Herkesin uyması gereken 9 gizlilik ipucu!

Herkes gizlilik hakkında bir şeyler diyor; sizin de kafanız mı karışıyor? Öyleyse içeriye buyurun...

En basit 9 gizlilik ipucu!

İnternetteki gizliliğinizi korumak günümüzde zahmetli bir hale gelebiliyor. Ancak bu basit ipuçlarını uygulayarak sadece birkaç tıklama ile gizliliğinizi güven altına alabilirsiniz. İşte herkese yönelik gizlilik ipuçları:

9. Tekrar ödemeye engel olmak için geçici kredi kartı kullanın:
İster alışverişinizde kendinizi güvenceye almak isteyin, ister fazla gelen faturalardan korunmak, geçici kartlar size çok yararlı olacaktır. Bu sayede istemediğiniz otomatik ödemelerden kurtulabilirsiniz. Bu hesabınız çalınsa dahi, hırsız ancak belirlediğiniz limit kadar harcama yapılabilecektir.

8. Ev adresinizi GPS'e vermeyin:
Herkesin nerde olduğunuzu izlemesinden hoşlanmıyorsanız, herhangi bir uygulamanın konumunuzu paylaşmasını istemeyeceksinizdir. Bu genellikle oldukça kolaydır: Foursquare, Facebook Places gibi araçları kullanmayın. Bir araba hırsızının evinize kadar gelmesini istemiyorsanız, GPS cihazınızda 'ev' bölgeniz olarak evinize yakın bir yeri seçin.

Web sitelerinde sahte bir doğum günü kullanın...

Web sitelerinde sahte bir doğum günü kullanın...
Gerçek doğum gününüzü herkese açık yerlerde yayınlamayın

7. Web sitelerinde sahte bir doğum günü kullanın: Web sitelerine kaydolurken sizden istenen birçok bilgi gereksiz ve zaman zaman da güvensiz olabiliyor. Örneğin kimlik hırsızları, doğum gününüzle birçok şey elde edebilir, size birtakım zararlar verebilirler. Facebook gibi herkese açık yerlerde doğum gününüzü yayınlamayın. Diğer sitelerde ise hatırlayacağınız, ancak gerçek olmayan bir doğum günü kullanın.

6. Sıkıcı reklamlardan kurtulmak için cinsiyetinizi değiştirin: Hangi cinsiyetin daha sıkıcı reklamlara maruz kaldığı siteden siteye değişiyor, ancak uygunsuz reklamlardan kurtulmak için bu çözüme başvurabilirsiniz.

5. Mümkün olduğunca HTTPS kullanın: HTTPS, internette güvenli kalmanın en kolay yollarından biridir. Birçok hizmet, varsayılan olarak HTTPS kullanmanıza izin veriyor. Facebook, Twitter ve Gmail'de sadece bir kutucuğu işaretleyerek HTTPS'e geçmeniz mümkün. Firefox'da bulunan HTTPS Everywhere de bu konuda faydalanabileceğiniz eklentilerden.

Anında mesajlaşma uyarıları dikkatinizi dağıtmasın

Anında mesajlaşma uyarıları dikkatinizi dağıtmasın
Sohbet yazılımınızı istemediğiniz kişilerin sizi rahatsız edemeyeceği şekilde ayarlayın

4. Anında mesajlaşma uyarıları dikkatinizi dağıtmasın: Konuşmak istemediğiniz birinden gelen mesajlar canınızı oldukça sıkabiliyor. Ancak mesajlaşma programınızda gerekli ayarları yaparak sadece arkadaşlarınızdan gelen mesajları alabilir veya sadece istediğiniz kişilere Facebook'da çevrim içi olduğunuzu gösterebilirsiniz.

3. Geçici e-posta adresi kullanarak spam'lardan kurtulun: Tam olarak güvenmediğiniz bir web sitesi e-posta adresinizi talep ediyorsa Trashmail gibi bir geçici e-posta hizmetinden faydalanın.

2. Güvenli, hatırlaması kolay parolalar oluşturun: Birden çok kelimeden oluşan veya daha iyisi bir cümlenin baş harflerinden oluşan parolalar kullanın, tahmin edilebilir parolalardan uzak durun.

1. Güvenlik sorularınızı parolalarınız kadar koruyun: Bir web sitesine kaydolurken 'Güvenlik sorusu'na verdiğiniz cevap kolay bir cevap ise, parolanızın ne kadar güçlü olduğunun çok fazla bir önemi kalmayabilir. Size göre kolay, başkaları için zor cevaplar seçmeye çalışın.

Okuyucu Yorumları