İlk iPhone, Nefretten mi Doğdu?

İlk iPhone'un, Steve Jobs ve Microsoft yöneticisi arasındaki kavga sonucunda ortaya çıktığını biliyor muydunuz?

İlk iPhone nefretten mi doğdu?

Steve Jobs'un ve onun en önemli eserleri Apple ve en ünlü ürünü iPhone'un yaradılışı ile ilgili bir çok kitap, belgesel ve biyografi olsa da, hala genel halka açık olmayan bir kaç küçük sır bulunuyor.

iOS'un eski SVP'si ve Apple Maps'ın sıkıntılı açılışının arkasında bulunan Scott Forstall, şirketten ayrılması ardından yaptığı açıklamada iPhone'un doğuşu ile ilgili daha önce bilinmeyen bazı sırları ortaya çıkardı.

Mountain View'da bulunan Computer History Museum'da gerçekleşen bir röportajda Forstall, Jobs'un iPad ve iPhone'un yapı taşı olan dokunmatik ekranları geliştirmek istemesindeki sebebin, isimsiz bir Microsoft yöneticisi ile Jobs arasındanki uzun süreli bir husumet sonucu olduğunu açıkladı.

Forstall, ikili arasındaki ilişkiyi şu şekilde tanımlıyor: "Steve ne zaman bu adamla iletişime girse, geri döndüğünde mutlaka tepesi atmış oluyordu." Bahsi geçen bu Microsoft yöneticisi, şirketin kalemli dokunmatik ekran teknolojisi ile ilgili övünmeye başlaması, Jobs'u çileden çıkarmıştı. Kalemli tabletler sayesinde dünyayı yöneteceğini söyleyerek Jobs'u kışkırtmaya çalışan Microsoft yöneticisi, Pazartesi günü gelerek 'hadi bu iş nasıl yapılır onlara gösterelim' diyerek işleri iyice kızıştırdı.

Jobs ayrıca Microsoft'un o zaman dokunmatik ekran teknolojisini nasıl geliştirdiği konusunda da oldukça rahatsızdı, ona göre Microsoft tarafından kullanılan dirençli dokunma teknolojisi gelecekte kapasitif dokunma teknolojisine göre geride kalacaktı, ve iPhone'un başarısına bakılırsa öyle de oldu. Neredeyse tüm modern akıllı telefonlar kapasitif dokunma teknolojisini kullanıyor. Ayrıca Jobs, stylus (dokunmatik ekran kalemi) ile ilgili şu ilginç eleştiriyi de yapmaktan kendini alamadı:

"Stylus'a ihtiyacın yok... insanlar zaten on adet stylus ile birlikte doğar."

Bunun ardında Apple, Microsoft'u takip ederek dokunmatik tabletler de yaptı, ancak Jobs daha sonra şirketin ilgisini daha sonra cep telefonlarına kaydırarak iPhone'un oluşmasını sağladı.

Okuyucu Yorumları