Google’dan iflas başvurusu: Google’dan gelen iflas duyurusu herkesi şaşırttı

Google’ın yaptığı iflas başvurusu bir anda Dünya’nın gündemine girdi. İnternet devinin Rusya şubesi, yapması gereken ödemeleri yapamayacağını söyleyerek iflas başvurusunda bulundu.

Google’dan şok eden iflas başvurusu!

Reuters'in haberine göre, Google'ın Rusya’da faaliyet gösteren kolu iflas başvurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Bu, şirketin artık Rusya kolunu işletmeyeceğini gösteriyor. Rusya şubesi, 2021'de Rusya'da 134,3 milyar ruble (yaklaşık 2.086 milyar dolar) gelir elde etmişti ve 100'den fazla işçi çalıştırdığı bildiriliyor.

Bir Google sözcüsü yaptığı açıklamada, "Rus yetkililerin Google Rusya'nın banka hesabına el koyması, Rusya'da bulunan çalışanları işe almak ve ödeme yapmak, tedarikçilere ve satıcılara ödeme yapmak ve diğer mali yükümlülükleri yerine getirmek de dahil olmak üzere Rusya ofisimizin çalışmasını imkansız hale getirdi" dedi ve Google Rusya’nın, iflas başvurusunda bulunma niyetini ortaya koydu.

Mart ayında Google, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden kısa bir süre sonra Rusya'da reklam satışını askıya aldı. Google'a ait YouTube da Rus devlet destekli medyaya ait kanallardaki reklamları yasaklamak için harekete geçti ve daha sonra bu kanalları tamamen engelledi.

Google'ın ücretsiz hizmetleri kullanılmaya devam edecek

Rusya'nın resmi mali makamlarına gönderilen ve Reuters tarafından görüntülenen bir notta, Google'ın iflas başvurusunda bulunma niyeti ayrıntılı olarak anlatılıyor ve şu ibareler dikkat çekiyor: “22 Mart 2022 tarihinden itibaren şirketimiz parasal yükümlülüklerini yerine getirememe, kıdem tazminatlarını ödeyememe, bir iş sözleşmesi kapsamında çalışan veya daha önce çalışan personelin ücretini ödeyememe durumlarının oluşacağı öngörülmektedir.

Google, ücretsiz hizmetlerinin ülkede halen kullanılabileceğini söylüyor. Google sözcüsü, "Rusya'daki insanlar kaliteli bilgilere erişmek için hizmetlerimize güveniyor ve Arama, YouTube, Gmail, Haritalar, Android ve Play gibi ücretsiz hizmetleri kullanıma sunmaya devam edeceğiz" dedi.

Google, Ukrayna savaşının bir sonucu olarak Rusya'da iflas başvurusunda bulunan ilk büyük teknoloji şirketi oluyor. Apple, Meta ve Microsoft gibi diğer şirketler ülkedeki tüm faaliyetlerini askıya aldı, ancak Rusya şubelerinin iflasını ilan etmediler.

Rusya, ülkedeki Google hizmetlerini yasaklayacak kadar ileri gitmese de, Meta'ya ait Facebook ve Instagram'ı yasakladı.