttı ve Apple da iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max sevkiyatlarının erteleneceğini duyurmak zorunda kaldı. Şirketin Zhengzhou fabrikası, cihazların üretiminin yüzde 70'inden sorumlu olan 200.000 çalışanıyla dünyanın en büyük iPhone fabrikası.