Hayatımızın Önemli Parçası İnternet, 30 Yaşında

30 yıl önce Tim Berners-Lee'nin aklından geçenler, bugün bütün dünyayı değiştirdi! İşte web'in başlangıcı ve ilginç birkaç bilgi.

İnternet 30 yaşında!

Tim Berners-Lee'nin icadı olan World Wide Web, bugün 30. yılını kutluyor. Peki internet, bugün tüm hızıyla devam eden yolculuğuna nasıl başladı?

Berners-Lee, World Wide Web (Dünya Çapında Ağ) fikrini ortaya çıkardığında Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü'nde (CERN) çalışıyordu. Berners-Lee'nin hayalinde "merkezi olmayan bir bilgi yönetimi sistemi" vardı. Bunun için internet tabanlı bir hypertext sistemi geliştiren Berners-Lee, bilgiye farklı bilgisayarlardan ulaşılmasını sağlan bağlantılar oluşturdu. CERN, bu icadın yıldönümünü her sene 12 Mart'ta kutluyor.

Gelecekten bugüne baktığımızda bu rakamlar belki çok büyük görünmeyecek, ancak bugünkü internet devasa boyutlara ulaşmış durumda. 2 milyara yakın web sitesinden oluşan internet, Hosting Facts'e göre Aralık 2018 itibariyle 4,1 milyar internet kullanıcısına ev sahipliği yapıyor. Bu sayı henüz Aralık ayının ortasında 3,9 milyar, 2017'nin sonunda ise 3,7 milyar idi.

İnternet kullanıcılarının büyük bölümü, yüzde 49 ile Asya'da, ardından Avrupa'da bulunuyor. Ülke bazında en çok kullanıcı 800 milyon ile Çin'de bulunurken Hindistan, 500 milyondan fazla kullanıcısıyla ikinci sırada. Bu sene yüzde 63'ün üzerinde telefon kullanıcısının internete telefonundan bağlanacağı tahmin ediliyor.

İnternetin geleceği parlak olduğu kadar, gizlilik açısından endişe verici. Bugün hükümetler, internet bağlantınızı takip edebiliyor, gerektiğinde konuşmalarınızı dinleyebiliyorlar. Nesnelerin interneti, yapay zeka, blok zinciri gibi teknolojiler internetin geleceğini şekillendirdiği gibi, farklı hırsızlık, güvenlik ve gizlilik risklerinin de oluşması anlamına geliyor. İnternetin elbette en iyi yanlarından bir tanesi, girişimciliği desteklemesi ve uzaktan çalışmaya izin veren iş alanlarının gelişimine kapı açması.

Okuyucu Yorumları