iPhone'dan sonra, Apple'a bir kötü haber daha

Apple, akıllı telefon pazarındaki düşüşten sonra, bir kötü haberle daha yüzleşmek zorunda!

Apple'a bir kötü haber daha!

2016, Apple'a pek yaramamış gibi. Birbiri ardına gelen haberler, Apple'da işlerin iyi gitmediğini gösteriyor. Daha önce açıklanan ilk çeyrek sonuçlarına göre iPhone'larıyla akıllı telefon pazarında yüzde 16'lık kayıp yaşayan şirket, aynı dönemde Mac'lerde de yüzde 12'lik bir kayıpla karşılaşmıştı. Ancak görünen o ki pergel açılıyor. Şirketin şu anki kaybı yüzde 40 oranında.

Pazar araştırmacısı TrendForce şirketinin yaptığı analize göre, Apple dizüstü bilgisayar pazarında kayıp yaşamayı sürdürüyor. 8 dev dizüstü bilgisayar üreticisi arasında kendine 6'ıncı sırada yer bulan Apple, toplamda 35 milyon ünite cihazın satıldığı ilk çeyrekte, pastadan yalnızca yüzde 7.1 oranında pay alıyor. Bu rakam 2015'in son çeyreğinde yüzde 9.7 oranında olarak görülüyor.

Aslında grafikte düşüş yalnızca Apple'ı ilgilendirmiyor. Genel olarak dizüstü bilgisayar pazarı, 2015'in son çeyreğiyle kıyaslandığında yüzde 19'luk bir kayıp gösteriyor. 2015'in son çeyreğinde 43 milyon dizüstü bilgisayar satış görürken, şu anda ciddi bir kayıp söz konusu. Bunun sebebi, kuşkusuz artık tablet ve büyük ekranlı akıllı telefonların, bir anlamda dizüstü bilgisayarlara tercih edilmesi olsa gerek.

Analiz sonuçlarına göre listede ilk sırada Lenovo bulunuyor. 2015'in son çeyreğine göre oran artırarak yüzde 22'lik pazar payıyla lider olan Lenovo'yu yüzde 20 ile HP takip ediyor. Hemen ardından Dell ve Asus yüzde 14 ile yüzde 11'le onları takip ederken, Acer ve Apple 5 ve 6'ıncı sırayı paylaşıyor. Listenin sonundaki isimlerse, Toshiba ve Samsung.

Tabloya baktığımızda ikili gruplar olduğunu görüyoruz. Burada kıyasıya rekabet tepede olduğu kadar listenin sonunda da sürüyor. 2015'in son çeyrek sonuçlarıyla 2016'nın ilk çeyreği arasında en sert düşüşü gösteren şirket ise Apple olmasıyla dikkat çekici.

Okuyucu Yorumları