iPhone 3G, N96 ve X1 yarışıyor!

Sony Ericsson X1, Nokia N96 ve iPhone 3G. 2008'e damga vuracak 3 modeli sizler için kapıştırdık...

Üç devin büyük kapışması!

Apple iPhone 3G, Sony Ericsson X1 ve Nokia N96'nın istediği şey aynı: Cep telefonu dünyasına hükmetmek. Bu üç lider telefonu sizler için mercek altına aldık ve tahtın sahibini belirledik.

iPhone 3G, N96 ve X1 Karşılaştırmalı İncelemede"Geldim, gördüm, yendim"... Apple'ın UMTS özellikli iPhone 3G'si, Sony Ericsson'un yeni dokunmatik ekranlı akıllı telefonu X1 ve Nokia'nın on parmağında on marifet telefonu N96; bu üç telefon da İmparator Julius Sezar'ın ünlü deyişini hak ediyor.

Donanım ve yenilik söz konusu olduğunda, GPS, HSDPA, W-LAN, kamera ve ilginç kullanım özellikleri ile her üç telefon da rekabet koşullarını tamamen sağlamakta.

Yine de bu üç silahşörden birinin grup lideri olması gerekiyor. X1 mi, iPhone 3G mi, yoksa N96 mı? Sonunda hangi silahşörün en iyi olduğunu sizlere açıklıyoruz.

Her Yönden Zengin: Sony Ericsson X1

İşlevleri ve dikkat çekici tasarım konusunda oldukça zengin bir yapıya sahip X1, şu anda yalnızca zenginler tarafından ulaşılabilir durumda. Sony Ericsson X1, cep telefonlarının Krezüs'ü (Lidya Kralı) konumunda.

Her Yönden Zengin: Sony Ericsson X1Xperia: Sony Ericsson'un gelecekteki üst sınıf modelleri bu ismi taşıyacak. Xperia serisinin başlangıç modeli olan X1, 2008'in üçüncü çeyreğinde hazır olacak. X1'in elinde donanımdan fazlası var: Bunlardan en dikkat çekici olanı kayar kapaklı 3 inçlik dokunmatik ekranı.

Ekran, kullanıcı tarafından tek tek seçilebilen dokuz küçük pencereye ayrılmış. Bu kullanıcı arayüzü, Sony Ericsson tarafından patentle koruma altına alınmış durumda. Dev dokunmatik ekranın altında bir QWERTY klavye bulunmakta. İşletim sistemi olarak Sony Ericsson kendi yazılımını kullanmayı tercih etmiyor. Bu nedenle X1'de işletim sistemi olarak büyük olasılıkla Windows Mobile 6.1 karşınıza çıkacak.

Veri alışveriş fonksiyonları konusunda X1'in eksiği yok. Üst sınıf akıllı telefon (smartphone) X1'de HSDPA, HSUPA ve WLAN alıcısı bulunuyor. Proleter telefonların yoluna çıkıp kendisini rahatsız etmesini engellemek için Sony Ericsson X1, GPS navigasyon özelliği ile donatılmış. X1'in oldukça kalabalık donanım listesi, auto-focus özellikli 3.2 megapiksel kamera, microSD hafıza kartı ile genişletilebilir hafıza, MP3 çalar ve videoları DVD kalitesinde oynatabilen bir medya oynatıcısı ile tamamlanmış.

Sony Ericsson X1, zengin özellikleriyle bir süre boyunca yalnızca zenginlere hitap edecek gibi görünüyor. Üreticinin belirlediği 700 Euro'luk (yurtdışı) fiyatı, bunu kanıtlar nitelikte.

General: Nokia N96

Büyük hayran kitlesi, bol deneyim ve açık bir hedef: N96 ile Nokia, cep telefonlarının Pompeius'unu (Sezar'ın generali) yaratmış.

General: Nokia N96Çok iyi bir cep telefonu, daha da iyi hale nasıl getirilir? Bu soru, cep telefonu pazarının lideri Nokia'yı, N95 8GB'ın devam modelini geliştirirken oldukça zorlamış olmalı. Sonuçta ortaya çıkan, en ince detayına kadar düşünülmüş bir üst sınıf telefon: N96.

2008'in üçüncü çeyreği için hazırlanan N96'da, Xperia X1'e benzer şekilde HSDPA, WLAN, USB ve Bluetooth 2.0 desteği mevcut. Navigasyon konusunda da iki telefon aynı seviyede. Her iki telefon da dahili GPS alıcısı ile geliyor. N95'teki her iki yöne kayabilen kapak N96'da da yerini almış. Kapak aşağı itildiğinde multimedya tuşları, yukarı itildiğinde ise standart telefon tuşları ortaya çıkıyor.

İncelememize katılan üç telefonda yalnızca N96, dokunmatik ekrana sahip değildi. Nokia'nın bu konuda, yıl sonuna kadar ortaya çıkması beklenen 5800 Tube isimli bir model üzerinde çalıştığı biliniyor.

Nokia N96'yı, 16 GB'lık dahili bir hafıza ile donatmış. Bununla yetinmeyenler için microSD hafıza kartı yuvası da mevcut. 5 megapiksellik kamera, iki aydınlatma ışığı ile desteklenmiş. Entegre DVB-H alıcısının kullanıcılara yararı ise hala bir soru işareti olarak yerini koruyor. Zira DVB-H standardı aradan geçen 4 yıla rağmen hala yaygınlık kazanabilmiş değil.

Öyle görünüyor ki, "cep telefonunda dijital TV yayınlarını izleme" projesi, başarısızlıkla sonuçlanacak. Kullanamayacağı bir özelliğe sahip olan telefon için 660 Euro (yurtdışı) veren tüketici, kendini kandırılmış hissedebilir. Telefonun piyasaya sürülmesine henüz zaman varken, Nokia tuş tasarımında bazı iyileştirmelere gitmeli. Zira yapılan ilk testlerde tuşlar, kesinlik ve hız açısından beklentileri karşılayamadı.

Strateji Uzmanı: Apple iPhone 3G

Akıllı pazarlama, uygun fiyat politikası ve hedef kitleye uygun kampanyası ile Apple iPhone 3G, cep telefonlarının Sezar'ı olarak tahta oturuyor.

Strateji Uzmanı: Apple iPhone 3GSteve Jobs bunu her yıl yapıyor: Her tanıtımda bir sihirbaz gibi, şapkasından olağanüstü özelliklere sahip ürünler çıkarıyor. Apple iPhone 3G'nin tanıtımında yine nefesler kesileli çok olmadı. Apple, ikinci nesil iPhone ile Sezar gibi güçlü olmayı hedefliyor.

Apple satış stratejilerinden tamamen vazgeçerek, iPhone dağıtıcılarını sübvanse etmeyi tercih etti. Böylece önceden 399 dolara satılan iPhone 8GB, şimdi iPhone 3G 8GB olarak 199 dolara satılabiliyor.

iPhone 3G'nin özellik listesine gelecek olursak, bizi yine GPS alıcısı ve HSDPA (saniyede 3.6 megabite kadar) desteği karşılıyor. Microsoft Exchange Active Sync ile push e-mail, ajanda ve kişisel bilgiler kolayca taşınabiliyor. Yeni firmware (2.0) ile, yazılımcılar için hazırlanan geliştirme paketi (SDK) cep telefonlarına kadar geliyor. Apple'ın dokunmatik ekranlı kullanıcı arayüzü ise aynı şekilde yerini koruyor. Bu konuda Sony Ericsson'un yeni kullanım stili ile önemli bir rekabet yaşanacak.

Apple iPhone 3G, zayıf kamera performansına rağmen, üç telefon arasında liderliği ele geçirmeyi başarıyor. X1 ve N96'nın, Apple'ın iPhone 3G'yi yerleştirdiği fiyat / performans değerine ulaşmaları şu an için pek kolay görünmüyor.

Sonuç: Zirvede Yalnızca Bir Kişilik Yer Var

iPhone 3G, X1 ve N96'dan oluşan lordlar kamarası, cep telefonu dünyasına korku salmaya hazır. Dünya çapında başarılı olan kampanyası ile iPhone 3G, bu üçlünün içinde tacı hakeden model olmayı başarıyor.

Sonuç: Zirvede Yalnızca Bir Kişilik Yer VarApple yalnızca bir yıl içinde cep telefonu piyasasına yerleşmeyi başardı. İlk nesil iPhone dahi, yenilikçi kullanımı ile şimdiden dokunmatik ekranlı telefonlar arasında bir kült oldu.

Çeşitli iyileştirmelerin yanında GPS, HSDPA ile hızlı veri iletişimi ve yeni firmware ile iPhone 3G daha fazla eğlence vadediyor. Fiyatındaki büyük düşüş ile iPhone 3G geniş kitlelere yayılmayı hedefliyor. iPhone 3G, yurtdışında 24 aylık sözleşme karşılığında 1 Euro'ya satın alınabiliyor.

Rakip modeller Sony Ericsson X1 ve Nokia N96'nın ise, 700'er Euro'ya yaklaşan fiyatları ile geniş kitlelere yayılmaları söz konusu değil. N96, dokunmatik ekrana sahip olmaması ve DVB-H alıcısı ile kendine yanlış bir yol seçmiş gibi görünüyor. Buna ek olarak N95 8GB gibi hepsi-bir-arada bir model halen piyasada. Nokia kullanıcıları için N95'ten N96'ya terfi çok mantıklı görünmüyor.

Sony Ericsson'un Xperia X1'i ise, yenilikçi kayar kapak tasarımı ile beklemeye değer bir model. QWERTY klavyeli ve Windows tabanlı bu modelle Sony Ericsson'un, "business class" sınıfında doğru yolda olduğunu söyleyebiliriz. Sonuçta bir şey kesin olarak ortada: iPhone 3G, X1 ve N96 ile cep telefonu dünyasını oldukça ilginç bir yıl bekliyor.

Okuyucu Yorumları