İnternet devi TV anlayışını değiştirecek...

İnternet devi geleneksel TV yayınlarının neslini tüketmek istiyor: İşte o dev ve ilginç planları...

İnternet devinden TV atağı!

Yahoo internet tabanlı widgetlarla "internet devrimi"ni televizyon yayını haline getirmeye hazırlanıyor. Yahoo'nun projesi başarılı olursa, kablolu televizyon devri sona erecek, klasik televizyon yayınları Dodo kuşlarıyla aynı kaderi paylaşacak: Nesilleri tükenecek.

Masaüstüyle televizyonu birleştirecek olan projenin pazarlama müdürü Russ Shafer böyle düşünüyor. Yahoo'nun New York'ta düzenlediği Open Hack Day'de konuşan Shafer, projeyle ilgili açıklamalar yaptı. Geniş kitlelere ulaşan TV yayınını internet üzerine taşıdıklarını belirtti.

Yahoo'nun TV widget'ları internet üzerinde bulunan popüler video içeriğini evlerdeki televizyonlara taşıyacak. Flickr, YouTube, Facebook, RallyCast (Spor), Twitter, Blockbuster, Showtime, eBay, CBS ve diğerleri evlere ulaşacak. Evinde geniş bant internet olanlar için sistem High Definition çalışacak. Kanal rehberinin internet versiyonu da bulunacak.

Bu sistemde zap yaparak gezmekten ziyade film kiralayarak izlemek mümkün olacak. İzlenen film için Twitter ve Facebook'ta yorum yapmak da aynı anda imkan dahilinde olacak. İzleyiciler olup biteni TV izlerken takip edebilecek.

TV'lerinde bu sistemi destekleyenler

TV'lerinde bu sistemi destekleyenler
Samsung destekleyenler arasında

Bu sistem Samsung, Sony ve LG tarafından uygulanmaya başladı. Yahoo gelecek yıl daha fazla TV üreticisinin bu projeye katıldığını açıklayacağını belirtti. Vizio TV'ler üzerinde de kasım ayından itibaren bu özelik olacak. Kayarak açılan bir klavyeye sahip, Bluetooth uzaktan kumandalar olacak! Cep telefonlarının da gelecek nesil ürünlerde uzaktan kumanda olarak kullanılabilmesi düşünülüyor.

Bu sistemin geniş kitleler için ilgi çekici yanı ise 3 haneli rakamlara satılan televizyonlarda bulunacak olması. Yani 1000 dolar ya da Euro altında fiyatlarla alınabilen televizyonlarda!

Yahoo'nun widget teknolojisi ise Konfabulator motoru üzerine kurulu bir sistem. TV uzaktan kumandası gibi basit bir tasarımda dört tuşla kontrol gayet mümkün olacak. Apple'ın App Store benzeri bir sistem üzerinden de 2 ila 4 MB'lık uygulamalar indirmek mümkün olacak.

Nasıl çalışacak

Nasıl çalışacak
Ev sinemasında yeni nesil

İçeriğin TV'ye nasıl aktarılacağı sorulduğunda ise bir internet tarayıcı gibi olacağı belirtildi. Sunucu TV ile direkt konuşmayacakmış, bunun sebebi güvenlik ve karmaşıklık.

Arka planda HTML render olmayacakmış Ancak JavaScript kullanılacak. Şirket Flash videoyu da değerlendirme aşamasındaymış. Şu an desteklenen formatlar H.264, WMV gibi görüntü ve WAV, MP3, AAC ve benzeri ses formatları.

Platformun tamamen açık olacağını ve isteyen yayıncının widget getirebileceğini belirten Yahoo yetkilileri, sistemin olasılıklarının çok geniş olduğunu belirttiler. Televizyonun IP adresini girerek dizüstü bilgisayar üzerinden satın alınan hizmete erişilmesi de olasılıklar dahilinde.

Özetle Yahoo, klasik televizyon ile internet televizyonunu, uygulamaları, uygulama dükkanını ve her şeyi bir araya getirmeye çalışıyor. Samsung, LG ve Sony'nin desteğiyle de bu imkanı yeni televizyonlarda sunacağı için başarılı olma şansı var.

Okuyucu Yorumları