iOS 7, Android 4.2, WP8 ve BB10 karşı karşıya

iOS 7, Android, Windows Phone 8 ve BlackBerry 10'un sunduğu yenilikler ve fazlası bu makalemizde!

Devler karşı karşıya!

Akıllı cep piyasasında yer edinme mücadelesi son senelerde giderek sertleşti. Kullanıcıların normal cep telefonlarından iPhone 5, HTC One, Lumia 925 gibi amiral gemilerine veya Lumia 520 gibi daha hesaplı akıllı ceplere geçmeleri, paranın ve geleceğin nerede olduğunu açıkça gösteriyordu.

Sony Xperia Z veya HTC One gibi dört çekirdekli amiral gemileri, hatta Samsung Galaxy S4 gibi sekiz çekirdekli amiral gemilerinin gelip geçtiğini gördük. Şu an teknoloji sektörünün öncü konumundaki şirketlerin tümü, mobil işletim sistemi işine bir şekilde girmiş durumdalar. Google Android'e, Apple iOS'a, Microsoft Windows Phone'a sahip; BlackBerry ise ümitlerini BlackBerry 10'a bağlamış durumda.

Bu makalemizde günümüzün en çok kullanılan mobil platformların son sürümleri olan iOS 7, Android, Windows Phone 8 ve BB10'u ve sundukları yenilikleri detaylı bir biçimde ele aldık. Karşılaştırmaya başlamak için sonraki sayfamıza tıklamanız yeterli.

Arayüz

Arayüz

Arayüz

iOS 7, önceki sürümlerine göre köklü tasarım değişiklikleriyle geliyor. Daha temiz ve modern görünüm, Apple'ın basitlik ilkelerini yerine getirmeye devam ediyor. iOS 7 ile simgeler yenilenirken, iOS uygulamalar arasında saydamlık devreye giriyor.

Önceki iOS'ları kullananlar, yeni arayüzü gördüklerinde küçük bir şok yaşayabilirler. Arayüz öğeleri daha yuvarlak bir yapıya sahip, aynı zamanda öncekine göre çok daha parlaklar.

4.2 sürümüne ulaşan Android ise "Project Butter" ile her şeyi daha akıcı bir hale getirdiği gibi Google Now ile ihtiyacınız olan bilgileri önünüze getirerek hayatınızı kolaylaştırıyor. OEM'lerin çoğu, Android'li ceplerinde kendi arayüzlerini kullanıyorlar. HTC'deki Sense, Samsung ceplerdeki TouchWiz ve Huawei'nin Emotion UI arayüzü gibi.

Microsoft'un platformu ise her şeyi "canlı kutucuklar" etrafına topluyor. Android'deki "widget"lara benzeyen bu kutucuklar, herhangi bir uygulamaya girmeden, bir bakışta bilgi almanızı sağlıyorlar.

Windows Phone 8, iOS gibi kişiselleştirme bakımından oldukça kısıtlı bir platform. Canlı kutucukları yeniden boyutlandırabilmeniz mümkün, bu sayede daha önemli kutucukların ekranda daha çok yer kaplamasını sağlayabiliyorsunuz. Kutucuklar için 20 renk arasından bir tanesini seçebilir, kilit ekranına fotoğraf ekleyebilirsiniz.

BlackBerry 10, 4'ü görünebilen, toplamda 8 "Active Frame" ("etkin çerçeve") ile geliyor. Bunlar içerisinde en son kullandığınız uygulamaları, bu uygulamaların sunduğu bilgileri görebiliyorsunuz. Önceki BlackBerry'lere göre oldukça farklı bir işletim sistemi olan BB10'da uygulamaları parmağınızı ekranın üstünden altına doğru sürükleyerek kapatabiliyorsunuz. BlackBerry 10'un kilit ekranı, uyarılar, takvim etkinlikleri ve bir kamera kısayoluyla geliyor.

Kamera

Kamera

Kamera

Modern cep telefonlarının en çok kullanılan özelliklerinden bir tanesi, kameraları. Bu, her platformun kameraya belirli düzeyde önem verdiği anlamına geliyor. iOS 7, Android ve BB10'da bulunan ve vazgeçemediğimiz iyi özelliklerden bir tanesi, kilit ekranından kamera uygulamasını direkt olarak çalıştırabilme.

iOS 7, kamera uygulamasına önemli sayılabilecek birçok değişiklikle geliyor. Değişiklikler çok derine gitmiyor ve fotoğraf efektleri, çeşitli lens şekilleri ve canlı fotoğraf filtreleri ile kısıtlı. Arayüz ise parmakla kaydırarak kullanmaya oldukça elverişli.

Elden geçirilen Galeri uygulamasında birkaç küçük ayarlama yapılmış. Örneğin fotoğrafları konuma göre sıralamanız artık mümkün. İki parmağınızı kullanarak uzaklaştığınızda kitaplığınız tekrar çiziliyor, tatil günleriniz vurgulanıyor. Biraz daha uzaklaşırsanız fotoğraflarınızı yıllık olarak, konum etiketleriyle beraber görüyorsunuz.

Android'in fotoğraf filtreleri arasında Sepia, Monochrome ve Negative efektleri bulunuyor. Galeri uygulamaları cepten cebe biraz değişse de birçoğu, bulut üzerinden Picasa/Google+ web albümlerini gösterebiliyor. Bazıları Facebook albümlerini gösterecek kadar ileri gidebiliyor.

Tüm Windows Phone cihazlarda eş işletim sistemini sunmayı amaçlayan Windows Phone 8'de ekrana dokunarak fotoğraf çekebiliyorsunuz. "Lensler" farklı uygulamalar indirmenize gerek kalmadan çeşitli kamera araçlarını kullanmanızı sağlıyorlar.

BlackBerry 10'daki "Time Shift" işlevi, zaman içinde geri gitmenizi ve en kusursuz kareyi seçmenizi sağlıyor. Bu sayede örneğin en iyi gülücüğün bulunduğu kareyi seçebiliyorsunuz. BB10'un diğer işlevleri arasında ses düğmelerini fotoğraf çekme düğmesi olarak kullanma ve farklı fotoğraf modları da var.

Medya, uygulamalar ve depolama

Medya, uygulamalar ve depolama

Medya, uygulamalar ve depolama

İlk iPhone'un telefonların birer medya cihazları haline gelmesinde önemli rolü var. iOS 7 ise bunu beşinci nesil iPod Touch ve yeni nesil iPad'ler ile sürdürüyor.

iOS 7'deki iCloud stored media işlevi, tüm medya dosyalarınızı tek bir konumda saklamanıza izin veriyor. iOS 7'nin en önemli yeniliklerinden bir tanesi ise Apple'ın uzun zamandır dedikodusu yapılan müzik akış hizmeti iTunes Radio. ABD'de "bu sonbaharda" hizmete sunulmaya başlanacak iTunes Radio'yu henüz deneyemediğimiz için hakkında yorum yapamıyoruz. Sadece hizmetin ücretsiz ve ücretli olmak üzere iki sürümünün olacağını söyleyebiliriz.

Uygulama mağazaları alanında Apple'ı App Store'u, tüm mobil işletim sistemleri arasında en ünlüsü. iOS 7, App Store'a uygulamaları yaş aralığına göre aratabilme, konumunuzdaki popüler uygulamaları gösteren "yakınımdaki uygulamalar" ve arka planda uygulama güncelleyebilme gibi yeni seçenekler getiriyor.

Medyalarınızı depolama işi, Apple'ın kendine has yöntemleriyle yerine getiriliyor. iOS cihazları farklı depolama alanı kapasitelerine sahip, microSD desteği ise sunulmuyor.

Google'ın uygulama mağazası medya konusunda iOS'a rakip Play Books, Play Magazines, Play Movies ve Play Music gibi bölümler içeriyor. Bunlar popülerlik anlamından iTunes'taki seçeneklerden uzak olsalar da Android'li cihazlara medya indirmek, artık çok daha kolay.

Google'ın ismini ve görünümünü yenilediği Play Store mağazasında uygulama bulup, indirmek ve kurmak da çok kolay. Farklı bölümlerden oluşan mağazada uygulamaları otomatik olarak güncellemeniz mümkün.

Windows Phone 8 ve BlackBerry'nin uygulama mağazaları, Google ve Apple'ın mağazalarına göre çok daha küçük bir uygulama nüfusuna sahipler. Ancak bu, mağazalarda yeteri kadar uygulama bulunmadığı anlamına gelmiyor (iOS'ta 900.000, BB10'da 120.000 uygulama mevcut).

NFC (Yakın alan iletişimi)

NFC (Yakın alan iletişimi)

NFC (Yakın alan iletişimi)

NFC'nin daha alt seviye ceplerde yaygınlaşmaya başlaması, onun vazgeçilmez bir bileşen haline geldiğini gösteriyor.

iOS'lu cihazların şimdiye dek NFC çipiyle sunulmadığını biliyoruz. Apple, NFC yerine telefonunuzla bilgi paylaşmaya izin veren yeni AirDrop işlevini sunuyor.

Android ise bir süredir NFC'yi destekliyor. Android 4.0'dan bu yana Android Beam işleviyle veri paylaşmanız mümkün. Bazı üreticiler, bu işlevleri daha da ileriye taşıyarak Samsung S Beam gibi yeni uygulamalar ortaya çıkardılar.

Windows Phone 8 de NFC'yi destekliyor ve Microsoft'un Google'a rakip Wallet uygulamasıyla beraber geliyor. Uzun süredir NFC çipini ceplerinde kullanan BlackBerry, BB10'da da NFC'ye yer veriyor.

Uyarılar ve denetim

Uyarılar ve denetim

Uyarılar ve denetim

Uyarıların nasıl gösterildiği ve yönetildiği mobil cihazların en önemli noktalarından bir tanesi. Cihaz denetimi de benzer şekilde cep kullanıcıları için hayati önem taşıyor.

iOS 7, uyarılarda ve cihaz denetimi konusunda önemli geliştirmeler var. Parmağınızı ekranın altından yukarıya doğru kaydırarak açabileceğiniz uyarı merkezi, ekranı tam olarak kaplıyor. Bu ekrana kilit ekranından da ulaşabiliyorsunuz.

Yeni Kontrol Merkezi ise önceki iOS'lardaki önemli bir eksikliği gideriyor. Artık Wi-Fi, Bluetooth, ekran parlaklığı gibi ayarları hızla açıp kapayabiliyor, AirDrop, AirPlay ve çalan müzikle ilgili ayarlara çabucak ulaşabiliyorsunuz.

Android, Apple'dan daha uzun bir süredir uyarı çubuğuna sahip, dolayısıyla bu özelliği olgunlaşmış durumda. Jelly Bean, genişletilebilir uyarılar sayesinde herhangi bir uygulamaya gitmeden daha fazla bilgi görüntüleyebiliyor. Uyarıları ekranın yan tarafına sürükleyerek kaldırmanız da mümkün.

Android'deki özel arayüzlerin çoğunda Wi-Fi'ı açıp kapama benzeri işlevler sunan "hızlı ayar" düğmeleri, uyarı çubuğunda bulunuyor. Android'de ana ekranlarınıza yerleştirebileceğiniz bir güç widget'ı da bulunuyor. Bu sayede önemli ayarlara hızla erişebiliyorsunuz.

Windows Phone 8, henüz herhangi bir uyarı merkezine sahip olmasa da Windows Phone 8.1'de bu işlevin geleceğine dair birçok güçlü iddia var. Windows Phone 8'in uyarılarını kilit ekranında ve canlı kutucuklar üzerindeki rakamlar yoluyla görebiliyorsunuz.

BlackBerry 10'da uyarılarınızı parmağınızı ekranın sol tarafından içeriye doğru sürükleyerek açabildiğiniz Notifications hub içerisinde görebiliyorsunuz.

Haritalar

Haritalar

Haritalar

iOS 6'daki harita felaketinin ardından iOS 7 tanıtımında Maps ile ilgili herhangi bir duyurunun yapılmaması, bir hayal kırıklığı oldu. Ancak iOS 6'nın çıkışından bu yana Maps'te birçok geliştirme yapıldı.

Android'de haritalarla ilgili herhangi bir sorun bulunmuyor. Google, şu an dünyadaki en kapsamlı harita uygulamalarından birini sunuyor.

Microsoft'un Bing haritaları da yabana atılacak bir uygulama değil. Eski Nokia ceplerdeki birçok işlevi sunan Bing maps, yol tarifi özelliği sunan Nokia Drive ile daha da güçlü bir hale geliyor.

BB10, trafik güncellemeleri, turn-by-turn gibi işlevler sunan temel bir harita uygulamasına sahip. BB10'un harita uygulaması, rakip ceplerdekine göre oldukça basit kalıyor ve daha az işlev sunuyor.

Web tarayıcısı

Web tarayıcısı

Web tarayıcısı

Mobil web tarayıcılarının gelişiminde büyük öneme sahip Safari, iOS 7'de önemli geliştirmelerle geliyor. URL çubuğunu yeniden boyutlandırmanız, geçmiş içinde dolaşmanız artık mümkün. Yer imleri ve sekmeler ise yeni bir görünüme sahipler. Yer imleri, artık giriş ekranında görünüyorlar ve Twitter hesabınızdan veri alabiliyorlar. Artık 8 sekmeden fazlasını açmanız, onları iCloud üzerinden eşitlemeniz mümkün.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich'ten bu yana mobil hale gelen Chrome, doğal Android web tarayıcısı ile beraber Android'li ceplerdeki varsayılan tarayıcıları oluşturuyor. Google yer imlerinizi masaüstü PC'nizle eşitlemeniz mümkün; arkanızda iz bırakmak istemiyorsanız gizli gezinti moduna da sahipsiniz.

Windows Phone 8 cihazları, Internet Explorer ile beraber geliyorlar. IE10'u temel alan web tarayıcısı, Beni İzleme, SmartScreen gizlilik ve güvenlik işlevleriyle geliyor.

BlackBerry 10'un web tarayıcısı, oldukça sade bir tasarıma sahip. URL çubuğu, WP8'de olduğu gibi ekranın alt tarafında yer alıyor. BB10, okumayı kolaylaştıran Reader modu gibi birkaç faydalı işlev sunuyor ve sayfaları açmakta oldukça hızlı.

Çoklu görev ve bulunabilirlik

Çoklu görev ve bulunabilirlik

Çoklu görev

iOS 7, çoklu görev alanında da yenilikler getiriyor. Yeni arayüz, uygulama ekranında bilgiler gösteriyor. Alt tarafta ise her zamanki gibi uygulama simgeleri bulunuyor.

Android'de giriş düğmesine uzun tutarak (veya cihazınızda çoklu görev düğmesi varsa, bu düğmeye basarak) açtığınız çoklu görev, en son açtığınız uygulamaların bir listesini ekrana getiriyor. Uygulamalarınızın ekran görüntülerinden oluşan bu listede uygulamaları sağa veya sola sürükleyerek kapatabiliyorsunuz.

Windows Phone 8'de çoklu görev ekranına ulaşmak için geri tuşuna uzun basmanız gerekli. Bu ekrandan son kullandığınız uygulamalardan bir tanesine hızla geçebiliyorsunuz.

WebOS'daki kartları andıran bir çoklu görev arayüz tasarımı sunan BB10'da bu ekrana ulaşmak için parmağınızı soldan sağa sürüklemeniz gerekiyor. BB10, giriş ekranında son kullandığınız 8 uygulamaya erişebileceğiniz bir çoklu görev ekranı da kullanıyor (aynı anda 4 uygulama gösteriliyor).

Bulunabilirlik

Apple, iOS 7'nin iPhone 4 ve üzerine, iPad 2 ve üzerine, iPad mini'ye ve 5. nesil iPad touch'a sunulacağını söylüyor. "Bu sonbaharda" çıkacak iOS 7'nin yeni bir iPhone veya iPad ile beraber kullanıma sunulması muhtemel.

Yaklaşık 2 senedir piyasada olan Android Jelly Bean, farklı üreticilerin farklı modellerinde kendine yer bulmuş durumda. Android 4.3 Jelly Bean'in bu sene yayınlanacağına dair birçok söylenti var. Android 5.x "Key Lime Pie"ın çıkışı, 2014'e kalmış gibi görünüyor.

Jelly Bean, HTC One gibi üst düzey ceplerden LG Optimus L3 2 gibi alt seviye ceplere birçok cihaza güç veriyor.

Windows Phone 8 de farklı üreticiler tarafından kullanılıyor. WP8'li ceplerin en ünlüleri ise Nokia Lumia'lar. HTC, Samsung ve Huawei'nin de kendi Windows Phone 8'li cihazları var.

Windows Phone 8.1'in Windows 8.1'in final sürümüyle beraber ortaya çıkması bekleniyor. Windows 8.1, üst seviye Nokia Lumia 925'ten alt seviye Lumia 520'ye kadar farklı fiyat katmanlarındaki ceplerde kullanılıyor.

Tamamen yeni bir işletim sistemi olan BlackBerry 10, eski BlackBerry ceplerde kullanılmıyor. Sadece BlackBerry Z10, Q10 ve Q5, yeni BB10'dan faydalanabiliyor.

İlk yorum

İlk yorum

İlk yorum

iOS 7'nin çıkışı, iPhone'un 2007'de Steve Jobs tarafından tanıtılmasından bu yana Apple için en önemli olaylardan bir tanesi. iPhone 4, 4S, 5, iPad 2, 3, 4, iPad Mini ve 5. nesil iPod Touch gibi önceki Apple cihazları, güncellemeden faydalanabilecekler. Bu sene çıkması beklenen iPhone 5S veya iPhone 6, iPad 5 ve iPad Mini 2 de iOS 7'yi kullanacak. Dolayısıyla iOS 7'ye geçecek olan Apple kitlesi oldukça geniş. iOS, kişisel cihazlarda olduğu kadar iş alanında da oldukça başarılı bir platform. Bu nedenle iOS 7'nin başarısız olma ihtimali oldukça düşük. Apple'ı en çok endişelendiren ise Android. Windows Phone 8 ve BB10, henüz büyük bir paya sahip olmasalar da her geçen gün yeni bir aşama kaydediyorlar.

Android'li cepler, dünya çapında en popüler cihazlar olmayı sürdürüyorlar. Bu cihazlar arasında Jelly Bean, yani Android 4.1 veya 4.2 ile çalışanların oranı ise yüzde 33'lerde. Android sürümlerinin cihazlar arasındaki "parçalanma sorunu" Android'i frenleyen engellerden biri olmaya devam ediyor.

iOS 7'nin ses getirecek bir güncelleme olacağından şüphemiz yok, ancak Windows Phone 8.1, Android 4.3 Jelly Bean veya belki de Android 5.0'ın da 2013'te ortaya çıkacağını hesaba kattığımızda çok yakın zamanda rekabetin kızışmasını bekleyebiliriz.

Okuyucu Yorumları