Her zaman, her yerde sınırsız sohbet

Gündelik hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelen MSN'e cep telefonu ya da PDA'yla dilediğiniz anda bağlanmanın yollarını açıklıyoruz.

Sınırsız sohbet

Sohbet yazılımları, bugün artık bilgisayar kullanıcıları için vazgeçilmezler listesinde ilk sıralarda. Birçoklarının bilgisayarının başına geçer geçmez ilk iş olarak söz konusu anında mesajlaşma yazılımlarından birini başlattığı biliniyor. Ancak aynı kullanıcıları n büyük bir bölümü; MSN, ICQ, Yahoo Messenger ya da Google Talk hesaplarına cep telefonu üzerinden kolayca bağlanabileceğinden habersiz. Oysa gelişen mobil teknolojiler sayesinde küçük bir yazılımla Java ve GPRS destekli bir cep telefonu ya da avuçiçi bilgisayar zamandan ve mekândan bağımsız sohbet için yeterli oluyor.

CHIP, cep telefonu ya da avuçiçi bilgisayarınızla ülkemizdeki en popüler anında mesajlaşma ağı olan MSN'e bağlanmanızı sağlayacak araç ve ipuçlarını açıklıyor.

AGILE MESSENGER

Symbian ve Windows Mobil'da mobil sohbet

En kullanışlı ve popüler mobil sohbet yazılımları listesinde ilk sırada Agile Messenger yer alıyor. Agile Mobile tarafından geliştirilen ürünün en önemli avantajı internete erişebilen ve üçüncü parti yazılımların yüklenmesine izin veren hemen her cep telefonu ya da avuçiçi bilgisayar için özel sürümler sunması. Symbian Series 60, Symbian UIQ, Windows Mobile Smartphone, Windows Mobile PPC ve Palm OS 3.5+ desteklenen platformlar arasında. Yazılımı Symbian işletim sistemli telefonlara kurmak için uyumluluk uyarılarını dikkate alarak sürüm seçimini yapmalı ve SIS uzantılı dosyayı bilgisayarınızdan cep telefonuna kopyalamalısınız. Windows Mobile işletim sistemli akıllı telefon ve avuçiçi bilgisayarlarda kurulumu gerçekleştirmek için Microsoft Activesync'in (www.microsoft.com.tr) kurulu olması gerekiyor.

Agile Messenger'ın desteklediği anında mesajlaşma ağları arasında MSN'in yanı sıra Yahoo Messenger, ICQ, Google Talk ve AOL da yer alıyor. Oturum açmak için Agile Messenger simgesi üzerinden yazılımı çalıştırdıktan sonra bağlanmak istediğiniz servisi işaretlemeli ve Connect'i seçmelisiniz. Cep telefonlarında bu adımda Internet Access Point üzerinden GPRS bağlantısı için kullandığınız erişim noktasını belirtin. GPRS bağlantısını daha önce yapılandırmadıysanız mobil operatörünüzden yardım almanız gerekecek. Artı k kullanıcı adı ve parolayı girerek sohbete başlayabilirsiniz.

AYARLAR

Kullanımı kolaylaştıran temel seçenekler

Bağlantı kurulduğunda iletişim listeniz ekrana gelecek. Bu listeye yeni isimler eklemek için Select / Add new / Contact menüsünden yararlanabilirsiniz. Yazılım, sunduğu özellikler itibariyle PC'deki benzerlerinden pek de geri kalmıyor. Diğer kullanıcılarla mesajlaşmak için User menüsü kullanılıyor. Unicode desteği Türkçe mesaj alışverişinde herhangi bir sorun çıkmasını engellemiş. Agile Messenger'da farklı kullanıcılarla aynı anda sohbet edebilmek için birden fazla pencere açabilirsiniz. Sohbet sırasında Menu / Insert smiley menüsündeki yüz ifadeleriyle duygularınızı daha iyi anlatmak elinizde.

Agile Messenger standart ayarlarla ileti geçmişini doğrudan belleğe kaydediyor. Dilerseniz Options / Preferences'taki History&Groups sekmesinde güvenliği artırmak için Do not save history seçeneğini işaretleyerek bu özelliği devre dışı bırakabilirsiniz. Clear History'ye tıklayarak da önceki mesajlarınızı silebilirsiniz.

Her zaman, her yerde sınırsız sohbet

KULLANIM

Bas-konuş ve fotoğraf makinesi hizmetinizde

User menüsündeki Send image seçeneği cep telefonuna önceden kaydettiğiniz fotoğrafları sohbet arkadaşlarınızla paylaşmanızı sağlıyor. Aynı menüde New seçeneği ile yeni bir fotoğraf çekerek anında gönderebilirsiniz. Bu ekrandaki Select / Resolution menüsü üzerinden ulaşılan çözünürlük seçenekleriyle resim boyutunu küçülterek aktarımı hızlandırabilirsiniz. Yazılım Push to Talk özelliği sayesinde standart anında mesajlaşma özelliğinin yanı sıra sesli mesaj gönderimine de izin veriyor. Bu amaçla birçok modelde joystick tuşlarının ortasında yer alan seçim tuşunu basılı tutarak göndermek istediğiniz mesajı kaydetmelisiniz.

Yazılım arka planda çalışırken telefonunun normal işlevlerini kullanmaya devam edebilirsiniz. Yeni bir mesaj geldiğinde kullanıcı ekranın üst kısmındaki kayan bir yazı ile hem sesli hem de yazılı olarak uyarı yapılıyor.

Ayrıca Options / Traffic Counter menüsündeki sayaçtan toplam veri aktarı- mı izlemek ve kullanım bedelini hesaplamak için yardım alabilirsiniz. Yazılım, yeni bir sürüm yayınlandığında kullanıcıları bilgilendirerek doğrudan güncelleme fırsatı sunuyor.

Agile Messenger'ın Symbian sürümü Windows Mobile sürümüyle neredeyse tıpatıp aynı. Tek fark özel okunmayan mesaj ve çevrimiçi kullanıcı sayısının özel bir eklentiyle "Today" ekranında görüntülenmesi.

eMSN / eMSN LITE

Mobil MSN için Java desteği yeterli

MSN'e mobil olarak bağlanabilmek için mutlaka üst uç fiyat sınıfındaki cep telefonu modellerinden birine sahip olmanız gerekmiyor. eMSN adlı ücretsiz yazılımla MIDP 1.0 ve MIDP 2.0 uygulama programlama arabirimine sahip Java destekli telefonlarla MSN ağından yararlanmak mümkün. Uyumlu telefonlar / http://developers.sun.com/techtopics/mobility/device/device adresinden listeleniyor. Yazılımı cep telefonunuza kopyalayıp kurduktan sonra MSN ağına bağlanmak için e-posta adresinizi ve parolanızı girin ve erişim noktası seçimi yapın. Mesajınızı oluştururken Option / Emoticon menüsünden ulaşabileceğiniz 35 farklı yüz ifadesinden herhangi birini mesajınıza ekleyebilirsiniz. Herhangi bir kullanıcının üzerine gelerek Options / E-mail'den çevrimdışı kullanıcılara e-posta gönderme şansına da sahipsiniz. Ayrıca çektiğiniz fotoğrafları anında diğer kullanıcılarla paylaşmak için Snap menu / Send menüsünü kullanabilirsiniz. Yetersiz bellek nedeniyle bu yazılımdan yararlanamayan kullanıcılar için son alternatif eMSNLite (www.funrungames.com). Ancak bu sürümde cep telefonu kamerası desteği bulunmuyor.

BAĞLANTI ÜCRETİ

Ne kadar ödeyeceksiniz?

MSN servislerinden yararlanmak için tercih ettiğimiz yazılımlar ücretsiz. Ancak cep telefonlarında veri alışverişi için GPRS bağlantısı kullanıldığından, kullanım bedeli KB üzerinden hesaplanıyor. Dolayısıyla bağlantı süresi belirleyici nitelikte değil. Yoğun dosya alışverişi yapılmadığı sürece, cep telefonunuzu bu yazılımlar son derece ekonomik bir iletişim aracına dönüştürebilirsiniz. Öte yandan WiFi destekli cep telefonu ve avuçiçi bilgisayarlarda kablosuz erişim noktalarında bu ücreti ödemenize bile gerek kalmıyor. Güncel GPRS tarifeleri için operatörünüzün web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bilgi için:

Turkcell: www.turkcell.com.tr
Telsim: www.telsim.com.tr
Avea: www.avea.com.tr

Ozan Ali Dönmez

Okuyucu Yorumları