Hızlı. Serin. Sessiz.

Dizüstü sabit diskleri, mobil işlemciler ve ince optik sürücüler masaüstü PC’leri fethediyor. Büyük bilgisayarlar hem inceliyor hem de serinliyorlar.

Hızlı. Serin. Sessiz.

Artık yalnızca güç göz önünde tutulmuyor, üreticiler masaüstü sistemlerine de mobil teknolojiler ekliyorlar. Güç tasarrufu sağlayan işlemciler, ince yazıcılar, ince sabit diskler ve harici güç kaynakları işyerinizde kullandığımız masaüstü bilgisayarları kompakt, serin ve tüm bunlara karşın hızlı kılıyor.

Mobil işlemciler için anakartlar

AMD geçenlerde “Cool ’n’ Quiet” ile CPU’lar için bir akım tasarruf teknolojisini dizüstü bilgisayarları ndan alıp masaüstüne ekledi. Athlon XP’nin mobil sürümleri ayrıca birçok güncel masaüstü anakartında da sorunsuzca çalışıyor. Buna karşılık Intel basın sözcülerine göre Intel şimdilik kendisi bir adım atmıyor ama Pentium-M sınıfı işlemciler için dizüstü anakartları üretme yetisine sahip firmaların doğal olarak buna uygun masaüstü anakartları tasarlayabileceği düşünülüyor. Piyasada yeterince arz oluştuğunda bu üretimin doğal olarak gerçekleşeceği görüşü hakim.

Bununla birlikte Intel’in de bu akıma cevap vereceğinin sinyalleri geliyor. Masaüstü işlemcileri daha 2005’ten itibaren birçok Pentium M teknolojisini devralacak. Hitachi ise bu denli uzun beklemek istemiyor ve daha bu yıl Japonya’da Pentium M işlemcili Ultra kompakt PC’leri satışa sunmak istiyor. Avrupa’da ise geçen yıldan beri, Pentium M için mini anakartlar mevcut, ancak henüz fiyatları tüketiciler için pek cazip değil; 300 Euro’nun üstünde seyrediyor.

Sabit disk üreticileri de dizüstü bilgisayar sürücülerini masaüstü sistemlerde kullanmaya başlayacaklar. Mesela Seagate rakiplerini performans bakımından da geride bırakabilecek 10.000 turlu 2,5 inçlik yeni sabit disklerini bu yıl içinde piyasaya sürecek.

İnce yazıcılar ve harici güç kaynakları

İnce optik sürücüler de aynı şekilde masaüstü PC pazarına girmek için çabalıyor. Mitsumi ince DVD ve CD sürücülerini yalnızca OEM müşterilerine satmayı sürdürüyor. Pioneer da benzer şekilde kompakt ince yazıcıların masaüstü bilgisayarların geleceğinde önemli bir yer tuttuğunu düşünüyor. Elbette fiyatları şimdilik yüksek görünüyor ama artan taleple birlikte gelecekte fiyatların düşeceğini artık herkes biliyor. Shuttle, Mini-Barebone ZEN XPC ST62K’da bir dizüstü bilgisayar teknolojisini devralmış: Harici güç kaynağı. Üretici yakında AGP Port’lu ve harici 350 Watt güç kaynaklı bir Barebone üreteceğini duyurdu bile. Böylelikle nihayet ofis ya da oturma odası için şık ve sessiz Mini PC’lerin önü açılmış oluyor. Daha iyisi halihazırda varken, masasüstü bilgisayarları iri hantal ve gürültülü yapıya mahkum etmek neden?

Okuyucu Yorumları