Hayır, NASA'nın yeni uzay kıyafetleri aslında siyah değil

NASA, Artemis görevi ile uzun yıllar sonra Ay'a ayak basacak ilk astronotların giyeceği uzay giysisini geçtiğimiz günlerde resmi olarak tanıtmıştı. Paylaşılan görselde uzay kıyafetleri siyah olarak görülse de aslında ayda giyilecek olan giysi beyaz... İşte bu durumun nedeni...

Hayır, NASA'nın yeni uzay kıyafetleri aslında siyah değil

NASA ve Axiom Space bir süre önce Artemis III astronotlarının Ay'da yürürken ne giyeceklerini Dünya ile paylaşmıştı. İkili, ekiplerin Ay'ın Güney Kutbu yakınlarındaki Ay yürüyüşleri için kullanacakları bir prototip uzay giysisini tanıttı. Söz verildiği gibi, tasarım daha geniş bir gövde tipi yelpazesini barındırabilecek şekilde tasarlandı. Ayrıca eski uzay giysisi modellerinden daha esnek ve keşif odaklı araçlara sahip.

Kask, deneyimleri paylaşmak için hem ışıklar hem de bir HD kamerayı içeriyor. Astronotlar giysiye yaşam desteği sırt çantasındaki bir kapaktan giriş yapıyor. Eldivenler mikro yerçekiminde uzun süreli kullanım için tasarlanırken, daha fazla eklem, kullanıcıların diz çökmesine ve başka şekilde kolaylıkla hareket etmesine olanak tanıyor. Tasarım, Ay'daki sürekli gölgeli alanların aşırı soğuğuyla başa çıkabilecek önlemlere sahip.

HAYIR SİYAH OLMAYACAK

"AxEMY Yeni Nesil" olarak adlandırılan bu uzay giysisi, 1972'den beri ay yüzeyinde yürüyen ilk astronotları koruyacak. 15 Mart'ta düzenlenen etkinlikte tanıtılan yeni kıyafet ise biraz karışıklığına yol açtı. Siyah üzerine turuncu ve mavi desenlerle bezenmiş uzay kıyafeti yanıltıcı. Çünkü, tasarım bazı bilimkurgu filmlerindeki uzay kıyafetlerine benziyor ve fütüristik çizgiler taşıyor olsa da bir astronot bunu Ay'da giyerse hayatı tehlikede olur.

Yani ilk Artemis ay yürüyüşçüleri Starship'ten ay yüzeyine adım attığında, Axiom uzay giysisini giyecekler ama beyaz olacak. Peki, bu siyah görüntünün sebebi ne?

TASARIMI GİZLEMEK İÇİN SİYAH ÖRTÜ KULLANILDI

For All Mankind'ın kostüm tasarımcısı tarafından hazırlanan siyah örtü, altındaki özel tasarımı gizlemeyi amaçlıyor. Tamamlanan ve kullanılacak uzay giysisi, astronotları aşırı sıcaktan korumak için beyaz olacak.

Yeni ilk Artemis görevinde kullanılacak uzay giysisinin gerçek görünümü şimdilik bir sır olarak kalıyor.

Axiom Space'ten yapılan basın açıklamasında, yeni prototipte aslında "tasarımın gizlendiği" ifade edildi.

Şirket sözcüsü Meridyth Moore, "Beyaz versiyon doğrudan NASA'ya verilecek. Bu yaz sonunda NASA'ya teslim edilecek bir eğitim giysisi koleksiyonu hazırlıyoruz" dedi.

Moore, gerçek beyaz giysinin halka ne zaman sunulacağı sorusu üzerine ise "Güncel bir tarihimiz yok. NASA'yla birlikte karar vereceğiz" dedi.

ASTRONOTLAR NEDEN AYDA SİYAH GİYEMEZ?

Science Allert'in haberine göre ayda astronotların yine beyaz giyecek olmasının bir nedeni var.

Çünkü, Güneş'in radyasyonundan koruyacak atmosferin olmadığı zorlu bir ortamda, sıcaklık yönetimi hayatta kalmanın anahtarıdır. Astronotları Güneş'in filtrelenmemiş ışığında serin tutmak için uzay giysileri yansıtıcı ve iyi yalıtımlı olmalı. Bu yansıtıcılığı sağlamak için en iyi rengin de beyaz olduğu biliniyor.

Axiom Space'in bu uzay giysisini nasıl tasarladığına dair hazırladığı videoyu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.