Intel: SSD'lerde yeni dönem başlıyor...

Intel, yeni üretim teknolojisi ile katı durum disklerini (SSD) bir sonraki aşamaya taşıyor...

Intel devrim peşinde!

Daha ufak, daha ucuz, daha hızlı: Intel'in 34-nm tekniğine göre üretilmiş yeni katı durum diskleri (SSD) durgun SSD pazarında hareketlenme olmasını sağlayabilir.

Şaşırtıcı bir biçimde Intel, yeni SSD'lere (kod adı: Postville) selefinin ismini veriyor: 1,8 inçlik modlein ismi X18-M, 2,5 inçlik sürümün ismiyse X25-M. Sadece kasada değişiklik söz konusu: Birininki siyah, diğerininki gümüş renk.

M-SSD'ler çok hızlı olmayan bir seriyi temsil ettiği için platinleri çok bölümlü Flash belleklerden (MLC) oluşuyor. Fakat Intel bu seriyi 50-nm değil, 34-nm tekniğine göre üretiyor. Böylece üretim maliyetleri düşüyor, enerji tüketimleri azalıyor; ama aynı zamanda hızları da yükseliyor.

Bellek denetleyici gibi geriye kalan yapıtaşlarında bir değişiklik yapılmıyor. Intel bir firmware güncellemesi ile veri aktarım oranını birkaç MB arttırdığını iddia ediyor. Üretici erişim sürelerini 65 (okuma) ve 85 (yazma) mikro saniye olarak belirtiyor.

Bir satıcı için X25-M'nin 80 GB'lık sürümünün 1000 tanesinin fiyatı 225 Dolar; aynı miktarda 160 GB'lık sürümünün fiyatı ise 440 Dolar. Bir sene önce 80 GB'lık X25-M'lerin fiyatı 595 Dolar idi. Yani yüzde 60'lık bir düşüş söz konusu.

Okuyucu Yorumları